ΚαστοριάΝεστόριο

Κυνηγετικός Σύλλογος Καστοριάς: Προσοχή σε κυνηγούς, πεζοπόρους, μανιταροσυλλέκτες…

Βίτσι-Γραμμος! Πόση ομορφιά και πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβουν οι κορυφές τους, τα ρυάκια και τα δάση;
Δυο επιβλητικά βουνά, με δάση δρυός, οξυάς, Ελάτης και μαύρης πεύκης, με τα νερά τους να τροφοδοτουνε τον Αλιάκμονα, τον Σαραντάπορο, τον λαδοπόταμο και ίσως άλλους που δεν γνωρίζω εγώ.
Μέσα σε αυτό το κάλλος όμως κρύβεται και ο κίνδυνος. Ένας κίνδυνος απομεινάρι μιας μαύρης εποχής για την Ελλάδα. Σε αυτά τα βουνά δυστυχώς, διαδραματίστηκαν οι χειρότερες μάχες του εμφυλίου πολέμου.
Οι μάχες όμως σε αυτές τις κορυφές δεν τελείωσαν το 49, αφού ακόμα και σήμερα το πολεμικό υλικό που έμεινε πίσω αποτελεί κίνδυνο για όσους βρεθούνε κοντά του!
Πολλές φορές σαν κυνηγοί που περπατάμε αυτά τα χώματα μπορεί να συναντήσουμε διαφόρου τύπου πολεμικό υλικό, από έναν άδειο κάλυκα, ένα κομμάτι σίδερο αλλά ακόμα και όλμους η και νάρκες. Η παλαιότητα μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν διατρέχουμε κίνδυνο, αλλά όπως είπε ο κ. Θωμάς Παλιοδήμος, απόστρατος από τα ΤΕΝΞ: πράγμα που φτιάχτηκε για να σκοτώνει είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!
Συνιστούμε την προσοχή λοιπόν σε κυνηγούς, πεζοπόρους, μανιταροσυλλέκτες και όποιον βρίσκεται στην ύπαιθρο. Χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις δεν αγγίζουμε και δεν μετακινούμε ένα ύποπτο αντικείμενο.
Οι συμβουλές των αρμοδίων αρχών είναι οι εξής:
1. Μην το πλησιάσεις περαιτέρω και γενικά μην το πειράξεις-μετακινήσεις!
2. Επισήμανε το με κάποιον απλό αλλά ευδιάκριτο τρόπο από το σημείο που το είδες και όχι από πιο κοντά.
3. Από το σημείο που το είδες κάνε λήψη φωτογραφίας του αντικειμένου και της περιοχής, εφόσον έχεις μαζί σου συσκευή που τραβάει φωτογραφίες.
4. Απομακρύνσου από το ίδιο δρομολόγιο όπου πηγές στο σημείο.
5. Ενημέρωσε τις αρχές ή κάλεσε στο 112.

 

 

Back to top button