Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Τραγικές οι ελλείψεις του ΕΣΥ στην Καστοριά – Μετακινείται στην Πτολεμαΐδα παιδίατρος (ρεπορτάζ)

Κινητοποιήσεις από υγειονομικούς και κατοίκους του νομού ● Στελεχώνουν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας με νοσηλευτικό και στρατιωτικό προσωπικό Μετακινείται στην Πτολεμαΐδα παιδίατρος που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσα σε 5 χρόνια σε 17.991 ασθενείς της περιοχής.

Απόστολος Λυκεσάς

Οσα συμβαίνουν σε διάφορους τομείς της δημόσιας υγείας αποτελούν στις μέρες μας το μεγάλο επίδικο για ολόκληρη την επικράτεια. Μεταξύ αυτών τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Καστοριάς, ειδικότερα στο Κέντρο Υγείας του Αργους Ορεστικού, με υποστελέχωση του μοναδικού ασθενοφόρου και την επερχόμενη μετακίνηση της παιδιάτρου στο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας! Γι’ αυτό και την ερχόμενη Παρασκευή (13.00) οργανώνεται διαμαρτυρία έξω από το Κέντρο Υγείας στην οποία έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή πλήθος φορέων της περιοχής και έχουν συγκεντρωθεί περί τις 1.000 υπογραφές.

Από τα τέλη Αυγούστου (27/8) το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Καστοριάς ενημέρωνε με επιστολή του τη νέα διοίκηση της 3ης ΥΠΕ και την καλούσε να επιδείξει «την ελάχιστη ενσυναίσθηση, τηρώντας τις υποχρεώσεις σας απέναντι στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας αλλά και στους εργαζόμενους των δομών, βελτιώνοντας ποιοτικά τις παροχές και τις συνθήκες εργασίας τόσο του ακριτικού μας νομού όσο και της υπόλοιπης περιφέρειας». Ζητούσαν στελέχωση με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό), αφού «είναι απάνθρωπο, οι 45.929 κάτοικοι και οι επισκέπτες του Νομού Καστοριάς να στερούνται ασφαλών κι αποτελεσματικών υπηρεσιών περίθαλψης λόγω της εγκληματικής υποστελέχωσης που οδηγεί στη σωματική και ψυχική εξουθένωση των λειτουργών υγείας».

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρουν, στον Νομό Καστοριάς «δεν υπηρετούν ψυχίατροι, δερματολόγοι, γηρίατροι, παιδοχειρουργοί, γαστρεντερολόγοι, ιατροί ΕΚΑΒ» και σχεδόν το σύνολο των γιατρών λειτουργεί πέραν του επιτρεπόμενου ανώτατου χρόνου εργασίας ανά εβδομάδα (καθώς υπάρχουν ειδικότητες π.χ. Οφθαλμιατρικής, Ουρολογίας, Νευρολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Πνευμονολογίας με 1 ή 2 γιατρούς)». Ειδικότερα για το ΕΚΑΒ, «η έλλειψη διασωστών ΕΚΑΒ (και οι μετακινήσεις τους εκτός Νομού Καστοριάς) οδήγησε στην ανήθικη αν και νόμιμη εντολή της στελέχωσης των ασθενοφόρων με πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό (πρακτικά μόνο νοσηλευτικό του Κ.Υ. Αργους Ορεστικού) και στρατιωτικών».

«Επικίνδυνες συνθήκες»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του Σωματείου, ο ιατρός Θανάσης Γεωργιάδης, «η στελέχωση των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας με νοσηλευτικό και στρατιωτικό προσωπικό(!) από τον Αύγουστο του 2023 και η ένταξή τους στη λειτουργία του ΕΚΑΒ συνιστά επικίνδυνη συνθήκη διαχείρισης επειγόντων περιστατικών, μιας και το εν λόγω προσωπικό είναι το πλέον ακατάλληλο, μη εκπαιδευμένο στην επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική & φροντίδα. Δεξιότητες αντιμετώπισης π.χ. ενός πολυτραυματία σε τροχαίο ή καρδιακής ανακοπής παιδιού δεν περιλαμβάνονται στο γνωστικό αντικείμενο ούτε του νοσηλευτικού ούτε, φυσικά, του στρατιωτικού προσωπικού».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση μετακίνησης της παιδιάτρου Β.Χ. για εφημερίες στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, το Σωματείο αναφέρει ότι «η συνεχώς μετακινούμενη και στους τρεις υγειονομικούς σχηματισμούς του νομού Καστοριάς επικουρική συναδέλφισσα, από το 2019 έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε τουλάχιστον 17.991 ασθενείς, καλύπτοντας τα κενά της έλλειψης παιδιάτρων εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής», δηλαδή η συμβολή της είναι τέτοια που τα μέλη της τοπικής κοινωνίας δηλώνουν «την αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή τους σε κάθε σκέψη ή εντολή μετακίνησης της παιδιάτρου και ότι η υγεία των παιδιών τους είναι πάνω από όλα και δεν εγκαταλείπουν το δικαίωμα στην άμεση και καθημερινή πρόσβαση στις πολύτιμες υπηρεσίες της παιδιάτρου».

efsyn.gr

Back to top button