Ελλάδα

Δεκαπενταύγουστος με τη φωτιά να καίει ακόμη στο Όρος Όρβηλος – Επιχειρούν εναέρια μέσα μετά τις εκκλήσεις!

Οι εκκλήσεις των κατοίκων αλλά και της δημοτικής αρχής στη Σιντική εισακούστηκαν και με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν εναέρια μέσα στη φωτιά στο Όρος Όρβηλος που τείνει να εξελιχθεί σε πυρκαγιά… ρεκόρ, καθώς καίει για 29ο (!) εικοσιτετράωρο!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr τα δύο εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, με τις προσπάθειές τους να συνεχίζονται και σήμερα, ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου. «Εισακουστήκαμε» δήλωσε στο ThessToday.gr ο δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τατσιός, αφουγκραζόμενος την έντονη ανησυχία των κατοίκων, που μετά από σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα τρέφουν ελπίδα ότι μπορεί να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της καταστροφής του παρθένου δάσους.

Ήδη, άλλωστε, έχουν καεί πάνω από 26.000 στρέμματα, με τον δήμαρχο Σιντικής να εξηγεί στο ThessToday.gr ότι με επίγειες δυνάμεις δεν ειναι δυνατή λόγω του δύσβατου της περιοχής αλλά και της ύπαρξης πολεμικού υλικού. «Είναι τεράστια η έκταση στην οποία υπάρχουν αυτά τα βλήματα και ενδεχομένως και νάρκες και η υπηρεσία του στρατού θα πρέπει να δουλεύει ίσως και για χρόνια για να γίνει ξανά ασφαλής αυτή η τεράστια έκταση -που δεν είναι μόνο το όρος ‘Ορβηλος, είναι και το όρος Μπέλλες κι άλλα βουνά όπου υπήρχαν επιχειρήσεις και δέχτηκαν επίθεση των Γερμανών-, ενώ μάλιστα σήμερα τα επισκέπτονται κυνηγοί και περιπατητές, σημειώνει.

Άλλωστε, ο δήμος Σιντικής σύνταξε ένα σχέδιο πρόληψης, ζητώντας την ένταξη της περιοχής στους δήμος υψηλής επικινδυνότητας για εξάπλωση πυρκαγιάς.

«Ζητούμε να καθαριστεί η περιοχή, να χαραχτούν δρόμοι, δίοδοι διαφυγής για τα ορεινά χωριά που έχουν μόνο ένα δρόμο πρόσβασης, να μπορούμε να εφαρμόσουμε σχέδιο εκκένωσης και να μας εντάξει το υπουργείο στους δήμους υψηλής επικινδυνότητας για φωτιά. Το δάσος θέλει 20 χρόνια να ξαναδημιουργηθεί κι ένα από τα αιτήματά μας είναι να μην υπάρξει ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελς. Η νομοθεσία προστατεύει τα καμένα δάση όποτε εμείς θέλουμε να κηρυχθεί αναδασωτέα, να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Στέλνουμε τη συμπαράστασή μας στην Αττική και όταν τελειώσουν τα δύσκολα και πάψουν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ζητάμε να κοιτάξουν και προς τα εδώ και και να τη σβήσουμε επιτέλους αυτή τη φωτιά», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.



thesstoday.gr

Back to top button