Από τον Ιούλιο του 2023 έχει επιβληθεί μια ακόμη αδιανόητη πρακτική στο όνομα της υποστελέχωσης: η κάλυψη των κενών του Ε.Κ.Α.Β. με Στρατιωτικούς και Νοσηλευτικό προσωπικό!!! Η άκρως επικίνδυνη αυτή επιλογή από την κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει “…την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα…” (Π.Ν.Π. Φ.Ε.Κ. 132 Α/5.7.2023), αποδεικνύει κατά τον πιο κυνικό τρόπο το πόσο νοιάζεται για τις ζωές μας.
Σε επείγουσες καταστάσεις κανένας μας δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για να επιλέξει τον πάροχο φροντίδας του. Η κλήση του Ε.Κ.Α.Β. είναι η μόνη και η ορθή επιλογή. Το εξειδικευμένο του προσωπικό στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα είναι το μόνο που μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς κι αποτελεσματικά όλες τις, εξ ορισμού, ειδικές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα, κάτω από αντίξοες και ευμετάβλητες συνθήκες, στον δρόμο, στην ύπαιθρο, μέσα στα σπίτια μας κ.α. δηλαδή, εκτός Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
Οι Διασώστες και οι Γιατροί του Ε.Κ.Α.Β. έχουν γνώσεις και δεξιότητες για το πως: να οδηγούν, να σταθμεύουν το ασθενοφόρο, να χειρίζονται τις ειδικές συσκευές του ασθενοφόρου, να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με άλλους φορείς (Πυροσβεστική, Αστυνομία), να χρησιμοποιούν τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ειδική στολή: ενδυμασία, υποδήματα), να αξιολογούν κι αντιμετωπίζουν καταστάσεις άμεσα απειλητικές για τη ζωή και να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πίεση χρόνου και εξωτερικών (καιρικών) συνθηκών, να μεταφέρουν με ασφάλεια σε φορείο ή καρέκλα ασθενείς κ.α. Τ
α πρωτόκολλα διαχείρισης των ασθενειών – ιδίως του τραύματος – στην Προνοσοκομειακή Επείγουσα Ιατρική, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται, διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα της διαχείρισης σε περιβάλλον εντός Κέντρου Υγείας ή Νοσοκομείου.
Επίσης αφορούν σε όλο το ηλικιακό φάσμα (από νεογνό ως υπερήλικα) και η αντιμετώπιση γίνεται ομαδικά, τουλάχιστον ανά δύο. Αυτό προϋποθέτει ίδιες γνώσεις και κοινό κώδικα επικοινωνίας. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 5 εξαμήνων παρέχει τη δυνατότητα, ύστερα από εξετάσεις, απόκτησης τίτλου πιστοποίησης στην Ειδικότητα “Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου”.
Το Νοσηλευτικό προσωπικό, πόσο μάλλον δε το Στρατιωτικό, δεν έχει την παραπάνω εκπαίδευση συνεπώς είναι εκτεθειμένο σε συνθήκες λήψης λανθασμένης απόφασης ή τέλεσης επικίνδυνης για τη ζωή του ασθενούς δεξιότητας, δίχως πραγματικά να φέρει ευθύνη γι’ αυτό ο πάροχος φροντίδας.
Αντιλαμβάνεται κανείς το παράλογο, ανήθικο, εγκληματικό, απάνθρωπο της εν λόγω συνθήκης. Γι’ αυτό λέμε:
Καμία Νοσηλεύτρια και κανένας Στρατιωτικός στη στελέχωση ασθενοφόρων.
Καμία και κανένας μας δεν αξίζει ένα Ε.Κ.Α.Β. χωρίς Διασώστες και Γιατρούς.
Το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Καστοριάς με σκοπό την υπεράσπιση του αγαθού της υγείας των ανθρώπων κι έχοντας αντιδράσει δεόντως από τη πρώτη στιγμή στην απαράδεκτη αυτή επιβολή απαξίωσης των υπηρεσιών υγείας,, απαιτεί:
– την κατάργηση της Π.Ν.Π. Φ.Ε.Κ. 132 Α/5.7.2023 και του άρθρ.66 του Ν. 5079/2023
– την άμεση στελέχωση των ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. με πιστοποιημένους Διασώστες και Γιατρούς στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Καλούνται όλοι οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του Νομού Καστοριάς, οι τοπικοί Φορείς, Σύλλογοι, Σωματεία κι Ενώσεις να συμβάλουν στη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων, συλλογικοποιώντας τη δράση για την υγεία όλων μας.