ΚαστοριάΦλώρινα

Δόθηκε νέα άδεια εγκατάστασης για το αιολικό πάρκο Δούκας παρά την απόφαση του ΣΤΕ

Χορηγήθηκε από την Αποκεντρωμένη η άδειας εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού στη θέση «ΔΟΥΚΑΣ», των Δημοτικών Ενοτήτων Αγ. Αναργύρων, Κλεισούρας και Λέχοβου, των Δήμων Καστοριάς και Αμύνταιου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας, της με φορέα του έργου την εταιρεία με την επωνυμία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΟΥΚΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και διακριτικό τίτλο «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΟΥΚΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε ακυρωθεί η άδεια εγκατάστασης του αιολικού.

Η  αιτιολόγηση της απόφασης επικαλείται το γεγονός ότι σε εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 95 του Συντάγματος της Ελλάδος, η Διοίκηση έχει την νόμιμη υποχρέωση να εκδώσει εκ νέου άδεια εγκατάστασης, σύμφωνα με το πραγματικό και νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά την έκδοση της ακυρωθείσας πράξης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη γνωμοδότηση του καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ Κωνσταντίνου Ε. Γώγου, («… η ακύρωση διοικητικής πράξης επαναφέρει την υπόθεση στον χρόνο έκδοσής της. Η νέα πράξη που εκδίδει η Διοίκηση ανατρέχει αναγκαίως στον χρόνο εκείνο και διέπεται κατ’ αρχήν από το νομικό και πραγματικό καθεστώς που ίσχυε τότε και όχι από το ισχύον κατά τον χρόνο κατά τον οποίο λαμβάνουν χώρα οι ενέργειες συμμόρφωσης προς την ακυρωτική απόφαση. Περαιτέρω, η Διοίκηση, μετά την έκδοση ακυρωτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποχρεούται να συμμορφωθεί προς αυτήν και μάλιστα όχι μόνο να θεωρήσει ως ανίσχυρη και μη υφιστάμενη στον νομικό κόσμο την ακυρωθείσα διοικητική πράξη, αλλά να προβεί σε θετικές ενέργειες για την αναμόρφωση της νομικής κατάστασης που προέκυψε αμέσως ή εμμέσως από την ακυρωθείσα πράξη, ανακαλώντας ή τροποποιώντας τις σχετικές στο μεταξύ εκδοθείσες πράξεις ή εκδίδοντας άλλες με αναδρομική ισχύ για να αποκαταστήσει  τα πράγματα στη θέση, στην οποία θα ευρίσκονταν, αν εξ υπαρχής δεν είχε εκδοθεί η ακυρωθείσα πράξη»

Το γήπεδο εγκατάστασης του σταθμού βρίσκεται σε δημόσιες δασικές και δημοτικές εκτάσεις δυτικά του οικισμού του Λέχοβου και βόρεια του οικισμού της Κλεισούρας. Ο αιολικός σταθμός θα αποτελείται τύπου από πέντε (5) ανεμογεννήτριες  Για τις ανάγκες λειτουργίας του σταθμού, θα κατασκευαστεί ισόγειος Οικίσκος Ελέγχου, συνολικού εμβαδού περίπου 100 m², σε περιοχή εμβαδού τεσσάρων (4) στρεμμάτων. Ο αιολικός σταθμός θα συνδεθεί με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε νέο υποσταθμό ανύψωσης τάσης  33/150 kV, π. Το γήπεδο εγκατάστασης του Υ/Σ είναι ιδιόκτητο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

prlogos.gr

 

 

 

 

 

Back to top button