Καστοριά

Διαμαρτυρία των γονέων του 2ου και 3ου ΓΕΛ Καστοριάς

Σήμερα 13/09/2024 οι Σύλλογοι Γονέων του 2ου και 3ου ΓΕΛ Καστοριάς επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη κ.ο Σαββόπουλο για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση μεταφοράς των μαθητών της Γ’ Λυκείου, στους προσανατολισμούς των ολιγομελών τμημάτων.
Οι σύλλογοι κατέθεσαν επιστολή διαμαρτυρίας με σκοπό να σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 

ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 2ου ΚΑΙ 3ου ΓΕΛ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 

Με την υπ ́αριθμ. 101210/Δ2/6-9-2024 απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ με θέμα «Κατά παρέκκλιση έγκριση ολιγομελών τμημάτων/Ομάδων Προσανατολισμού ΓΕ.Λ. 2024-2025» το Υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνει τη λειτουργία της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας του 2ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς και της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών του 3ου ΓΕ.Λ. Καστοριάς.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση του Υπουργείου, η οποία κοινοποιήθηκε στα σχολεία την ημέρα του αγιασμού, στις 11-9-2024.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια βαθιά αντιπαιδαγωγική επιλογή του ΥΠΑΙΘΑ που εμποδίζει το δικαίωμα των μαθητών να φοιτούν στο σχολείο που υπάγονται, για μια απόφαση που βασίζεται σε λογιστικά μόνο κριτήρια.

Η απόσταση μεταξύ των δύο σχολείων δεν επιτρέπει την παρακολούθηση μόνο των μαθημάτων Προσανατολισμού στο άλλο σχολείο και έτσι απαιτείται η μετεγγραφή των μαθητών του 2ου ΓΕ.Λ. στο 3ο ΓΕ.Λ. και το αντίστροφο. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι η βαρύτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε μαθητή σύμφωνα με την εγκύκλιο που έστειλε το ΥΠΑΙΘΑ στα σχολεία. Αυτή η αλλαγή περιβάλλοντος θα επιβαρύνει επιπλέον την ψυχολογία των μαθητών που βρίσκονται στη Γ ́ Λυκείου, στο κατώφλι των Πανελληνίων Εξετάσεων, στην πιο κρίσιμη στιγμή της μαθητικής τους πορείας. Σε μία στιγμή που τα παιδιά μας θα έπρεπε να είναι ήρεμα και προσηλωμένα στον στόχο τους.

Οι μαθητές απομακρύνονται έτσι με παράλογο τρόπο από τους καθηγητές τους με τους οποίους έχουν χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης δοκιμασμένη στο πέρασμα του χρόνου, από τους φίλους, τους συμμαθητές και τη σχολική ζωή τους.

Για τους λόγους αυτούς:

Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να σταθούν δίπλα μας και ενωμένοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας να φοιτήσουν στο σχολείο που υπάγονται.

Καλούμε τη Δ.Δ.Ε. Καστοριάς και την Π.Δ.Ε. Δ. Μακεδονίας να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ να σεβαστεί τους μαθητές και τις επιλογές τους και να εγκρίνει

τη λειτουργία των παραπάνω Ομάδων Προσανατολισμού.

Η επιστολή αυτή είναι το πρώτο βήμα στις ενέργειες που έχουμε σχεδιάσει για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας.

Back to top button