Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγαλόπνοο κτιριολογικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων σύγχρονων
υποδομών φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κατασκευή φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, καθώς και ενός πολυδύναμου συνεδριακού κέντρου στην Νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 84,95 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας.
Στην Πανεπιστημιούπολη της Καστοριάς, το συγκρότημα των φοιτητικών εστιών θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 150 φοιτητών και φοιτητριών καθώς και φοιτητική λέσχη με δυνατότητα σίτισης 400 ατόμων. Θα αποτελείται από 5 συνολικά κτίρια (συνολικό μικτό εμβαδόν κλειστών χώρων περίπου 4.901 τ.μ.) εκ των οποίων 2 κτίρια (Κτίρια 3Α, 3Β) προορίζονται για τη στέγαση των φοιτητών, 1 κτίριο (Κτίριο 4) θα διαθέτει τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους διημέρευσης – ψυχαγωγίας, 1 κτίριο (Κτίριο 1) θα στεγάζει τους χώρους υποδοχής του συγκροτήματος και τέλος 1 κτίριο (Κτίριο 2) θα καλύψει την ανάγκη σίτισης των φοιτητών. Προβλέπεται και διαμόρφωση ανοιχτών/ημιυπαίθριων χώρων και περιβάλλοντος χώρου
συνολικού εμβαδού 11.035 τ.μ.
Εκπόνηση Μελετών για την Ανέγερση Νέου κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΠανεπιστημίουΔυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, προϋπολογισμού: 1.821.529,96€ Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%)
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει ως στόχο την σταδιακή ανάπτυξή του στις πόλεις της Κοζάνης, και της Καστοριάς. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου κτιρίου στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Καστοριάς, μέσα στο ιδιόκτητο που βρίσκονται οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του.
Στο διαγωνισμό υπέβαλλαν τεχνικές Προσφορές 9 εταιρείες.
Από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου συντάχθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα που αποτυπώνει τις
ανάγκες της Σχολής Θετικών Επιστημών σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Η συνολική επιφάνεια του
κτιριολογικού είναι 5.560 τ.μ. και καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες λειτουργίας της Σχολής. Προβλέπεται η υλοποίηση ενός κτιρίου 5.560 τ.μ, τριών επιπέδων (ισογείου, Α’ ορόφου και Υπογείου που θα χωροθετηθεί νοτιοανατολικά των υφιστάμενων κτιρίων εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα θα συνταχθούν προτάσεις αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων με ήπιες χρήσεις (π.χ. χώρος στάθμευσης, περιοχές φύτευσης, αναψυχής, δραστηριοτήτων κ.λπ.).
Η ανέγερση του νέου κτιρίου θα δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα στέγασης των εκπαιδευτικών
λειτουργιών του Ιδρύματος που έχουν συνέπεια στην ομαλότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.