Άργος ΟρεστικόΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ομιλία Πάνου Κεπαπτσόγλου στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο)

Στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου που διοργανώνει το ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 7 με 9 Νοεμβρίου 2024 στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου 2024 από τον ως άνω Φορέα προσυνεδριακή συνάντηση στα Ιωάννινα, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Ηπείρου και ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. Η συνάντηση αυτή αποτελεί την πρώτη εκ των επτά (7) συναντήσεων που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα.  Στο πλαίσιο αυτής τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, οι βασικές θέσεις του οποίου περιγράφονται παρακάτω:

Αρχικά, τόνισε το σημαίνοντα ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πάντα πρωτοστατούσε, βασικές αρχές της οποίας είναι η εγγύτητα και η επικουρικότητα, παρότι θεωρητικά βρίσκονταν σε ένα παράλληλο δρόμο με το Κεντρικό Κράτος για τη συνδιαμόρφωση πολιτικών για θέματα με τα οποία καθημερινά έρχονταν αντιμέτωποι οι πολίτες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεν ένας εκφυλισμός του φορέα, περιορίζοντας τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εκτελεστή του κεντρικού Κράτους, διαπιστώνοντας όμως ότι ειδικά στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, εκείνη πρωτοστατεί και αναλαμβάνει αποτελεσματικά τα ηνία.

Έπειτα, τόνισε τη σημαντικότητα της αξίας των προσυνεδριακών συναντήσεων για το επερχόμενο συνέδριο στη Ρόδο το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα πρέπει να αποτελέσει ορόσημο για το πως θα συνεχιστεί η πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα υπάρξει εξέλιξη ή θα παραμείνει στάσιμη, στο μοντέλο που έχει ήδη προδιαγραφεί τα τελευταία χρόνια; Φυσικά, αυτό είναι κάτι που κανένας δεν το θέλει».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως το ενεργειακό κόστος, η υποστελέχωση και η έλλειψη πόρων είναι κοινά σε όλους, αλλά, ως εκφραστής της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας,  τόνισε ακόμη ένα βασικό πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η περιοχή μας. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου μέσω κεντρικών πολιτικών βίαια αποκαθηλώνεται το προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο βασίζονταν σε δύο πυλώνες, της γουνοποιητικής και λιγνιτικής  δραστηριότητας, δύο μοντέλα που καθιστούσαν την περιοχή μοντέλο ανάπτυξης και ενεργειακό πυλώνα ολόκληρης της χώρας». Η Δυτική Μακεδονία είναι μια απομονωμένη περιοχή όπου, εκτός του ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα μοντέλο ανάπτυξης, προστέθηκε μια άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ, για την οποία οι τοπικές κοινωνίες έχουν σθεναρά αντιταχθεί.

Επίσης, βασικό πλήγμα αποτέλεσε η ψήφιση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες διαβούλευσης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ψηφίστηκε ένα Πλαίσιο «μακριά από εμάς, για εμάς, χωρίς εμάς». Η ΠΕΔ ΔΜ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της με αυτήν την απόφαση προσφεύγοντας με απόλυτη ομοφωνία στο ΣτΕ καθώς, πέραν του ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες διαβούλευσης, δεν ψηφίστηκε έστω το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ, ούτε με το παρόν σχέδιο έχει προβλεφθεί η κατάρτιση σχεδίων βόσκησης για την κτηνοτροφία.

Τέλος, σε συνάρτηση με την ως άνω καθολική συνεργασία των δήμων Δυτικής Μακεδονίας, υποστήριξε αντίστοιχη αντιμετώπιση να υπάρχει σε όλες τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις με επιστέγασμα το τελικό συνέδριο στη Ρόδο, προκειμένου να ανέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκεί που της αξίζει και πολύ περισσότερο, εκεί που, βάσει την κοινωνία και τους πολίτες πρέπει να είναι.

Η ομιλία του κ. Κεπαπτσόγλου στο 00:24:05 κι αμέσως μετά η ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου:

 

Back to top button