Αθλητικά

Ο «ελληνικός εμφύλιος», η μάχη της Ιταλίας με την Ισπανία & η ευκαιρία της Αγγλίας – Το σημερινό πρόγραμμα

Το EURO 2024 αρχίζει πλέον να… ζεσταίνεται για τα καλά με το δεύτερο «πιάτο» της 2ης αγωνιστικής των ομίλων που περιλαμβάνει πολύ σπουδαία ματς στον 2ο και 3ο όμιλο. Η Αγγλία έχει την ευκαιρία απέναντι στη Δανία να κυνηγήσει το «2Χ2» και να εξασφαλίσει από νωρίς την παρουσία της στα νοκ-άουτ του τουρνουά, ενώ στον ίδιο όμιλο (3ο) ξεχωρίζει η μεγάλη βαλκανική «μάχη» κι «ελληνικός εμφύλιος» της Σλοβενίας των Τσέριν, Σπόραρ, Βέρμπιτς με τη Σερβία των Μλαντένοβιτς, Μαξίμοβιτς, Ζίβκοβιτς και Γκατσίνοβιτς.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ (16:00)
Η «εκκίνηση» της 7ης ημέρας του EURO 2024 θα πραγματοποιηθεί στην “Allianz Arena” του Μονάχου, όπου η Σλοβενία θα αντιμετωπίσει τη Σερβία σ’ έναν αγώνα με πολλές ιδιαιτερότητες και πολύ έντονο «ελληνικό» ενδιαφέρον, λόγω της παρουσίας 7 ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις δύο βαλκανικές ομάδες κι ανήκουν σε ελληνικούς συλλόγους.

Το αγωνιστικό παρελθόν των δύο ομάδων είναι ισορροπημένο, καθώς σε 8 αγώνες η κάθε ομάδα έχει από μία νίκη, ενώ 6 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Η Σερβία ψάχνει την αγωνιστική «επιστροφή» της μετά την ήττα της στην πρεμιέρα από τη Αγγλία με 1-0, την ώρα που οι Σλοβένοι αναζητούν τη δική τους υπέρβαση, γνωρίζοντας πως σε ενδεχόμενη νίκη θα εξασφαλίσουν για πρώτη φορά θέση στους «16».

«Πολλοί από τους παίκτες μου δεν έχουν παίξει ποτέ σε τόσο μεγάλη διοργάνωση. Όταν είδαμε ότι κάτι ήταν δυνατό και διαφορετικό, στο πρώτο παιχνίδι με τη Δανία, άρχισαν να παίζουν το ίδιο καλά και δυνατά. Νομίζω ότι θα μάθουμε από αυτό. Όταν παίξει αυτή η ομάδα το δεύτερο ή το τρίτο μεγάλο τουρνουά τους, θα είναι πολύ πιο δυνατή από την αρχή» τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Ματίας Κεκ, ενώ απ’ την πλευρά του ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε απέναντι στη Σλοβενία. Πρέπει να το κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Συγχαίρω όλους τους παίκτες για το ματς που έκαναν με την Αγγλία. Δεν υπάρχουν απογοητεύσεις εκτός από το αποτέλεσμα. Δεν μου αρέσει να χάνω, αλλά είναι μέρος της δουλειάς».

Η Σλοβενία αναμένεται να ξεκινήσει με την ίδια ενδεκάδα που έπαιξε κόντρα στη Δανία, ενώ απ’ την άλλη πλευρά οι Σέρβοι θα στερηθούν στο υπόλοιπο τουρνουά των υπηρεσιών του τραυματία Κόστιτς, με τον Φίλιπ Μλαντένοβιτς του Παναθηναϊκού να παίρνει θέση βασικού.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Ντρκούσιτς, Μπιγιόλ, Γιάνζα, Στογιάνοβιτς, Έλσνικ, Τσέριν, Μλάκαρ, Σπόραρ, Σέσκο.
ΣΕΡΒΙΑ: Ραΐκοβιτς, Βέλκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Γκούντελι, Μλαντένοβιτς, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Τάντιτς, Μίτροβιτς, Βλάχοβιτς.

Διαιτητής: Ίστβαν Κόβακς (Ρουμανία)

ΔΑΝΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ (19:00)
Στις 19:00 στο “Waldstadion” της Φρανκφούρτης, η Δανία θα αντιμετωπίσει την Αγγλία σε remake του ημιτελικού του EURO 2020, όπου τα «τρία λιοντάρια» νίκησαν στην παράταση με 2-1 και προκρίθηκαν στον τελικό. Οι Δανοί, πάντως, δεν νιώθουν κανένα ίχνος… φόβου απέναντι στην Αγγλία, καθώς οι μισοί και πλέον παίκτες του ρόστερ τους αγωνίζονται στην Premier League και γνωρίζουν πολύ καλά τι θα αντιμετωπίσουν.

«Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα φανταστικό παιχνίδι κόντρα στην Αγγλία, όπου κανείς δεν περιμένει από εμάς να κερδίσουμε. Η τύχη μπορεί να αλλάξει. Ποιος λέει ότι δεν μπορεί να αλλάξει; Πιστεύω μπορεί να γίνει και ξαφνικά να δημιουργηθεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση» σχολίασε ο τεχνικός των Δανών, Κάσπερ Χιούλμαντ, για το μεγάλο ματς με τους Άγγλους, την ώρα που ο προπονητής των «τριών λιονταριών», Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, θέλει να δει την εικόνα που έβγαλε η ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τους Σέρβους: «Τι περιμένουμε από τη Δανία; Ένα ελαφρώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, οπότε θα μας δημιουργήσουν διαφορετικές προκλήσεις μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την μπάλα όπως κάναμε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Σερβία. Και θα πρέπει να κοιτάξουμε το παιχνίδι τους και να δούμε αν υπάρχουν προσαρμογές σε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Και οι δύο ομάδες θα παραταχθούν πλήρεις κι αναμένεται να διατηρήσουν τις ίδιες ενδεκάδες που παρέταξαν στα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Άντερσεν, Κρίστενσεν, Βεστεργκάαρντ, Κρίστιανσεν, Νόργκααρντ, Έρικσεν, Χόιμπιεργκ, Μάλε, Χόιλουντ, Πόουλσεν.
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέχι, Τρίπιερ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Ράις, Σάκα, Μπέλινγχαμ, Φόντεν, Κέιν.

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ (22:00)
Το τελευταίο παιχνίδι της ημέρας αρχίζει στις 22:00 στην “Arena AufSchalke” του Γκελζενκίρχεν και σίγουρα είναι ένα απ’ τα “clasico” των EURO: Ισπανία εναντίον Ιταλίας. Οι Ισπανοί ξεκίνησαν με… κρότο στην πρεμιέρα τους, επικρατώντας της Κροατίας με το εμφατικό 3-0 και δείχνοντας ένα πολύ «φρέσκο» πρόσωπο, κυρίως χάρη στις επινοήσεις του 17χρονου Γιαμάλ. Απ’ την άλλη πλευρά, οι «ατζούρι» (που νίκησαν με ανατροπή τους Αλβανούς στην πρεμιέρα με 2-1) κέρδισαν την Ισπανία και στα τελευταία δύο τουρνουά που αυτές οι ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες, επικρατώντας 2-0 στη φάση των «16» πριν από 8 χρόνια, πριν νικήσουν στα ημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι στο Γουέμπλεϊ στο EURO 2020.

«Η νίκη επί της Κροατίας ήταν μια ολοκληρωμένη παράσταση, εμπνευσμένη από τα ανταγωνιστικά γονίδια που έχει αυτή η ομάδα. Τόσο στα νεαρά παιδιά όσο και στα πιο έμπειρα που έχουν κερδίσει σχεδόν τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Αλλά είναι ακόμα πολύ πεινασμένοι και αφοσιωμένοι δείχνοντας την ταυτότητα αυτής της ομάδας» τόνισε ο Λούις ντε λα Φουέντε, ενώ, απ’ την άλλη πλευρά, ο προπονητής της Ιταλίας, Λουτσιάνο Σπαλέτι, αναφέρθηκε στη δύσκολη αποστολή που έχει η ομάδα του: «Δεν συμφωνώ με τους ανθρώπους που λένε ότι η νίκη είναι το μόνο πράγμα που μετράει: Πρέπει να παίζεις καλό ποδόσφαιρο, διαφορετικά υπάρχουν ομάδες υψηλότερου επιπέδου που θα σε νικήσουν. Το παιχνίδι κόντρα στην Ισπανία θα είναι ένας εντελώς διαφορετικός αγώνας και δύσκολα θα δούμε κάτι παρόμοιο με τον αγώνα που δώσαμε κόντρα στην Αλβανία…».

Οι Ρόδρι και Μοράτα παρά τους μικροτραυματισμούς τους αναμένεται να αγωνιστούν κανονικά, ενώ σε διαδικασία επιστροφής είναι σιγά-σιγά κι ο Εμερίκ Λαπόρτ. Απ’ την άλλη πλευρά, η μοναδική θέση που «παίζεται» στην ιταλική ομάδα αφορά την κορυφή της επίθεσης, όπου ο Ματέο Ρετέγκι έχει τις δικές του πιθανότητες για να ξεκινήσει αντί του Τζιανλούκα Σκαμάκα.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΙΣΠΑΝΙΑ: Ουνάι Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Νάτσο, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ, Πέδρι, Γιαμάλ, Μοράτα, Ινιάκι Γουίλιαμς.
ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο, Ζορζίνιο, Μπαρέλα, Φρατέζι, Πελεγκρίνι, Κιέζα, Σκαμάκα.

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία).

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

Back to top button