Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Εντυπωσίασε, ενθουσίασε και συγκίνησε το 22ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού (φωτογραφίες))

  1984-2024: 40 χρόνια Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού 

Με αναβαθμισμένες τριήμερες εκδηλώσεις, και τιμώμενη Χορωδία την Church Choral Society “Branko” Nis Serbia, με έτος ίδρυσης το 1887, έλαβε χώρα, με απόλυτη επιτυχία, το τριήμερο 28-30 Ιουνίου 2024, το 22ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ο κορυφαίος και καταξιωμένος Χορωδιακός θεσμός, μία γιορτή του Χορωδιακού τραγουδιού, που έχει προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στα 40 χρόνια διεξαγωγής του, με εμφανίσεις παγκοσμίου φήμης Χορωδιών.

Το διευρυμένο, με μία ακόμη ημέρα πρόγραμμα, ξεκίνησε με μία καινοτομία, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στις 7.30 μ.μ, με τίτλο “Τον Κύριον υμνείτε”, και με την συμμετοχή των Χορωδιών:

Χορωδία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Χορωδία Ιεροψαλτών Ν. Κοζάνης « Οι τρεις Ιεράρχαι»

Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία «Ορεστίδος» ,

οι οποίες απέδωσαν θρησκευτικούς ύμνους από την Θεία λειτουργία, τόσο στο Βυζαντινό τυπικό, οι 2 πρώτες, όσο και σε δίφωνη εκδοχή η Χορωδία της Ορεστίδος, στον φυσικό χώρο της Θείας λατρείας που είναι ο Ιερός Ναός, μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το παρόν έδωσαν οι « οικοδεσπότες Ιερείς του Ναού, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πατέρας Λεωνίδα, ο Πατέρας Παύλος, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μίκος Χατζηκυριακίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ζήσης Τόλκος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Βασιλική Μπούκλα και μέλη του Δ.Σ και πλήθος κόσμου.

Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού, το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 με την συμμετοχή από τα Χορωδιακά σύνολα:

Μικτή Χορωδία Δήμου Αλμυρού

Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατερίνης «Παιδεία Παράδοσης».

Χορωδία Αιγινίου «Canto Olympus» & Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παιδεία Παράδοσης» Κατερίνης

Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία Μ.Σ «Ορεστίδος»

Το πρόγραμμα έκλεισε με κοινό τραγούδι «Η Μυρτιά» του Μίκη Θεοδωράκη, που αποδόθηκε από όλες τις Χορωδίες που συμμετείχαν.

Επίσης την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 με την συμμετοχή των :

Χορωδία Πολιτ. & Εξωρ/κου Συλλόγου Φουντουκλή Καστοριάς

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας « Ο Σωτήρας»

«Καστοριανόν Άσμα» Πολιτιστικού Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» Καστοριάς

Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού « Ο Κλειγένης»

Church Choral Society “Branko” Nis Serbia, η οποία ενθουσίασε το κοινό με το ποιοτικό της πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβανόταν και ελληνικά χορωδιακά τραγούδια, τόσο θρησκευτικά όσο και κοσμικά. Τέτοιου επιπέδου Χορωδίες, σπάνια έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της πόλης μας. Κυριολεκτικά μας απογείωσαν και με τις αγγελικές φωνές τους και μας ανέβασαν στους ουρανούς. Το κοινό που γέμισε το Πολιτιστικό κέντρο κυριολεκτικά τους αποθέωσε για την φανταστική απόδοση τους!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η τιμώμενη Χορωδία από το Nis συμμετείχε στη Θεία λειτουργία στο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής την Κυριακή 30 Ιουνίου, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις!

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, ο οποίος τιμήθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Η Ορεστίς» για την προσφορά του στο θεσμό, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου, που για ένα ακόμη Χορωδιακό Φεστιβάλ κατέκλυσε το Πολιτιστικό Κέντρο και με το θερμό τους χειροκρότημα αποζημίωσε όλες τις Χορωδίες για την θαυμάσια απόδοση και ερμηνεία τους.

Η φετινή 22η Διεθνής Χορωδιακή συνάντηση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο για την οργανωτική της αρτιότητα, όσο και για την ποιοτική της διάσταση Όλες οι Χορωδίες, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παρουσίασαν με αρτιότητα τα προγράμματα τους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού! Εντυπωσίασε , όπως ήταν φυσικό, η τιμώμενη Χορωδία Church Choral Society “Branko” Nis Serbia, η οποία έκλεισε εντυπωσιακά το πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι όλοι οι συμμετέχοντες μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για την σπουδαία αυτή διοργάνωση, το υψηλό οργανωτικό της επίπεδο και την ποιότητα των Χορωδιακών συνόλων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία της «Ορεστίδος», ως οικοδεσπότης συμμετείχε στο φεστιβάλ με δύο Προγράμματα. Ένα εκκλησιαστικό, την Παρασκευή 28 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής και ένα κοσμικό το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο. Θαυμάσιας η επιλογή των προγραμμάτων της, περιελάμβανε ιδιαίτερα υψηλά ποιοτικά τραγούδια και ύμνους, τα οποία απέδωσε με αρτιότητα, δείγμα της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς που γίνεται από την Μαέστρο της Αργυρώ Χαραλάμπους και τα μέλη της Χορωδίας της Ορεστίδος. Δίκαια κέρδισε τον έπαινο και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού και στις δύο συναυλιακές ενότητες που συμμετείχε!

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Στα πλαίσια του 22ο Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ λειτούργησε τις ημέρες του Φεστιβάλ Έκθεση Ζωγραφικής της διακεκριμένης ζωγράφου και συνεργάτιδος της «Ορεστίδος» κ. Νίνας Χαρίτωνος, στο « φουαγι΄’ε» του Πολιτιστικού Κέντρου, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και δίνοντας ένα άλλο υψηλό αισθητικό αποτύπωμα στον χώρο!

Οργάνωση:

Μορφωτικός Σύλλογος Δήμος Περιφερειακή Ενότητα

«Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού Καστοριάς

Αργους Ορεστικού

Ελπίζουμε ότι και στο επόμενο Χορωδιακό μας Φεστιβάλ θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και ακόμη πιο αναβαθμισμένο ποιοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

 

Back to top button