ΑθλητικάΕκδηλώσειςΚαστοριά

Τμήμα κωπηλασίας στην Εταιρεία Αυτισμoύ Καστοριάς (φωτο)

Η κωπηλασία στην Καστοριά έχει μια ιδιαίτερη και πλούσια ιστορία, αντικατοπτρίζοντας την  στενή σχέση μεταξύ της πόλης και της λίμνης της. Η λίμνη της Καστοριάς, με τη φυσική της  ομορφιά, προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για την κωπηλασία και έχει γίνει ένας τόπος που  προσελκύει αθλητές και ομάδες από όλον τον κόσμο. Εκτός από τα πανελλήνια αγωνίσματα,  διεξάγονται και διεθνείς αγώνες κωπηλασίας, ενισχύοντας τη φήμη της περιοχής σε παγκόσμιο  επίπεδο.

Δεδομένου ότι όλα τα μέτρα ασφαλείας πληρούνται, το νερό μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος  ενός ατόμου με Αυτισμό καθώς μπορεί να δράσει ως αντισταθμιστικός παράγοντας της αναπηρίας  του, βοηθώντας το να ξεπεράσει διάφορους φραγμούς που πρέπει να αντιμετωπίσει σε  καθημερινή βάση εξαιτίας της αναπηρίας του. Η συστηματική ενασχόληση με  αθλήματα ναυτικού αθλητισμού αναπτύσσει το νευρομυικό σύστημα βελτιώνοντας σε μεγάλο  βαθμό τον συντονισμό, την ισορροπία και την μυϊκή δύναμη και στην περίπτωση της  κωπηλασίας βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα.

Λόγω των συχνών αισθητηριακών δυσλειτουργιών των ατόμων με Αυτισμό, το νερό  αποτελεί συχνά το ιδανικό περιβάλλον ηρεμίας και αυτορρύθμισής τους: Το θρόισμα της ροής  του νερού καθώς η βάρκα πλέει πάνω του, ο ήχος από τον παφλασμό των κυμάτων ή από την  ρυθμική είσοδο και έξοδο των κουπιών στο νερό στην κωπηλασία και γενικά η ενασχόληση με  αυτά τα ναυτικά αθλήματα προσφέρει ηρεμία, αίσθημα ελευθερίας, αίσθημα ανεξαρτησίας,  δρα αγχολυτικά και βελτιώνει την ικανότητα των αθλητών να αντιμετωπίζουν τις  στρεσσογόνες καταστάσεις της ζωής.

Επιπλέον, η έντονη αεροβική άσκηση βελτιώνει τη διάθεση εξαιτίας της έκκριση χημικών ουσιών  στον οργανισμό που επιδρούν θετικά στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Η ασφάλεια των  αθλητών με Αυτισμό μέσα στο νερό είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην καθημερινή  προπόνησή τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν.  Καστοριάς ίδρυσε πρόσφατα το Τμήμα προσαρμοσμένης κωπηλασίας (adaptive rowing). Η  λειτουργία του τμήματος είναι πιλοτική και απευθύνεται αρχικά σε επωφελούμενους του Κέντρου  Ημέρας, ηλικίας 16+ με αποδεδειγμένες γνώσεις κολύμβησης. Μέσω της ειδικής επιχορήγησης της  Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας έγινε η προμήθεια ενός σκάφους παράκτιας κωπηλασίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και φαρδύτερο από τα συνηθισμένα σκάφη κωπηλασίας, έχει αντοχή στον  κυματισμό, γεγονός που το καθιστά σταθερό και αβύθιστο, άρα ιδανικό και απόλυτα ασφαλές για  την άθληση ατόμων με Αυτισμό.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σκάφους στις εγκαταστάσεις του  ΔΗ.ΝΑ.Κ. Καστοριάς. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.  Καλλίνικος. Το σκάφος εγκαινίασε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος παρουσία  της Διοίκησης, των προπονητών και φίλων του Σωματείου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο για την αδιάκοπη παρουσία του στο πλευρό της Διοίκησης και τις ευχές του, τον Αντιπεριφερειάρχη, κ.  Σαββόπουλο για τη συνεχή στήριξή του στο έργο μας, τον Δήμο Καστοριάς και τον Αντιδήμαρχο,  κ. Στάθη Βασιλειάδη για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού εκγύμνασης  των επωφελούμενων μας, την Εκπαιδευτικό Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής, κ. Φωτεινή  Κοσμανίδου για την μέχρι τώρα άψογη διοργάνωση του τμήματος, το Πανεπιστημιακό αθλητικό  τμήμα και ειδικά τον κ. Δημήτρη Φωτιάδη και τον κ. Τάσο Λαπίκωφ για τη θερμή υποδοχή των  επωφελούμενών μας στις προπονήσεις τους, τη Διοίκηση του ΝΟΚ για τη θερμή φιλοξενία των  επωφελούμενων κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών προπονήσεων στις εγκαταστάσεις  του Ομίλου και την κ. Μαριάνθη Ανδρίτση για την προσφορά των εδεσμάτων της μικρής  δεξίωσης των εγκαινίων.

Η θερμή στήριξη όλων σας μας δίνει το κουράγιο και τη δύναμη να αγωνιστούμε για το ΟΡΑΜΑ  μας: τη δημιουργία του Πρότυπου Ολοκληρωμένου Κέντρου για τον Αυτισμό. Άλλο ένα βήμα  προς τον στόχο μας: μια autism-friendly Καστοριά, μια πόλη για ΟΛΟΥΣ

Για την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς 

Η Πρόεδρος 

Ξανθίππη Θ. Μπαλλή

Back to top button