Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Το χορευτικό της «Ορεστίδος» στο Γιορτή Κρασιού «Τρύγος» στην Κέρκυρα (φωτογραφίες)

Μετά από ευγενική πρόσκληση της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας Αρίλλα, το Χορευτικό της «Ορεστίδος» ταξίδεψε στο όμορφο νησί του Ιουνίου, στην Κέρκυρα για να λάβει μέρος το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην εκδήλωση «Τρύγος» που διοργανώνεται στη Βορειοδυτική Κέρκυρα, στο χωριό Αρίλλας.
Ο «ΤΡΥΓΟΣ», γιορτή κρασιού, είναι μια αναπαράσταση του πατήματος του κρασιού στο «σκαφόνι», μεγάλο ξύλινο βαρέλι, ξεκινώντας από την τοποθέτηση των σταφυλιών στα καλάθια. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η αναβίωση της διαδικασίας αυτής όπως την έκαναν παλιά οι κάτοικοι του Αρίλλα. και η διατήρηση της παράδοσης και της τοπικής ιστορίας μέσα από τους χορούς , την μουσική και την αναβίωση των τοπικών δρώμενων .
Η εκδήλωση ξεκίνησε με πατινάδα των δύο Χορευτικών έως την όμορφη και γραφική παραλία του Αρίλλα, συνοδεία παραδοσιακής τοπικής ορχήστρας. Μπροστά ήταν το συμπαθές γαϊδουράκι που μετέφερε δύο κοφίνια με σταφύλια του τρύγου!
Ακολούθησε βιωματική αναπαράσταση του τρύγου, με πάτημα των σταφυλιών με τα πόδια, σε ξύλινο βαρέλι, σύμφωνα με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Στην συνέχεια τα χορευτικά των δύο συλλόγων μας παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς, από την Μακεδονία και την Κέρκυρα αντίστοιχα. Ακολούθησε χορός για όλους τους θεατές της εκδήλωσης, Έλληνες και ξένους, κατά τον οποίο περίσσεψε το κέφι.
Άψογη και από καρδιάς, η υποδοχή και φιλοξενία όλης της πολυπληθούς αποστολής της Ορεστίδος από τον τοπικό σύλλογο του Αρίλλα. Μας συγκίνησαν με την ευγένεια, την προθυμία τους, την πλούσια παροχή των εδεσμάτων, το άφθονο ποτό και τα δώρα που μας προσέφεραν.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον ενός ελαιώνα, που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την εκδήλωση. Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στο Δ.Σ της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας Αρίλλα και ιδιαίτερα στην δραστήρια Πρόεδρο Λίτσα Γουδέλη για τις όμορφες και συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε κατά την παραμονή μας στον πολύ όμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο του Αρίλλα. Φυσικά, τους περιμένουμε στο Άργος Ορεστικό για να ανταποδώσουμε την υπέροχη φιλοξενία τους.
Άψογη και αρχοντική η εμφάνιση του Χορευτικού μας, απέσπασε τον θαυμασμό και τον έπαινο του κοινού. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα ο θαυμασμός και τα επαινετικά σχόλια του κοινού, ιδίως δε των ξένων τουριστών της εκδήλωσης!
Για τον σκοπό αυτό ο Μορφωτικός Σύλλογος « Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού διοργάνωσε τριήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα , από την Παρασκευή 6 μέχρι την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου.
Η αποστολή είχε την ευκαιρία, πέρα από την συμμετοχή στην εκδήλωση «Τρύγος» στον Αρίλλα, να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, το Μουσείο Ασιατικής τέχνης (Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου), να πραγματοποιήσει προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Άγιου Σπυρίδωνα, ενώ υπήρχε και ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στα γραφικά καντούνια της πόλης και ευκαιρία για ψώνια – καφέ- φαγητό.
Τέλος τα μέλη της αποστολής απόλαυσαν και τις όμορφες παραλίες του νησιού της Κέρκυρας, την παραλία της γραφικής Παλαιοκαστρίτσας και την παραλία του Ύψους, όλες τις ημέρες του ταξιδιού!
Με αυτόν τον όμορφο τρόπο, το Χορευτικό της Ορεστίδος ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις του και μετά από το σχετικό διάλειμμα , οι Κυρίες – μέλη του, θα αρχίσουν τις πρόβες την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου εν όψει της νέας περιόδου 2024-2025.
Ο Αργίτης 

 

 

Back to top button