ΚαστοριάΝεστόριο

Ξεκινά η Σχολή Υφαντικής: Συνέντευξη Χρήστου Γκοσλιόπουλου στην ΕΡΤ

Ένα εργαστήριο υφαντικής ξεκινά στο Νεστόριο της Καστοριάς, έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών, των τοπικών φορέων και του υπουργείου πολιτισμού.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάριος Κωνσταντινίδης, παρακολουθεί την πρόοδο στην ολοκλήρωση ενός έργου που ανοίγει προοπτικές για τον πληθυσμό της περιφέρειας.

Ο Χρήστος Γκοσλιοπουλος Δήμαρχος Νεστορίου, αναφέρει ότι η υλοποίηση ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας των πανεπιστημίων Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει στην αναζωογόνηση έξι τοπικών χειροτεχνικών μονάδων κεραμικής και υφαντικής με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

16 σχολές χειροτεχνίας θα λειτουργήσουν σε όλη την χώρα και μια εξ αυτών στο Νεστόριο. Με την ταπητουργία που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη με την άφιξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1923, εξελίχθηκε η  τέχνη της παραδοσιακής υφαντικής που κάποτε ήταν τρόπος ζωής στα χωριά. Δεν είναι τυχαίο ότι η σχολή θα λειτουργήσει στο κτήριο του παλαιού Δημοτικού σχολείου Νεστορίου, στον χώρο της πρώην Ταπητουργίας.

Οι 15 μαθητές της σχολής σε τέσσερα εξάμηνα θα αποκτήσουν πιστοποίηση σε μια ειδικότητα, η οποία θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν συνεταιρισμούς, που θα παράγουν και θα προωθούν τα προϊόντα της παραδοσιακής τέχνης, η οποία έχει εκτοπιστεί από τα σύγχρονα βιομηχανικά προϊόντα.

Οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλλαν αιτήσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα με την έναρξη της νέας διδακτικής περιόδου.

ertnews.gr

Back to top button