ΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Τελετή Ορκωμοσίας Ανθυπολοχαγών Τάξης 2024 (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής, η τελετή αποφοίτησης και ορκωμοσίας των νέων Ανθυπολοχαγών Τάξεως 2024 «ΛΟΧΑΓΟΣ (ΜΧ) ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ»,
την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, παρουσία της Αυτού Εξοχότητος της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και επέδωσε τα ξίφη στους ορκισθέντες.
Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ως εκπρόσωπος του Πρoέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, οι Βουλευτές κ. Ευάγγελος Αποστολάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης, και ο κ. Νικόλαος Παπαναστάσης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος – Eλευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης κ.κ. Αντώνιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βασιλική Καβαλλάρη ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, Πρέσβεις ξένων κρατών, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Αναθεωρητής Α΄ κ. Θεόδωρος Παπακώστας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ο Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Δρόσος Ρεΐζης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Κωτσάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ.
Παρευρέθηκαν επίσης, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας Αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός ΠΝ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν ενεργεία Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Ακόλουθοι Άμυνας, εν αποστρατεία Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ακαδημαϊκές αρχές, συγγενείς του ήρωα της Τάξης 2024 «ΛΟΧΑΓΟΣ (ΜΧ) ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ», καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.
Συνολικά ορκίστηκαν 181 Ανθυπολοχαγοί, εκ των οποίων 158 από την Ελλάδα, 18 από την Κύπρο, 1 από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, 1 από το Μαυροβούνιο και 3 από την Τυνησία.
Βιογραφικό Λοχαγού (ΜΧ) Σωτήριου Σταυριανάκου
Γεννήθηκε στο Σκουτάρι Λακωνίας το 1941. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1965 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Μηχανικού. Το 1974 υπηρετούσε στην Κύπρο με το βαθμό του Λοχαγού, ως Διμοιρίτης Διμοιρίας Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ. Κατά την Τουρκική εισβολή επέδειξε πνεύμα αυτοθυσίας, πετυχαίνοντας την απόκρουση εννέα τουρκικών επιθέσεων. Ακόμα και όταν οι Τουρκικές Δυνάμεις είχαν κυριαρχήσει των θέσεων της Διμοιρίας του, συνέχισε μαχόμενος με πρωτοφανές θάρρος και αποφασιστικότητα. Επίσης, συμμετείχε στην υπεράσπιση του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, όπου μετά από τρεις ημέρες αντίστασης, έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 16η Αυγούστου 1974. Με τη θυσία του και την επίμονη αντίστασή του διέσωσε τη ζωή των αμυνόμενων Ελληνικών Δυνάμεων εντός του Στρατοπέδου από βέβαια αιχμαλωσία ή σφαγή. Του έχει απονεμηθεί ο βαθμός του Αντιστράτηγου ενώ το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ φέρει τιμητικά το όνομά του. 

 

 

Back to top button