Ελλάδα

Άφυτος: Μία πετρόκτιστη “αποκάλυψη” με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ιστορία

Η Άφυτος (από το Αφύτη που σημαίνει πολλή βλάστηση, και όχι Άθυτος) βρίσκεται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής,σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη.

Περνώντας τον ισθμό της Ποτίδαιας και προς τα νότια, από την ανατολική πλευρά της Κασσάνδρας, είναι το τρίτο χωριό που συναντάει κανείς μετά τη Νέα Ποτίδαια και τη Νέα Φώκαια.

Χτισμένη σε ύψωμα πάνω από την ακτή, καταλήγει στην κόψη ενός βράχου, σαν ένα μπαλκόνι με ανυπέρβλητη θέα, δεσπόζει σε μία θέση πανοραμική, εποπτεύοντας τον Τορωναίο κόλπο και την Σιθωνία απέναντι.

Πέρα από τη φυσική της ομορφιά, η Άφυτος διακρίνεται για τα πετρόκτιστα σπίτια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, τα πανέμορφα καλντερίμια της, ενώ ο αρχαίος οικισμός χρονολογείται από το 1.300 π.Χ.



Χτισμένη σε ύψωμα πάνω από την ακτή, καταλήγει στην κόψη ενός βράχου, σαν ένα μπαλκόνι με ανυπέρβλητη θέα. Σε θέση χαρακτηριστική, πανοραμική και στρατηγική συνάμα, εποπτεύοντας τον Τορωναίο κόλπο και την Σιθωνία απέναντι. Όταν μάλιστα η ματιά ξανοίγεται, αγναντεύει όλη την ανατολική Κασσάνδρα.

ertnews.gr

Back to top button