Καστοριά

Πανελλήνια διάκριση για το ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς

https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2024/09/177089-3840x2160-desktop-4k-clouds-background.jpg?x99650

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς προσθέτει άλλη μια επιτυχία στο ενεργητικό του, μιας και διακρίθηκε στον μαθητικό διαγωνισμό του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με θέμα: “Ένα σχολείο χωρίς έμφυλη βία”. Το ΚΕΘΙ είναι ένας φορέας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που δραστηριοποιείται στην προώθηση της ισότητας των φύλων, σε όλους τους τομείς της ζωής, με κύριο στόχο την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων (https://www.kethi.gr ).

Οι μαθητές του Λυκείου με συντονίστρια την εκπαιδευτικό ΕΕΠ κ. Δέλλιου Μαρίνα – Ψυχολόγο, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2023-2024, συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με τη δημιουργία ενός ποιήματος. Το ποίημα που έγραψαν, αποτελεί ένα κάλεσμα προς όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, να προάγουν την ισότητα των φύλων μέσα και έξω από τα σχολεία αλλά και να υμνήσουν τη διαφορετικότητα που είναι η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και θα πρέπει να γιορτάζεται, και όχι να αποτελεί δικαιολογία για κάθε μορφή βίας που συναντούμε.

Το σχολείο μας διαγωνίστηκε σαν ίσο και όμοιο ανάμεσα στα σχολεία της χώρας και κατάφερε άλλη μια σπουδαία επιτυχία που φανερώνει την δημιουργικότητα και την όρεξη των μαθητών μας, οι οποίοι με την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των εκπαιδευτικών προοδεύουν και προχωρούν στο μονοπάτι της ενηλικίωσης.

Επίσης να αναφέρουμε πως κατά το σχολικό έτος 2022-2023, οι μαθητές/τριες αλλά και οι εκπαιδευτικοί μας του ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς , ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν από το ΚΕΘΙ, μέσω του προγράμματος που υλοποίησαν, με θέμα : “Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών σε θέματα έμφυλης βίας, διακρίσεων και ισότητας των φύλων”, όπου μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, γνώρισαν τον ρόλο που παίζουν τα στερεότυπα στην εμφάνιση της βίας κατά των γυναικών και σε κάθε είδους διάκριση που υπονομεύει τα δικαιώματά τους.

Ακολουθεί το ποίημα των παιδιών με τίτλο:

“Η αγάπη γιορτάζεται στις διαφορές μας”

Και σε μια στιγμή του χρόνου, γεννήθηκα.
Την στιγμή που απέκτησα την μοναδικότητά μου,
το μυαλό και την ψυχή μου.
Όπως κι εσύ.
Άσε το βλέμμα σου να ταξιδέψει στις διαφορές μας.
Στο μελαμψό αλλά όμορφο πρόσωπο της φίλης σου.
Στο παχουλό αλλά τρυφερό χεράκι του φίλου σου.
Στο αγόρι που δεν μιλάει πολύ αλλά αισθάνεται πολύ,
ή στο κορίτσι που θέλει να γίνει σούπερ ηρωίδα,
και είναι.
Δες τις διαφορές μας και ψιθύρισέ τες
σε έναν κόσμο που διψάει για βία.
Γίνε η δύναμη που θα τις αγκαλιάσει.
Έπειτα φώναξέ τες, σε όλους, που αρνούνται
να δουν καθαρά με τα μάτια της ψυχής.
Έπειτα κραύγασέ τες, να ακούσουν όλοι,
πως η αγάπη γιορτάζεται στις διαφορές μας.
Άκου πως η αποδοχή φωλιάζει στις καρδιές μας:
Οι διαφορές μας, η δύναμή μας!

 

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ

https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2024/09/APOTELESMATA-KETHI.jpg?x99650https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2024/09/logo-kethi-pegasus.jpg?x99650

 

 

Back to top button