Καστοριά

Αίτημα των ψαράδων της Καστοριάς η δημιουργία φορέα διαχείρισης και αστυνόμευσης της λίμνης

Η ηρεμία που προσφέρει το ψάρεμα μπορεί να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάριος Κωνσταντινίδης, καταγράφει τις ανησυχίες των επαγγελματιών αλιέων της Καστοριάς.



Ο Παύλος Φίλος, ιχθυολόγος υπεύθυνος αλιείας στην Π.Ε. Καστοριάς, αναφέρει πως προέκυψε το θέμα. Ένας ερασιτέχνης ψαράς από άλλη πόλη θέλησε να ψαρέψει στην λίμνη και ήρθε σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους, προφανώς γιατί αγνοούσε το ισχύον καθεστώς.

Το νομοθετικό πλαίσιο διακρίνει τους ερασιτέχνες από τους επαγγελματίες, για την αλιεία σε εσωτερικά νερά, δηλαδή σε λίμνες και ποτάμια.

Οι έλεγχοι γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι αλιείς διαχωρίζονται ανάλογα με το βάρος των ψαριών που πιάνουν, το είδος των ψαριών ανά εποχή, το μέγεθος τους και το είδος των αλιευτικών εργαλείων που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι ερασιτέχνες μπορούν να ψαρεύουν μόνο με μονοάγκιστρα εργαλεία και χωρίς σκάφος, μόνο από την ακτή.

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες ψαράδες ακολουθούν τους κανόνες. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, λέει ο κ. Φίλος. Ωστόσο, επισημαίνει πως για να μην υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να εκδίδονται έντυπες άδειες αλιείας και για τους ερασιτέχνες ψαράδες, προκειμένου να μην ενοχλούν και να μην ενοχλούνται.

Σχετικό φυλλάδιο με οδηγίες για το ποιος, που και πως μπορεί να ψαρεύει έχει εκδώσει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας.

 

Back to top button