Έχετε αναρωτηθεί πώς ήταν η εικόνα της πόλης μας μεταπολεμικά, τη δεκαετία του 1950; Το «Ιστορικά Καστοριάς» σε ένα αφιέρωμα αναδεικνύει περιοχές της πόλης που άλλαξαν με το πέρασμα των δεκαετιών:
Καρτ ποστάλ με τη νότια παραλία. Σε πρώτο πλάνο το πρώην έλος Χασάν Κατή που αποξηράνθηκε κατά τον Μεσοπόλεμο, πριν μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.Εικόνα της πόλης από το βουνό της Ψαλίδας στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Στο μέσον υπάρχει ακόμη του Κουλέ Τζαμί και οι φυλακές, ενώ η πλατεία Δαβάκη έχει ήδη διαμορφωθεί. Πιο αριστερά διακρίνονται μεγάλα τμήματα του τείχους που κατεδαφίστηκαν για την διάνοιξη της οδού Ιουστινιανού και την ανέγερση της Σκαπέρδειου Αγοράς.
Μια τοποθεσία της βόρειας παραλίας. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο και αριστερά του το Γυαλί Τζαμί που δε σώζεται. Στο βάθος η πρόσφατη παραλίμνια διαμόρφωση στα Ψαράδικα με τη μικρή προβλήτα και πιο ψηλά το κτίριο που στεγάστηκε η Μεραρχία και ο προσφυγικός συνοικισμός της Καλλιθέας.
Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το άγαλμα του πεσόντα στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, Συν/χη Κωνσταντίνου Δαβάκη. Το άγαλμα τοποθετήθηκε το 1953 στη θέση του κατεδαφισμένου Κουλέ Τζαμί, όπου διαμορφώθηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η ομώνυμη πλατεία Δαβάκη. Τα δικαστήρια θα κατασκευαστούν την επόμενη δεκαετία.Έλληνας αξιωματικός μπροστά από το Κουρσούμ(λι) Τζαμί. Το μοναδικό από τα επτά της πόλης το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, πλησίον του σημερινού Ι.Κ.Α.