Ελλάδαευρωπη

Ευρωβαρόμετρο: «Πρωταθλήτρια» στη διαφθορά η Ελλάδα

Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα, αφού σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, σχετικά με ζητήματα διαφθοράς, το 98% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει, ενώ το 53% δηλώνει πως έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με το 68% των Ευρωπαίων να πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξάνεται στις χώρες τους.

Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Πορτογαλία (96%), Μάλτα (95%) και Σλοβενία (95%), ενώ τα χαμηλότερα σε Φινλανδία (18%), Δανία (26%) και Λουξεμβούργο (43%).

Γενικότερα, το 68% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι γενικευμένη. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (18%), τη Δανία (26%) και το Λουξεμβούργο (43%).

Περίπου το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (27 %) δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία από διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή και το 75% δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις και η πολιτική είναι πολύ στενά συνδεδεμένες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την άνθηση της διαφθοράς.

Ευρωβαρόμετρο: Τι απάντησαν οι πολίτες για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα, σχεδόν όλοι (98%) πιστεύουν πως η διαφθορά συναντάται παντού, με τους μισούς (53%) να υποστηρίζουν πως η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει και ένα 38% που πιστεύει πως η κατάσταση είναι ίδια τα τελευταία χρόνια, ενώ μόλις το 5% θεωρεί ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ε.Ε. είναι 41%, 43% και 9%.

Επίσης, 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι υπάρχει διαφθορά στα πολιτικά κόμματα, με το 68% σημειώνει ότι οι πολιτικοί χρηματίζονται και χρησιμοποιούν την εξουσία για προσωπική ανέλιξη.

Για παράδειγμα, το 67% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στους αξιωματούχους που αναθέτουν δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το 63% βλέπει διαφθορά σε αξιωματούχους που εκδίδουν οικοδομικές άδειες.

Επιπλέον, το 24% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 89% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στο σύστημα υγείας
Όσον αφορά τις εποπτικές αρχές, 6 στους 10 θεωρούν πως κι εκεί υπάρχει διαφθορά, ενώ το 29% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στις τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς.

Ακόμη, το 57% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στις φορολογικές αρχές.

Τέλος, το 56% βλέπει διαφθορά στην αστυνομία, ενώ το 38% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στα δικαστήρια.

tvxs.gr

Back to top button