Καστοριά

Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (πίνακες)

Η αγωνία για τους υποψηφίους έφτασε στο τέλος της

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (9/7), από το υπουργείο Παιδείας, οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ), που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δείτε τους πίνακες ΕΔΩ

Η ΕΒΕ αποτελεί πλέον κριτήριο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που είχε δημιουργήσει ανησυχία στους υποψηφίους των Πανελληνίων 2024.

Όπως προκύπτει, οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής δεν είχαν θεαματικές αλλαγές, όπως άλλωστε είχαν εκτιμήσει το προηγούμενο διάστημα οι εκπαιδευτικοί αναλυτές. Ωστόσο, οι όποιες υποχωρήσεις σε μόρια, λόγω των δύσκολων θεμάτων σε κάποια από τα μαθήματα, παίζουν τον ρόλο τους.

Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].

Το υπουργείο Παιδείας καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ%.

Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των Σχολών/Τμημάτων ορίστηκαν οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.

Ως συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Τα τμήματα που έχουν αυξήσει τον συντελεστή της ΕΒΕ και είναι πρώτα στη δυσκολία εισαγωγής, είναι τα τμήματα Γεωπονίας και Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, Πληροφορικής στη Δυτική Μακεδονία, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στης Πελοποννήσου καθώς και Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πού όπως είναι φυσικό κατατάσσονται στα πιο απαιτητικά.

Τα τμήματα που μείωσαν τον συντελεστή της ΕΒΕ και παρουσιάζουν ευκολότερη εισαγωγή, είναι τα τμήματα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Αεροδιαστημικής στο ΕΚΠΑ, Μαθηματικών και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Λογοθεραπείας στην Πάτρα και Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

 

Back to top button