ΚαστοριάΠρόσωπα

Μαρία Φιλίππου: «Η σκηνογραφία δεν είναι μόνο ταλέντο είναι και διάθεση για επικοινωνία»

Το CNN Greece με την Καστοριανή σκηνογράφο Μαρία Φιλίππου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το θέατρο έχει πολλές εκφάνσεις και πλευρές που μπορεί κάποιος να μελετήσει και να βρει ενδιαφέρουσες. Μία από αυτές τις πλευρές είναι η σκηνογραφία, μία τέχνη που είναι το ίδιο σημαντική και παλιά όσο και η δραματική τέχνη ή η σκηνοθεσία.

Του Στέλιου Παπαγρηγορίου

Η Μαρία Φιλίππου, σκηνογράφος που υπογράφει τη σκηνογραφία σε πολλές επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές (Η τρελή του Σαγιό στο Παλλάς, Όλιβερ Τουίστ, Οι Άθλιοι, η Ετυμηγορία στον Ελληνικό Κόσμο, Ανάμεσα σε δύο κόσμους στο Άνεσις κ.ο.κ.) είναι μία σκηνογράφος που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην τέχνη της.

Το CNN Greece βρέθηκε με την γνωστή σκηνογράφο Μαρία ΦΙλίππου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου και ανεβαίνει η τελευταία της παράσταση

Η Μαρία Φιλίππου είναι σκηνογράφος, ενδυματολόγος, ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1983 στην Καστοριά. Υποψηφιότητα για 1ο βραβείο σκηνογραφίας (παριζιανα) 2020 στα βραβεία Αθηνοραματος. 1ο βραβείο σκηνογραφίας και ενδυματολογιας στο διαβαλκανικό φεστιβάλ θεάτρου 2019 υπό την αιγίδας της UNESCO.

Πόσο καιρό ασχολείσαι με τη σχεδίαση σκηνικών για το θέατρο;

Μαρία Φιλίππου: Εάν συμπεριλάβουμε και τη χρονιά που έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο, στο Royal Central School of Speech and Drama, κλείνω 16 χρόνια φέτος. Είχαμε θέατρο μέσα στο πανεπιστήμιο, όπως επίσης και Black Box και ανεβάζαμε κανονικές παραστάσεις οπότε νομίζω ότι μπορούμε να το συμπεριλάβουμε κανονικά.
Τα πρώτα τρία χρόνια που επέστρεψα στην Ελλάδα δούλεψα ως βοηθός σκηνογράφου (το οποίο κομμάτι θεωρώ και πολύ σημαντικό) και μετά ξεκίνησα σιγά σιγά να έχω τις δικές μου συνεργασίες. Μπορώ να πω ότι ήμουν πολύ τυχερή καθώς τα πρώτα τηλέφωνα που χτύπησαν ήταν από τον Θοδωρή Αθερίδη και την Ελένη Γκασούκα.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στο επάγγελμά σου;

Μαρία Φιλίππου: Η δουλειά του σκηνογράφου, όπως συνηθίζω να λέω και στους μαθητές μου είναι…

Συνέχεια στο cnn.gr

 

 

 

 

Back to top button