ΑθλητικάΚαστοριά

Ο Φίλιππος Τσαχτσίρας για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ (συνέντευξη)

Δύο από τους συντελεστές της κατάκτησης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μιλούν για τα όσα έζησαν

Οι 12 «επίλεκτοι» του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης έγραψαν ιστορία και σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία στο Μακάο της Κίνας, κατακτώντας τον φετινό Ιούλιο το παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Ιδανικό φινάλε μιας επιτυχημένης σεζόν, κατά την οποία υπό τις οδηγίες του έμπειρου προπονητή καλαθοσφαίρισης, Ανδρέα Καραπιπερίδη, αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φτάνοντας στην κατάκτηση του παγκοσμίου τροπαίου.

Η νοοτροπία του νικητή και ο δρόμος προς την επιτυχία

«Η χημεία είναι το απόλυτο μυστικό αυτής της ομάδας», τόνισε μιλώντας στο Thestival ο Ανδρέας Καραπιπερίδης, για τα χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει ένα δέσιμο μεταξύ των παικτών. Αν και μερικοί από αυτούς είναι αντίπαλοι με τους συλλόγους τους στα εγχώρια πρωταθλήματα έχουν δημιουργήσει σχέσεις φιλίας».

«Έβαλαν το “εμείς” πάνω από το “εγώ”», είπε εμφατικά και συμπλήρωσε ότι «υπήρχε αποφασιστικότητα, έγιναν τρομερές συνεργασίες που σε συνδυασμό με το πείσμα και τη θέληση για τη νίκη οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα».

«Τόσο εκτός όσο και εντός γηπέδου λειτουργούμε σαν οικογένεια» σημείωσε για το κλίμα στην ομάδα. «Υπάρχει καλή διάθεση, επικοινωνία και άψογη συνεργασία. Φτάσαμε στο σημείο να επικοινωνούμε με τα μάτια. Μέσα από τους πολλούς αγώνες βρήκαμε το τέλειο δέσιμο» εξήγησε ο κ. Καραπιπερίδης.

Ο πολύπειρος κόουτς στάθηκε στο «πιο δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας της ομάδας», όπως είπε, την επιλογή των παικτών. «Επιλέξαμε παιδιά που έχουν εξαρχής τη νοοτροπία του νικητή. Στη συνέχεια καταφέραμε να πλαισιώσουμε την νοοτροπία που έχει ο καθένας ατομικά και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύνολο».

Υπερτόνισε επίσης την επαγγελματική συμπεριφορά των παικτών. «Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτά τα παιδιά είναι ότι παρόλο που έγινε ένας ντόρος στα media με την παρουσία τους στον τελικό, μια μέρα πριν, έμειναν προσγειωμένοι, ταπεινοί και συγκεντρωμένοι, ώστε να προσεγγίσουν με τον κατάλληλο τρόπο το παιχνίδι. Δεν ξέφυγαν καθόλου από το στόχο τους», ανέφερε.

Προτού «πετάξουν» για Κίνα, σύμφωνα με τον προπονητή, δεν περίμεναν ότι θα επιστρέψουν με το παγκόσμιο τρόπαιο. «Δεν το φανταζόμασταν. Δεν πήγαμε με αυτόν τον στόχο», είπε αρχικά ο Ανδρέας Καραπιπερίδης και εξήγησε ότι: «καθοριστικό για την πορεία μας ήταν ότι νικήσαμε στο πρώτο παιχνίδι την Τουρκία, μια σταθερή δύναμη στις παγκόσμιες διοργανώσεις. Αυτή η νίκη μας έδωσε τρομερή αυτοπεποίθηση που όσο συνεχίζαμε να κερδίζουμε μεγάλωνε».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Thestival, ένας εκ των 12 πρωταθλητών, ο Φίλιππος Τσαχτσίρας στάθηκε στη σημασία που έχει «το πάντρεμα» της εμπειρίας των προπονητών με τον ενθουσιασμό των αθλητών. «Όταν πήγαμε στην Κίνα πίστευα και έλεγα σε όλους ότι θα το πάρουμε. Οι προπονητές μας έλεγαν βήμα-βήμα. Τελικά όντως βήμα-βήμα το πήγαμε… και τα καταφέραμε».

