Ελλάδα

Θερινές εκπτώσεις: «Δεν υπάρχουν χρήματα για επιθυμίες, μόνο για ανάγκες»

Απογοητευτική είναι η κίνηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την πρώτη μέρα των θερινών εκπτώσεων, με τους επιχειρηματίες να διαπιστώνουν πως η ακρίβεια δεν αφήνει περιθώρια για αγορές, πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Καθώς ο Ιούνιος ήταν ένας υποτονικός μήνας για την αγορά, με τον τζίρο να πέφτει κάτω από το 25%, ο εμπορικός κόσμος της πόλης εναποθέτει τις ελπίδες του σε μια «τονωτική ένεση» την περίοδο των εκπτώσεων, με τις προβλέψεις ωστόσο να είναι δυσοίωνες.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μιλτιάδης Παυλίδης εξηγεί στο Thesstoday.gr πως «η “πεθαμένη” κίνηση στην αγορά κάνει σαφές ότι οι πολίτες δεν έχουν χρήματα. Bλέπουμε πως ούτε οι περιφερειακές αγορές έχουν δουλειά και μαθαίνουμε πως το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πόλεις. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης, επομένως δεν υπάρχουν επιθυμίες, ικανοποιούνται μόνο ανάγκες. Τα σουπερμάρκετ έχουν φτιάξει ένα καρτέλ όπου ανεβάζουν εντυπωσιακά τις τιμές και μέχρι και τα βασικά αγαθά έχουν καταντήσει είδη πολυτελείας. Ως αποτέλεσμα, δεν περισσεύουν για τίποτα περισσότερο και γ’αυτό έχει εξαφανιστεί ο κόσμος από τις αγορές».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η δυσκολία ανεύρεσης πάρκινγκ σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα -λόγω Flyover- μέτρα της Τροχαίας, είναι απαγορευτικά για τους πολίτες που θέλει να επισκεφτεί το κέντρο για τις αγορές τους. «Η Τροχαία αφήνει κλήσεις παντού και αυτό διώχνει τον κόσμο από το κέντρο, επομένως τα μαγαζιά δεν μπορούν να δουλέψουν», υπογραμμίζει.

Aκόμη και οι χιλιάδες τουρίστες που ξεχύνονται στη Θεσσαλονίκη από τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι, δεν ανεβάζουν την αγοραστική κίνηση καθώς «δεν πατάνε καν στην αγορά», όπως αναφέρει ο κ. Παυλίδης. «Έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα με λεωφορεία να τους περιμένουν έξω από το λιμάνι για να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους κι έτσι δεν εμφανίζονται καν στην αγορά του κέντρου. Οι υπόλοιποι επισκέπτες της πόλης, που είναι ως επί το πλείστον Βαλκάνιοι, ανήκουν στις ομάδες που δεν αφήνουν αξιοσημείωτα ποσά στην αγορά», επεξηγεί.

Back to top button