Ελλάδα

Σε καθεστώς «ομηρίας» χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

«Μαθαίνουμε το σχολείο όπου θα υπηρετήσουμε μια μέρα νωρίτερα»

Στα «κάγκελα» βρίσκονται χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά χωρίς να γνωρίζουν ακόμη σε ποια πόλη και σε ποιο σχολείο θα διδάξουν.
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθαίνουν στα τέλη Αυγούστου τον νομό στον οποίο προσλαμβάνονται, αλλά την πόλη και το σχολείο όπου θα πρέπει να παρουσιαστούν μία ημέρα νωρίτερα.

«Ανακοινώθηκαν οι νομοί στους οποίους προσλαμβανόμαστε οι αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας. Εμάς μας ανακοινώνουν το νομό αόριστα στα τέλη Αυγούστου. Στις 03 Σεπτεμβρίου μάς ζητούν να δηλώσουμε τα σχολεία, στις 04 ανακοινώνεται σε ποιο σχολείο ακριβώς θα είμαστε και στις 05 του μήνα το πρωί πρέπει να κάνουμε ανάληψη υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι αν με στείλουν στις Κυκλάδες, για παράδειγμα στη Δ’ Κυκλάδων, εγώ δεν θα ξέρω σε ποιο νησί να πάω να βρω σπίτι. Το σχολείο μάς το ανακοινώνουν στις 04 Σεπτεμβρίου ενώ στις 05 πρέπει να είμαστε εκεί», αναφέρει στην Karfitsa ο αναπληρωτής δάσκαλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Δημήτρης Καστρινός.

Ο εκπαιδευτικός τονίζει τις οικονομικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς με τα αυξημένα έξοδα για μεταφορά και διαμονή, πέραν της ταλαιπωρίας μιας εν τάχει μετακόμισης. «Εμένα με πήραν στον νομό Αργολίδας. Ο νομός αυτός φυσικά έχει πολλά διαφορετικά μέρη. Θα είμαι στο Ναύπλιο, στο Άργος, στην Ερμιόνη, στο Πόρτο Χέλι; Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα υπέρογκα ενοίκια των σπιτιών. Ένας αναπληρωτής πρέπει τον Σεπτέμβριο να έχει γύρω στα 1.500 ευρώ για να μπορέσει να βρει ένα κατάλυμα. Πού θα τα βρούμε αυτά τα λεφτά; Το καλοκαίρι παίρνουμε ένα επίδομα ανεργίας 509 ευρώ και η επόμενη πληρωμή μας είναι στις αρχές Οκτωβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι αναπληρωτές που δε θα παρουσιαστούν την πρώτη μέρα στο σχολείο τους χάνουν το ημερομίσθιο, ακόμη κι αν μετακινούνται από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη. Ο κ. Καστρινός κάνει λόγο για οικονομική αφαίμαξη και υποτίμηση, ενώ ταυτόχρονα πολλοί αναπληρωτές βιώνουν αυτό το καθεστώς έχοντας οικογένειες και παιδιά.

«Να δίνεται στέγη ή επίδομα στέγασης στους εκπαιδευτικούς εκτός έδρας»

Μέριμνα από το κράτος για τη διαμονή των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εργάζονται εκτός της πόλης τους ζητά μέσω της Karfitsa από την πλευρά της η πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τραγάκη.

«Το υπουργείο αργεί να προσλάβει αναπληρωτές. Τώρα έχει προσλάβει τους αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας αλλά δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας. Αναμένονται στις 30 Αυγούστου. Ζητούμε να διοριστούν, έτσι ώστε τα σχολεία να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους από 01 Σεπτεμβρίου, να είναι δηλαδή όλοι οι εκπαιδευτικοί εκεί. Ζητάμε καλύτερες συνθήκες. Πέρυσι είχαμε συνάδελφο που έπαιρνε το μωρό της στο ΕΠΑΛ γιατί δεν έβρισκε μια δομή να το αφήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα αιτήματα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Α’ ΕΛΜΕ, είναι να παρέχουν οι δήμοι και το υπουργείο στέγη και όπου δεν παρέχεται στέγη να παρέχεται επίδομα στέγασης. Ειδικότερα: «Ο μισθός ενός αναπληρωτή είναι 945 ευρώ και ενός νεοδιόριστου 747 ευρώ. Οι συνθήκες είναι άθλιες. Εμείς ζητούμε να δίνεται στους συναδέλφους, είτε είναι νεοδιόριστοι, είτε αναπληρωτές, είτε αποσπασμένοι, επίδομα στέγασης τουλάχιστον 300 ευρώ ώστε να μπορούν να τα βγάζουν πέρα».

karfitsa.gr

Back to top button