Αθλητικά

Οι ανατροπές των ημιτελικών του Euro και το ρεκόρ των Ισπανία-Αγγλία

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκαν τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και άπαντες περιμένουν με αγωνία τον μεγάλο τελικό. Ισπανία και Αγγλία είναι οι δύο φιναλίστ και το πέτυχαν γυρίζοντας το ματς. Αμφότεροι στον ημιτελικό έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ πήραν την νίκη.

Η Ισπανία αντιμετώπισε την Γαλλία και ο Μουανί άνοιξε το σκορ μόλις στο 9′, αλλά αυτό δεν πτόησε τους «Φούριας Ρόχας». Στο 21′ ο Γιαμάλ και στο 25΄ο Όλμο έδωσαν τη νίκη στην Ισπανία και την πρόκριση στον τελικό!

Ακατάλληλο για καρδιακούς ήταν και το παιχνίδι της Ολλανδίας με την Αγγλία. Τα λιοντάρια χρειάστηκαν το γκολ του Γουότκινς στο 90+1′ για να κάνουν την ανατροπή και να πάρουν την πρόκριση.

Ισπανία και Αγγλία εκτός από την αίγλη της συμμετοχής σε έναν τελικό έγραψαν Ιστορία, καθώς από το 1984, όπου καθιερώθηκαν για πρώτη φορά τα ημιτελικά είναι το πρώτο ζευγάρι φιναλίστ που προκρίθηκαν με ανατροπή. 

Μέχρι πρότινος είχαν γίνει δύο μόλις ανατροπές στο Euro. To 1988 η Ολλανδία είχε επικρατήσει με 2-1 της Δυτικής Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί πίσω στο σκορ. Με την Γερμανία πρωταγωνίστρια είχε σημειωθεί και η επόμενη ανατροπή. Το 2008 η Τουρκία στα ημιτελικά είχε ξαφνιάσει τα «παντσερ» και είχε ανοίξει το σκορ με τον Μποράλ στο 22′. Σβαϊστάιγκερ και Κλόζε είχαν γυρίσει το παιχνίδι, αλλά οι Τούρκοι ισοφάρισαν  στο 86′ με τον Σεντούρκ. Ο Λαμ, όμως, στο 90′ λύτρωσε τους Γερμανούς κι έδωσε στην ομάδα του την πρόκριση.

Παράλληλα έχουν γίνει ακόμα τρεις ανατροπές που χρειάστηκαν όμως την παράταση για να ολοκληρώσουν τον θρίαμβο. Το 2020 η Αγγλία βρέθηκε ξανά με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στη Δανία, αλλά στον επιπρόσθετο χρόνο ο Κέιν έστειλε τα λιοντάρια στον τελικό.

Η Γαλλία το 2000 νίκησε με μεγάλη δυσκολία την Πορτογαλία. Ο Νούνο Γκόμεζ στο 19′ έκανε το 0-1, αλλά το γκολ του Ανρί στο 51′ έστειλε το ματς στην παράταση Στο 117΄το πέναλτι του Ζιντάν διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Το ίδιο ζευγάρι πρωταγωνίστησε και το 1984. Η κανονική διάρκεια του αγώνα, βρήκε τις ομάδα ισόπαλες 1-1. Στην παράταση η Πορτογαλία έκανε το 1-2 με τον Ρουί Ζορντάο (το δεύτερο γκολ στην αναμέτρηση), αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Ντομεργκέ βρήκε για δεύτερη φορά δίχτυα στο 114΄και ο Πλατινί στο 119 διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Αναλυτικά οι ανατροπές στα ημιτελικά Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων
Euro 2020  Αγγλία – Δανία 2-1(παρ.)
Euro 2008 Γερμανία – Τουρκία 3-2
Euro 2000 Γαλλία – Πορτογαλία 2-1 (παρ.)
Euro 1988 Δ. Γερμανία – Ολλανδία 1-2
Euro 1984 Γαλλία – Πορτογαλία 3-2 (παρ.)



ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΑΤΑΣ

Back to top button