Καστοριά

Μήνυμα Πάνου Κεπαπτσόγλου: “Υβριστικά και ανώνυμα απειλητικά μηνύματα καταφθάνουν στο e-mail του Δήμου”

Χθες το βράδυ ζήσαμε μια νύχτα φόβου στην καρδιά της πόλης με δύο αρκούδες να κάνουν βόλτα από αυλή σε αυλή και με πεντάχρονα παιδιά να έρχονται τετ α τετ με τα άγρια ζώα. Είμασταν τυχεροί που δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.
Η επόμενη μέρα μας βρίσκει με την μια αρκούδα να έχει απομακρυνθεί έπειτα από τιτάνια προσπάθεια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του δασαρχείου και την άλλη να… αγνοείται, τους εκπροσώπους των φιλοζωικών να μας ενημερώνουν ότι «μας αρέσει δεν μας αρέσει μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο» και με υβριστικά και ανώνυμα απειλητικά μηνύματα να καταφθάνουν στο e-mail του Δήμου.
Εγώ, έχοντας απόλυτη γνώση των λεγομένων μου, σας διαβεβαιώνω ότι πλέον δεν υπάρχει γυρισμός.
Δεν θα περιμένουμε να χτυπήσει το τηλέφωνο για να μας αναγγείλουν επίθεση αρκούδας σε παιδιά, δεν θα περιμένουμε να σκοτωθεί αγρότης, κτηνοτρόφος ή δημότης σε χωριό ή στην πόλη του δήμου μας.
Δεν θα αφήσουμε τις τύχες των δημοτών μας στα χέρια ανθρώπων που ζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από αυτή την εσχατιά της χώρας, κάνοντας υψηλή θεωρία.
Δεν θα ξεριζώσουμε τα δέντρα από τις αυλές μας και δεν θα βάλουμε ηλεκτροφόρα καλώδια στα κάγκελα, όπως μας προτρέπουν οι «ειδικοί».
Και πάνω από όλα δεν θα κρυβόμαστε στα σπίτια μας όπως μας προτρέπει η Καλλιστώ, δεν θα σταματήσουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στις παιδικές χαρές, τις αλάνες, τον πεζόδρομο και τις γειτονιές, ζώντας με έναν συνεχή φόβο. Υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στις ζωές όλων μας, δεν θα προσθέσουμε και αυτό της επιβίωσής μας από αρκούδες.
Η σύσταση του νέου φορέα, υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για τη διαχείριση της άγριας πανίδας, προχωρά με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Όποιος θέλει -αν πραγματικά θέλει- να βοηθήσει, είναι ευπρόσδεκτος να κάτσει στο ίδιο τραπέζι.
Οι αρκούδες δεν είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση και η νομοθεσία επιβάλλεται να αλλάξει. Σεβόμαστε τη φύση και τα άγρια ζώα, σεβόμαστε όμως και τον άνθρωπο.
Και θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει για να προστατέψουμε τον άνθρωπο.
Πάνος Κεπαπτσόγλου

Back to top button