Καστοριά

Καστοριά 1960: Εξαιρετικής ομορφιάς καρτ ποστάλ για την πόλη μας!

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟ: ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ-ΜΗΛΟΥΣΗ

 Ασφαλώς, τα αξιοθέατα της πόλης μας, αλλά και όλων ανεξαιρέτως  των περιοχών του Νομού μας, ιδιαίτερα των παραλίμνιων, με τη σαγηνευτική υδάτινη παρουσία της λίμνης μας γοήτευαν  και εξακολουθούν να γοητεύουν τους επισκέπτες του τόπου μας. Το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, οι αντικατοπτρισμοί των ασάλευτων νερών στην ακρολιμνιά,  οι συμμετρικές εικόνες απογειώνουν τις αισθήσεις και κάνουν το  τοπίο διαχρονικά μαγευτικό. Μια τέτοια μαγευτική εικόνα αποτυπώνεται στην εξαιρετικής ομορφιάς  καρτ ποστάλ για την Καστοριά, την πόλη μας- περίπου στην αρχή του 1960-  με τη λεζάντα “Ανταύγειες στη λίμνη”.

Στη μια, την πρόσθια όψη της καρτ ποστάλ, βλέπουμε ότι απεικονίζεται, αντικαθρεφτιζόμενο στα καταγάλανα και γαληνεμένα νερά της λίμνης μας, το  γραφικό και απέριττο φυσικό τοπίο της  βόρειας παραλίας της Καστοριάς με αγκυροβολημένα στην αποβάθρα της  Μοτόρια, ενώ ένας βαρκάρης προσεγγίζει  το λιμανάκι της προβλήτας.

Στην άλλη, την οπίσθια όψη, υπάρχει χώρος για να γραφτεί ένα σύντομο σημείωμα, η διεύθυνση του παραλήπτη, αλλά και χώρος για το γραμματόσημο (η καρτ ποστάλ αποστελλόταν ταχυδρομικά χωρίς να απαιτείται φάκελος). Παρατηρούμε ακόμη ότι υπάρχουν και  τα στοιχεία του εκδότη (Εμμ.Διακάκης και Υιός) της καρτ ποστάλ, ενώ η λεζάντα “Ανταύγειες στη λίμνη” είναι τυπωμένη σε 5 γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά)!

ΥΓ.1. Η συγκεκριμένη καρτ ποστάλ αναρτήθηκε φέτος (για πρώτη φορά) στην έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα «Μαυροβινά Μοτόρια» στην πολυθεματική εκδήλωση  «Κάποτε γνώρισα μια λίμνη…», που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχιζόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροχωρίου «Έμπνοος», τη 13η και τη 14η Ιουλίου 2024,  στην προβλήτα Μαυροχωρίου.

ΥΓ.2. Τα εικονιζόμενα «Μοτόρια» στην καρτ ποστάλ με βάση τις πληροφορίες του κ. Γιώργου Λάμπρου, είναι (από αριστερά): «ΚΑΤΣΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ» με ιδιοκτήτη τον Γιώργο Λάμπρου, (στη μέση) «ΚΑΣΤΟΡΙΑ» με ιδιοκτήτη τον Γαβριήλ Παπαλάμπρου, (δεξιά) «ΚΥΡΙΑΚΟΣ» με ιδιοκτήτες τους Δαμιανό Καραγιώργο και Ζήση Μπούση. Τα Μοτόρια είναι, όπως είπαμε, αγκυροβολημένα στην αποβάθρα της Καστοριάς και είναι έτοιμα να αναχωρήσουν  «περήφανα» (κατά τον Καββαδία) για την αποβάθρα Μαυροχωρίου, το έτερο πορθμείο της καθοριστικής για  επιβάτες και  εμπορεύματα λιμναίας διαδρομής (Καστοριά – Μαυροχώρι)  σε εκείνους τους χρόνους.

ΥΓ.3. Ο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και ο «ΚΥΡΙΑΚΟΣ» αλλά και τα περισσότερα Μοτόρια, όπως  και η «ΟΛΥΜΠΙΑ» , που σήμερα αρμενίζει, «περήφανη» κι αυτή στη λίμνη μας, είχαν ναυπηγηθεί στο Μαυροχώρι (σε φυσικούς «Ταρσανάδες») και είχαν νηολογηθεί από Μαυροβινούς!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΠΕΤΚΑΝΑΣ

 

 

 

 

Back to top button