Καστοριά

Καστοριά – Νέο βιβλίο: “Σαν σήμερα στη Μακεδονία μας…”

Αιτία για το νέο βιβλίο που δημιουργήσαμε μαζί με τη Νίνα Γκατζούλη η επιμονή μου να διδάσκω μέσω Facebook με τις αναρτήσεις μου, όπως θα ‘χετε καταλάβει όλοι.
Αφορμή για τη σειρά των αναρτήσεων για τον Μακεδονικό Αγώνα η διαπίστωσή μου πως δεν υπήρχε ως τώρα κάποιο χρονολόγιο για τον Αγώνα, όπως π.χ. υπάρχει για την Επανάσταση του ’21.
Ξεκίνησα, λοιπόν, τον περσινό Μάιο να αναρτώ το “Σαν σήμερα του Μακεδονικού Αγώνα” κι η αγωνίστρια της Μακεδονίας μας Νίνα Γκατζούλη το έπιασε αμέσως αυτό που εγώ ούτε καν είχα σκεφτεί: “να μεταφράζω στ’ Αγγλικά ό,τι γράφεις, ώστε να ενημερώνονται κι οι αγγλόφωνοι φίλοι μας, που δε γνωρίζουν”.
Απίθανη η ιδέα της! Επί έναν χρόνο συνεργαζόμασταν αβίαστα, εγώ γράφοντας κι η Νίνα μεταφράζοντας, κι έπειτα, χάρη στην απόφασή της να πληρώσει για την έκδοση, βγήκε το βιβλίο που καλωσορίζουμε σήμερα.
Μακάρι να κινήσει το ενδιαφέρον πολλών και να πιάσουν τόπο οι κόποι μας! Μακάρι να το χαρούν πολλοί αναγνώστες, για το καλό όλων μας και προπαντός της Πατρίδας, που όλοι αγαπάμε πολύ!
ΥΓ: Το βιβλίο έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μακεδονικών Συλλόγων, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου και στην Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής. Το σχέδιό μας όμως είναι εν συνεργασία με το ΙΗΑ να το εκδώσουμε και ηλεκτρονικά, οπότε όσοι επιθυμούν μπορούν να το αποκτήσουν.
Σόνια Ευθυμιάδου
———————————————————
Μακεδονία, περιοχή Ελληνική από την αρχαιότητα, το μαρτυρά και τ’ όνομά της, που προέρχεται από τη λέξη μήκος, αφού οι κάτοικοί της στην αρχαιότητα, οι Μακεδνοί (σήμερα Μακεδόνες), ήταν υψηλόσωμοι.
Από τη Μακεδονία ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, που, όσο κι αν κάποια κράτη θα ήθελαν να ήταν δικός τους, ΕΛΛΗΝΑΣ ήταν, το μαρτυρά και τ’ όνομά του, το προερχόμενο από το αρχαιοελληνικό ρήμα αλέξω, που σημαίνει διώχνω μακριά, αποκρούω, και το ουσιαστικό άνδρες. Αλλά κι ο πατέρας του μεγάλου στρατηλάτη Φίλιππος λεγόταν, από το ρήμα φιλώ, που αγαπώ σημαίνει, και το ουσιαστικό ίππος, που δεν είναι άλλο από το άλογο.
Ελληνικά τα ονόματα, ελληνικός ο τόπος, μα τον σκέπασε η σκλαβιά για πάνω από 500 χρόνια. Κι είναι αληθινό θαύμα πώς η ελληνικότητα διατηρήθηκε, πώς κερδήθηκε πάλι η λευτεριά-με πολύ αγώνα κι αίμα-, πώς επέστρεψε ξανά ο πολύπαθος αυτός τόπος στην αγκαλιά της Μάνας Ελλάδας!…
Αυτόν τον αγώνα των Μακεδόνων περιγράφει με συντομία το βιβλίο αυτό, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ποιοι και πώς έζησαν πριν από μας στη Μακεδονία μας∙ να γνωρίζουμε, για να μη μένουν περιθώρια να οικειοποιούνται την Ιστορία μας και τον τόπο μας αυτοί που δεν έπαψαν να θέλουν τη Μακεδονία μας για δικιά τους…
Με αυτές τις σκέψεις άρχισε μια πολύ αγαστή συνεργασία μεταξύ της κ. Σόνια Ευθυμιάδου και εμού με μικρά άρθρα, ευκολοδιάβαστα που αφορά τους κύριους πρωταγωνιστές και ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα.
Αυτή η συνεργασία εξελίχθηκε στην έκδοση του παρόντος βιβλίου του οποίου τα άρθρα μεταφράστηκαν και στην αγγλική, με την ελπίδα να διδαχτεί και η νεολαία της ομογένειας την ιστορία της Μακεδονίας μας.
Θα ήταν Θεού ευχή να συμπεριληφθεί στη διδακτική ύλη, όχι μόνον η ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, το Έπος του ´40, το Κυπριακό κτλ. Έθνος που ξεχνά την ιστορία του αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους…
Νίνα Γκατζούλη

Back to top button