Ελλάδα

Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι δύο νέες επιστήμες που θα δημιουργηθούν και τα 12 επικερδέστερα επαγγέλματα έως το 2030

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά εργασίας.
«Η επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσει ένα νέο κύμα τεχνολογικής ανεργίας αλλά και νέες ευκαιρίες», αναφέρει στην karfitsa.gr ο Πρόεδρος της Hyphen SA, Επικεφαλής του Stergis Leadership Institute και Αρχιτέκτονας Ηλεκτρονικών Συστημάτων Διαχείρισης Εταιρικής Γνώσης Γιάννης Στεργής.

Εξηγώντας τον ορισμό της τεχνολογικής ανεργίας ο κ. Στεργής την προσδιορίζει ως το κοινωνικοοικονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της ανεργίας στην αγορά, λόγω απώλειας θέσεων εργασίας από μηχανικά και τεχνολογικά μέσα. Όπως εξηγεί η πρώτη καταγραφή τεχνολογικής ανεργίας αφορά στην Βιομηχανική Επανάσταση, όταν χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, λόγω αντικατάστασης των ανθρώπινων πόρων από μηχανές.

«Η τεχνολογική ανεργία ακολουθεί μια κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, καθώς το κόστος μιας μηχανής και της λειτουργίας της είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος πολλών ανθρώπινων πόρων που μπορεί μια μηχανή να αντικαταστήσει, ενώ από την άλλη αυξάνεται και η αξία του παραγόμενου αποτελέσματος, λόγω μείωσης του χρόνου παραγωγής και των λαθών κατά την παραγωγική διαδικασία» συμπληρώνει ο κ. Στεργής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Hyphen SA στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης επαγγέλματα που αφορούν σε διεκπεραιωτικούς και διαχειριστικούς ρόλους, ανεξαρτήτως πεδίου, θα εξαφανιστούν ενώ σε γενικές γραμμές, η απασχολησιμότητα του μέλλοντος θα εξαρτάται ξεκάθαρα από τη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου και την δια βίου απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Οι δύο νέες επιστήμες που θα δημιουργηθούν

Κατά τον κ. Στεργή οι δύο νέες επιστήμες που θα γεννηθούν μελλοντικά εξαιτίας της έλευσης της τεχνητής νογμοσύνης είναι:

1. Η βιο-τεχνο ηθική

2. Η φιλοσοφία και ψυχολογία της συνέργειας ανθρώπων και μηχανών

Οι δύο αυτές επιστήμες θα είναι βασιζόμενες στον ανθρώπινο παράγοντα ώστε να ελέγχουν το πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης στην εποχή της συνέργειας ανθρώπων και μηχανών.

Η μετεξέλιξη των επαγγελμάτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Hyphen SA προβλέπει ότι υπάρχοντα επαγγέλματα θα μετεξελιχθούν και κάνει λόγο ειδικότερα στη νομική, την ψυχολογία και το marketing. Πιο συγκεκριμένα όπως ο ίδιος αναφέρει: «η προσαρμογή επαγγελμάτων σε εικονικές συνθήκες, θα είναι τελείως διαφορετική».

  • Νομική επιστήμη

Φέρνοντας ως παράδειγμα ένα δικηγόρο ο κ. Στεργής εξηγεί ότι: «θα είναι εντελώς διαφορετικό να παραγάγει μια σύμβαση ανάμεσα σε μια εταιρεία και ένα freelancer στον πραγματικό κόσμο και τελείως διαφορετικό να παραγάγει μια αντίστοιχη σύμβαση στον εικονικό κόσμο».

Αναλύοντας περαιτέρω τα παραπάνω επισημαίνει ότι: «στον εικονικό κόσμο δεν θα γνωρίζουμε σε ποια χώρα βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι ώστε να ξέρουμε πάνω σε ποιο δίκαιο θα βασιστούμε. Δεύτερον δεν θα έχουμε επαρκή στοιχεία για την πραγματική ταυτότητα των εμπλεκομένων που σημαίνει ότι όλη η Νομική Επιστήμη, ειδικά σε αστικό και εργατικό επίπεδο θα πρέπει να επανιδρυθεί δηλαδή θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νομική επιστήμη που θα είναι κομμένη και ραμμένη για τον εικονικό κόσμο, θα είναι μια εικονική νομική».

  • Ψυχολογία

Σύμφωνα με τον κ. Στεργή, πρόκειται για μια επιστήμη που θα διογκωθεί και θα διευρυνθεί, καθώς για γενιές η ανθρωπότητα θα επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά της, επινοώντας στρατηγικές επιβίωσης συνυπάρχοντας με μηχανές με νευρωνική νόηση, δικαιώματα και εξουσίες. Θα παρατηρηθούν νέες συννοσηρότητες και νέες εκδηλώσεις των διαταραχών προσωπικότητας. Θα επέλθει διάσπαση της αντίληψης του εαυτού ανάμεσα στην φυσική του και την εικονική του υπόσταση. Η ψυχολογία πρέπει να αποτελέσει πεδίο επιλογής για πολλούς νέους, υπάρχει ήδη ανεπάρκεια σε ψυχολόγους με επίκαιρη παιδεία.

  • Marketing

Η επιστήμη του Marketing θα επαναδιατυπωθεί. Από προσδιορισμό μεριδίων αγοράς, κατάρτιση στρατηγικών επικοινωνίας και διαφημιστικές επιθέσεις σε ομάδες στόχο, η εξάρτηση του κάθε ατόμου από την εξατομικευμένη συσκευή του και το δίκτυό του, θα στρέψει και το Marketing στην εξατομικευμένη επιρροή μέσω δημοφιλών άβαταρ και εικονικών influencers.

Τα δώδεκα επικερδέστερα επαγγέλματα έως το 2030

Το Διεθνές Ινστιτούτο για το Μέλλον της Εργασίας με το οποίο συνεργάζεται ο κ. Στεργής από το 2011 μέσα από μετρήσεις και εκτιμήσεις που έχει κάνει θεωρεί ότι τα δώδεκα επικερδέστερα επαγγέλματα το 2030 θα βρίσκονται μέσα στον εικονικό κόσμο στο metaverse.

Πιο συγκεκριμένα, οι προβλέψεις του Ινστιτούτου κάνουν λόγο για τα ακόλουθα επαγγέλματα:

  • Σχέδιο μόδας για άβαταρ
  • Εξειδικευμένη νομική τεχνοκαταστολή εικονικής ανταρσίας και αλιεία δεδομένων
  • Μετανθρώπινη ιατρική
  • Αρχιτεκτονική εικονικών κατασκευών στο Metaverse
  • Διοργάνωση εικονικών εκδηλώσεων στο Metaverse
  • Τεχνολογική έρευνα διεύρυνσης του Metaverse
  • Σχεδιασμός οικοσυστημάτων
  • Τεχνικών Ασφαλείας του Metaverse
  • Ανάπτυξη υλισμικού (hardware) του Metaverse
  • Αρχιτεκτονική και κατασκευή νέων «κόσμων»
  • Ψυχολογία και ψυχοθεραπεία τραυμάτων κακοποίησης στο εικονικό περιβάλλον
  • Ad-blockers: Εξειδικευμένοι επαγγελματίες και προγράμματα καταστολής απρόσκλητων επισκεπτών στους εικονικούς μας κόσμους

Χρίστος Φιλιππούδης / karfitsa.gr

Back to top button