ΚαστοριάΚόσμος

Εμπόδια στα Ξενόγλωσσα Τμήματα (ρεπορτάζ)

Αμερικανός φοιτητής ανακοίνωσε ότι δεν θα καταφέρει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα, καθώς είχε προβλήματα με την απόκτηση βίζας

Προ ημερών ο κ. Παναγιώτης Θανασάς, καθηγητής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του κοινού (μετέχουν τα ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρας και Κρήτης) μεταπτυχιακού προγράμματος στην αρχαία φιλοσοφία, έλαβε μήνυμα από Αμερικανό φοιτητή, υποψήφιο στο μεταπτυχιακό, με το οποίο του ανακοίνωνε ότι δεν θα καταφέρει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα, καθώς είχε προβλήματα με την απόκτηση βίζας.

Του Απόστολου Λακασά

Ανάλογη ήταν η αναφορά στην «Κ» του Νικολάου Τσούνη, καθηγητή στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας και διευθυντή του αγγλόφωνου προπτυχιακού στις οικονομικές επιστήμες και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Οι περισσότεροι υποψήφιοι κατάγονται από χώρες εκτός της Συνθήκης Σένγκεν. Για να τους χορηγηθεί βίζα χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες», λέει. Όσο για την ηλεκτρονική καταβολή της προκαταβολής των διδάκτρων, «η τράπεζα ζήτησε Ε9 του ιδρύματος», προσθέτει ο πρύτανης του ιδρύματος Θεόδωρος Θεοδουλίδης.
Ειδικότερα, παρά την προσπάθεια εξωστρέφειας που κάνουν τα ελληνικά ΑΕΙ, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. «Την περίοδο αυτή, οι ξένοι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων: την έκδοση της φοιτητικής βίζας. Ως διευθυντής του προγράμματος έρχομαι και πάλι αντιμέτωπος με “διαδικασίες τρόμου”, οι οποίες είναι…

Συνέχεια στο kathimerini.gr

“60 αιτήσεις για το νέο Αγγλόφωνο Τμήμα του Πανεπιστημίου στην Καστοριά” (συνέντευξη)

 

Back to top button