Κοζάνη

Διαμαρτυρία οργανώσεων κατά των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο

Σε συμβολική διαμαρτυρία, προχώρησαν σήμερα στις 5.30 το πρωί ομάδες και συλλογικότητες, σταματώντας την πομπή των οχημάτων που μετέφεραν τα γιγάντια πτερύγια, στον δρόμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στον αποθηκευτικό χώρο της Αιολικής Βερμίου. Οι συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία, έκαναν λόγο για «καταστροφή που προκαλείται στο φυσικό πλούτο, στην περιοχή του Βερμίου από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών».

Η πομπή των οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννητριών σταμάτησε για μια ώρα έως ότου ολοκληρωθεί η διαμαρτυρία, στην οποία συμμετείχαν πολίτες από όλη την Δυτική Μακεδονία αλλά και από Ημαθία, Έδεσσα και Νάουσα, ενώ έχει προαναγγελθεί η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα όπως αποφάσισε η «επιτροπή αγώνα».

«Καταστρέφουν το Βέρμιο είναι υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε με κάθε τρόπο», ισχυρίζονται οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι σε αυτό το έγκλημα». Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής κάνουν λόγο για «εισβολή συνολικά 139 ανεμογεννητριών».

Στο όρος Βέρμιο, με σπάνια βιοποικιλότητα, συναντώνται 1.035 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 117 είναι ενδημικά της Βαλκανικής και τα 34 είναι ενδημικά της Ελλάδας, με 43 σπάνια βότανα με ευεργετικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Την σημερινή συμβολική διαμαρτυρία οργάνωσαν, η Συντονιστική Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στις ΑΠΕ, οι Ομάδες ΕΟΡΔΑΙΑ SOS, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SOS και SOS ΒΕΡΜΙΟ.

ertnews.gr

Back to top button