Πρόεδρος ΙΣΘ: 20.000 Έλληνες γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό – Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό
Την ανάγκη για αυξήσεις μισθών και τη δημιουργία κινήτρων για τους γιατρούς των νοσοκομείων στο ΕΣΥ, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, προσθέτοντας πως τα τελευταία χρόνια 20.000 Έλληνες γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Ο κ. Νίτσας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου το πρωί της Τρίτης υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι οριακή, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία.
Ένας στους δύο νέους γιατρούς σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό
«Γίνονται προσπάθειες για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία από ιδιώτες. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να πληρωθούν όλες οι οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος έχουμε μεγάλη αδυναμία, γιατί οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται να πληρώσουν αυτές τις θέσεις. Το πρώτο που θα πρέπει να εξετάσει η πολιτεία είναι η αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών. Για την αύξηση αυτή υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν την επάνοδο των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Από εκεί και πέρα πρέπει να δοθούν οπωσδήποτε κίνητρα και στους νέους γιατρούς. Οι μισοί νέοι γιατροί σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το brain drain γιατρών προς το εξωτερικό, ο κ. Νίτσας τόνισε ότι οι μισθοί σε άλλες χώρες με αντίστοιχο ΑΕΠ συγκριτικά με της Ελλάδας, είναι μέχρι και πέντε φορές υψηλότεροι. Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΙΣΘ παρέδωσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό για το θέμα της φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό, ζητώντας μέριμνα από το κράτος.
«Οι Έλληνες γιατροί είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και είναι περιζήτητοι σε όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επισημάνει το πρόβλημα ελλείψεων αναισθησιολόγων. Δεν είδαμε κίνητρα για τους νέους. Πρέπει να δούμε με έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα προβλήματα που υπάρχουν και όχι να προσπαθούμε με πυροσβεστικές λύσεις να τα επιλύσουμε. Περιμένουμε το υπόμνημα να αξιολογηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο με τον τρόπο που πρέπει ώστε να βρεθούν λύσεις. Εμείς τις προτάσεις μας τις έχουμε κάνει», όπως επεσήμανε.
Θεσσαλονίκη: 56,7% δυσαρεστημένοι με τη δημόσια υγεία – Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΣΘ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά με τις απόψεις των πολιτών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας.
Από την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΙΣΘ στην Καλαμαριά, προέκυψε ότι το 56,7% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, το 56,7% δηλώνει δυσαρεστημένο με τις προσφερόμενες υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και μόλις το 26,7% δηλώνει ικανοποίηση.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, 48,7% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, ενώ μόλις το 26,3% απάντησε θετικά.
Αναφορικά με την ιατρική περίθαλψη, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες επισκέπτονται κυρίως τα ιδιωτικά ιατρεία (66,1%), μετά τα νοσοκομεία (35,7%), τους συμβεβλημένους ιατρούς ΕΟΠΠΥ (20,2%), τα κέντρα υγείας (8,2%) και τις ιδιωτικές κλινικές (6,4%).
Σε ερώτηση σχετικά με το αν αυξήθηκε το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο τρία με χρόνια, το 72,1% απάντησε θετικά, 0,8% των συμμετεχόντων απάντησε ότι το κόστος μειώθηκε και 22,5% θεωρούν ότι έμεινε ίδιο.
Αρνητική φαίνεται πως είναι η αποτίμηση των Θεσσαλονικέων από τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, καθώς το 50,0% των ερωτηθέντων βλέπει αρνητικά τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, θετικά την αντιμετωπίζει το 30,8%, ενώ ουδέτερη είναι η στάση του 6,7%.
Η ετήσια έρευνα του ΙΣΘ διεξήχθη από τις 5 μέχρι τις 12 Ιουλίου με δείγμα 1.102 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το 51,02% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 48,98% άνδρες.