ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Οι νέοι της ΜΥΗΣΙΣ με την Banda Entopica, μια παράσταση που θα θυμόμαστε… (βίντεο)

«Το Τμήμα Παραστάσεων του Ομίλου ανήκει εδώ και έναν χρόνο στο νεανικό τμήμα. Οι νέοι είναι οι βασικοί διοργανωτές της εκδήλωσης σήμερα. Τους ευχαριστούμε και τους επαινούμε για όσα κατάφεραν με εξαιρετική αρτιότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι η σκυτάλη που κρατάνε θα πάει πολύ μακριά και ότι η παράδοση που έχει θεμελιώσει η «Μύησις» θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Μια παράδοση που σημαίνει διατήρηση των χορών, των εθίμων μας και γενικότερα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας». Με αυτά τα λόγια η Πρόεδρος του Ομίλου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις», Ιφιγένεια Πάντσου, παρουσίασε τους νέους του χορευτικού στην έναρξη της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 20 χρόνων «Μύησις». Και οι νέοι δεν την διέψευσαν. Έδωσαν μία παράσταση που συζητήθηκε.

Η ομάδα υπό τη διδασκαλία της Ευγενίας Κώττα φάνηκε να έχει ενσωματώσει τέλεια τη χορευτική παράδοση, με κάθε χορευτή να συμβάλλει ουσιαστικά στο συνολικό αποτέλεσμα. Τα πρόσωπά τους εξέφραζαν την ένταση και τη χαρά του χορού, ενώ η συνολική χορογραφία έδειχνε άψογα μελετημένη και εξαιρετικά καλά εκτελεσμένη. Κάθε κίνηση ήταν απόλυτα συγχρονισμένη, με την ενέργεια και την ακρίβεια να κυριαρχούν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Οι χορευτές κατάφεραν να αποδώσουν την πολυπλοκότητα και τη ζωντάνια των παραδοσιακών χορών με απόλυτη ευχέρεια, αποκαλύπτοντας τόσο τη σωματική τους δύναμη όσο και την ευαισθησία τους.

Το Τμήμα Παραστάσεων του Ομίλου διέψευσε την άποψη που θεωρεί τα χορευτικά γερασμένα ή «μόδα» μιας άλλης εποχής. Με τη μουσική των επίσης νέων της Banda Entopica και με τα έξοδα να έχουν καλυφτεί από νέους κυρίως επιχειρηματίες της Καστοριάς η «Μύησις» απέδειξε ότι η Καστοριά δεν ερημώνει. Έχει ανθρώπους που την αγαπάνε, έχει παρέες δημιουργικές που μεταλαμπαδεύουν την αγάπη για τον τόπο μας από γενιά σε γενιά. Όσο υπάρχουν παρέες που δημιουργούνται γύρω από τις πολιτιστικές μας αξίες, τόσο η Καστοριά θα ζωντανεύει.

Και ναι, αυτή η σκυτάλη θα πάει μακριά.

Λόγω τεχνικών δυσκολιών το σύνολο της εκδήλωσης θα δημοσιευθεί ηλεκτρονικά στο άμεσο μέλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην έναρξη οι νέοι χορεύουν μαζί με ωφελούμενους του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Ψυχαγωγώ».

 

 

 

Back to top button