Θα επιχειρηθεί μια αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας ανέφερε στη συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα, ο Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας.
Με αφορμή αναφορά στα προγράμματα προσλήψεων ο κ. Μηλαπίδης δήλωσε «Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τα προγράμματα απασχόλησης δεν έχουν ηλικιακά φίλτρα, είναι για νεότερους, είναι και για μεγαλύτερους. Θυμίζω ότι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα ήταν τα προγράμματα απασχόλησης στο Δημόσιο και στο ευρύτερο δημόσιο, ηλικίες 55-67 και ήταν οι ηλικίες με συσσωρευμένη γνώση.
»Άνθρωποι οι οποίοι προέρχονταν και από τον ιδιωτικό τομέα, είχαν και εμπειρία με άλλα προγράμματα από το δημόσιο και πραγματικά κάλυψαν πολλές ανάγκες, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες. Άρα, δεν υπάρχουν προγράμματα προσαρμοσμένα μόνο κάτω από 55. Υπάρχουν και πολλά πάνω από 55, με την προϋπόθεση όμως, των 12 μηνών ανεργίας και εκεί είναι το διαρθρωτικό. Τα προγράμματα, τα επιδόματα ανεργίας είναι το τακτικό μέχρι 12 μήνες και το μακροχρόνιας ανεργίας που ξεπερνάει τους 24 μήνες. Αυτοί οι όροι έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό και χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Αυτή είναι η αλήθεια. Θα επιχειρηθεί μια αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας».
Σημειώνεται ότι το νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξάνεται η διάρκεια και το ποσό της επιδότησης, καθώς αναμένεται να αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και θα υπολογίζεται πλέον βάσει του μισθού του εργαζόμενου πριν την απόλυσή του. Θα ξεκινάει από μεγαλύτερη αφετηρία και θα βαίνει μειούμενη.
Σύμφωνα με τα σενάρια που είναι στο τραπέζι, ο άνεργος θα παίρνει 70% του μισθού το πρώτο τρίμηνο, 65% το 2ο και στη συνέχεια 55%.
Το νέο μοντέλο επιδόματος δεν θα επηρεάσει τους υφιστάμενους επιδοτούμενους ανέργους αλλά θα ισχύσει για εκείνους που θα βγουν στην ανεργία προς στο τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025 οπότε και αναμένεται να ισχύσουν πιλοτικά οι αλλαγές.
Ανάλογο σύστημα εφαρμόζεται και στην Γαλλία και το Βέλγιο, όπου όμως η επιδότηση διαρκεί τουλάχιστον 18 μήνες, που μπορούν να φτάσουν τους 27 αν ο άνεργος είναι άνω των 55 ετών.