ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά: Έφτασε η ώρα της αναθεώρησης του νομικού πλαισίου προστασίας της αρκούδας

Οι νομοθεσίες με την πάροδο του χρόνου, λόγω κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και τεχνολογικών αλλαγών καταργούνται ή μεταρρυθμίζονται .
Έφτασε η ώρα για αναθεώρηση και μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου προστασίας της αρκούδας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε Ελληνικό Νομικό πλαίσιο.
Μια μεταρρύθμιση η οποία θα επιφέρει την φυσική ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και την αρκούδα.
Λέμε Ναι στην προστασία της αρκούδας , αλλά πρώτα και κυρία λέμε ΝΑΙ στην προστασία του ανθρώπου και της περιουσίας του !!!
Απαρχαιωμένο Νομικό Πλαίσιο , πριν σαράντα και εξήντα έτη , θεσπισμένο για της συνθήκες της εποχής εκείνης , όταν η αρκούδα διαβίωνε αποκλειστικά και μόνο στο φυσικό της χώρο , στο ενδιαίτημα της, το δάσος .
——————————————————————————————————-
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
1) Η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης (Νόμος 1335/83) “Περί προστασίας των απειλούμενων ειδών και των βιοτόπων τους”.
2) Η Οδηγία 92/43 ΕΟΚ. “για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας”.
3) Η Σύμβαση της Ουάσιγκτον “για την ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας”.( CITES ). Εφαρμόζεται στη χώρα μας από 01-01-84 (ΦΕΚ 112/Β/01-03-85
Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις) ρυθμίζουν την εφαρμογή της Σύμβασης σε επίπεδο χώρο των κρατών μελών.(Κανονισμός 3418/83 και 3675/91.
Ελληνική νομοθεσία:
Σύμφωνα με το άρθρο 258, παρ. 2ε και 2ζ (Ν.Δ. 86/69) του Δασικού Κώδικα, απαγορεύεται ο φόνος, η αιχμαλωσία, η κατοχή και η έκθεση σε δημόσια θέα της καφέ αρκούδας .
Το παραπάνω αποτελεί και το μοναδικό νομικό κείμενο της ελληνικής νομοθεσίας που αναφέρεται ρητά και σαφώς (αν και όχι αποκλειστικά) στο συγκεκριμένο είδος.
———————————————————————————————————-
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές , έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε ότι έχει σχέση με την συμπεριφορά και τον ζωτικό χώρο της αρκούδας.
Οι ειδικοί ζωολόγοι και στελέχη των ΜΚΟ μας λένε το εξής:
“Είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η θέσπιση μίας γενικότερης στρατηγικής για μία ομαλή και βιώσιμη διευθέτηση της συνύπαρξης αρκούδας-ανθρώπου, και κατ’ επέκταση ανθρώπου και ορεινών οικοσυστημάτων, τοποθετημένης σε νέες βάσεις και κανόνες χρήσης του χώρου από τον άνθρωπο”.
Και εμείς απαντάμε:
Έχει χαθεί κάθε έλεγχος (σχετική η επιστολή στις 06/06/2024 του Αντιπεριφερείαρχη Καστοριάς κ. Σαββόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκυλακάκη ).
Θέλουμε από αυτές τις ΜΚΟ να επαναπροσδιορίσουν το τι σημαίνει «συνυπάρχουμε», τι σημαίνει «ζούμε μαζί» .
Ζητάμε εν συναίσθηση, ζητάμε να επιστρατεύσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους ως προς την διαβίωση της αρκούδας σε οικιστικό περιβάλλον .
Να βάλουν το εαυτό τους στο χωράφι του αγρότη που βρίσκουν τις καλλιέργειες τους διαλυμένες ,
να βάλουν τον εαυτό τους ως μελισσοκόμους που βρίσκουν τις κυψέλες κατεστραμμένες και τα σμήνη χαμένα ,
να βάλουν τον εαυτό τους ως κτηνοτρόφους που αντικρίζουν το κοπάδι τους κατασπαραγμένο ,
να βάλουν τον εαυτό τους να χάνουν εισόδημα και μόχθο ,
να βάλουν τον εαυτό τους κάτοικο χωριού που να φοβάται να περπατάει το βράδυ ,
να βάλουν τον εαυτό τους ως γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά για παιχνίδι και ξαφνικά εμφανίζεται η αρκούδα
και αλλά πολλά … και ουσιαστικά κάνουμε τον σταυρό μας για το απευκταίο!
Οι ΜΚΟ δεν είναι οι κακοί , είναι νομίζω οι καλύτεροι και πιστεύω θα επαναπροσδιορίσουν τον σημαντικό τους ρόλο σε απόλυτη συνεργασία με την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τους θέλουμε μαζί μας και θα έχουν την απόλυτη στήριξη της κοινωνίας …
Είναι καιρός να εκπονήσουν τρόπους επαναφοράς της αρκούδας στον φυσικό της χώρο ,στον βιότοπο της, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ .
Τόσο απλά….
Τελεία και παύλα. (.-)
Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος στο ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Δεν ζούμε μαζί με την αρκούδα!!

Back to top button