Ο 18χρονος σέντερ της ομάδας επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του προπονητή του όσον αφορά το κλίμα των αποδυτηρίων. «Είμαστε μια πολύ δεμένη ομάδα. Γνωριζόμαστε από μικροί και όλη τη χρονιά περνούσαμε καλά. Όταν έχεις καλή παρέα έξω από το γήπεδο, αυτό αντικατοπτρίζεται και στο παρκέ».

Πριν από τον τελικό ο κ. Καραπιπερίδης θεωρεί ότι έδωσε στα παιδιά «το κίνητρο να γράψουν ιστορία». «Όλα τα παιδιά έχουν μια δυναμική, έναν εγωισμό τον όποιον έβαλαν στην άκρη προς όφελος της ομάδος. Μπήκαν σε μια διαδικασία να δουλέψουν ταπεινά και να βάλουν στόχο ώστε βήμα- βήμα, λεπτό προς λεπτό να γράψουμε ιστορία. Το ελληνικό ταμπεραμέντο μας βοήθησε σε αυτό το κομμάτι», σημείωσε.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα επόμενα χρόνια το σχολείο θα πρωταγωνιστήσει στα πρωταθλήματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια παράδοση. Φέτος φτάσαμε στην κορυφή. Προς το παρόν το απολαμβάνουμε, όμως η επόμενη χρόνια για εμάς θα ξεκινήσει πάλι “από το μηδέν”».

«Το θυμάμαι σαν χθες»

«Αν και έχουν περάσει εβδομάδες το θυμάμαι σαν να έγινε χθες», ανέφερε ο Φίλιππος Τσαχτσίρας για το πολύ σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε με τους συμπαίκτες του. Τα συναισθήματα του μετά τη λήξη του τελικού ήταν φυσικά χαρά και υπερηφάνεια, για την ομάδα του και τη χώρα μας, «αλλά περισσότερο ικανοποίηση που καταφέραμε αυτό για το οποίο είχαμε δουλέψει», όπως τόνισε.

Η κατάκτηση του δίνει όρεξη και κίνητρο για τη συνέχεια. «Σίγουρα το να κερδίζεις είναι πολύ ωραίο συναίσθημα, ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά και απέναντι σε άξιους αντιπάλους». Για την στήριξη των δικών του ανθρώπων είπε ότι «είναι πολύ σημαντική. Είναι ωραίο να τους βλέπεις όλους γύρω σου να χαίρονται με κάτι που πέτυχες».

Ο ίδιος, έχοντας εξασφαλίσει την απευθείας εισαγωγή του στις Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο εξής θα επικεντρωθεί στις προπονήσεις του με στόχο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Οι πρωταγωνιστές

Την «dream team» του Ελληνικού Κολλεγίου αποτέλεσαν οι Γιαννάτος Βαγγέλης, Γιαννίκος Μάριος, Καρπούζης Σταύρος, Καζαμίας Βασίλης, Λέφας Παναγιώτης-Ραφαήλ, Μακαρατζής Γιώργος, Μανθόπουλος Χρήστος, Περγούλης Χρήστος,  Πουρλίδας Βασίλης, Σάββας Μαννάσης, Τσαχτσίρας Φίλιππος, Χαρτώνας Βασίλης.

Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ανδρέας Καραπιπερίδης, βοηθός προπονητή ο Γιάννης Δεμερτζής, επικεφαλής ο Νίκος Δεμερτζής και αρχηγός της αποστολής/γυμναστής ο Δημήτρης Τσιότρας.

Από την έντυπη έκδοση του Thestival για την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

thestival.gr

Back to top button