«Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση»
Ο Οργανισμός Καινοτομίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «» σε συνεργασία με το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες και το Περιβάλλον – Κατεύθυνση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την Αειφορία» του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Δ.Π.Μ.Σ. «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Δ.Π.Μ.Σ. «Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Υπηρεσίες» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών “Economics and Sustainable Development” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Π.Μ.Σ. «Διαχείριση Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε.) Καστοριάς και τον Δήμο Καστοριάς, οργανώνουν το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση» στην Καστοριά από 04 έως και 06 Οκτωβρίου 2024. Το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “It’s Global Education Time (GET). From School Curricula to Youth Actions for Sustainable Development”.
Με κύριο θέμα «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση», το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο αποσκοπεί αφενός στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου σχετικά με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και αφετέρου στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνάντησης, συζήτησης και αμοιβαίας μάθησης για θέματα αειφορίας στην εκπαίδευση.
Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών θεσπίστηκαν το 2015 ως παγκόσμια πρόσκληση για δράση στην κατεύθυνση της εξάλειψης της φτώχειας, της προστασίας του πλανήτη, της διασφάλισης της ειρήνης και της ευημερίας για όλους/ες έως το 2030.
Ο 4ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης επικεντρώνεται στη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και στην προώθηση ευκαιριών διά βίου μάθησης για όλους/ες, με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς αποκλεισμούς. Δίνει έμφαση στην ένταξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση και ολοκλήρωση της σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των ενηλίκων με δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν την πρόσβαση στην απασχόληση.
Αναμφισβήτητα, η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο για την επίτευξη του συνόλου των 17 ΣΒΑ και η ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας στη σχολική μονάδα αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική για την ενσωμάτωση των 17 ΣΒΑ στην εκπαίδευση.
Για την Ελλάδα, η επίτευξη των 17 ΣΒΑ αποτελεί αδήριτη εθνική ανάγκη για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνική ευημερία και η εκπαίδευση έχει διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η εντεινόμενη κλιματική και οικονομική κρίση οδηγεί σε μεγέθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η σημασία της εκπαίδευσης για την καλλιέργεια γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που θα συμβάλλουν σε έναν περισσότερο βιώσιμο κόσμο γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
Στόχος του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση» είναι η παρουσίαση καινοτόμων πρακτικών και ερευνητικών προσπαθειών, καθώς και εκπαιδευτικών διαδικασιών και μαθησιακών προσεγγίσεων και εργαλείων για ζητήματα Βιώσιμης Ανάπτυξης/Αειφορίας στην Εκπαίδευση. Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποβλέπει, επίσης, στη διαμόρφωση ενός «τόπου» συνεύρεσης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών, ερευνητών, επαγγελματιών και ενεργών πολιτών από πανεπιστήμια, σχολεία, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς φορείς, τοπικές αυτοδιοικήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.
Θεματικές Ενότητες του Συνεδρίου
Το 2ο Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση», εστιάζει:
Στον Ενεργό Πολίτη και την Παγκόσμια Εκπαίδευση για την Πολιτειότητα (Citizenship)
Στην Εκπαίδευση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη/Αειφορία
Στην Ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Εκπαίδευση
Παράλληλα, το Συνέδριο δίνει έμφαση σε ζητήματα που αφορούν την εισαγωγή, εφαρμογή, αποτίμηση και προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση.
Το γενικό πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων είναι:
- Παιδαγωγικές πρακτικές και καινοτομίες: Προσεγγίσεις για τη διδασκαλία των ΣΒΑ στις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση). Σχεδιασμός διαθεματικών και διεπιστημονικών μαθημάτων με έμφαση στους ΣΒΑ. Εφαρμογή βιωματικών και συνεργατικών μεθόδων μάθησης.
- Εκπαίδευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Υποστήριξη Προγραμμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο σχολείο: Στρατηγικές ενίσχυσης των δεξιοτήτων και αξιών των εκπαιδευτικών για την επιτυχημένη ενσωμάτωση των 17 ΣΒΑ στη σχολική μονάδα. Κοινότητες μάθησης. Καλές πρακτικές. 3. Εκπαίδευση για την Ισότητα και την Κοινωνική Δικαιοσύνη: Διαθεματικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις με έμφαση στη διασφάλιση της ισότητας και της δικαιοσύνης για την επίτευξη των ΣΒΑ μέσω της εκπαίδευσης. Ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων.
- Πολιτειότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Εκπαίδευση. Ανάπτυξη κριτικής σκέψης για ενεργούς πολίτες: Σύνδεση της Πολιτειότητας με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Διαθεματικές και Διεπιστημονικές στρατηγικές διδασκαλίας για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της συμμετοχής στα κοινά. Προώθηση της πολιτισμικής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
- Τεχνολογία και Καινοτομία: Χρήση εκπαιδευτικών τεχνολογιών για την υποστήριξη της διδασκαλίας των ΣΒΑ. Εφαρμογές Νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση. Δημιουργία και διαχείριση εκπαιδευτικού υλικού με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. 6. Διά Βίου Μάθηση και Κατάρτιση: Στρατηγικές και παραδείγματα αύξησης της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τους ΣΒΑ. Συνεργασίες ΜΚΟ με σχολεία και τοπικές κοινωνίες. 7. Αειφόρος Ανάπτυξη στο Σχολικό και Ακαδημαϊκό Περιβάλλον: Ενσωμάτωση των ΣΒΑ στα Προγράμματα Σπουδών, Ανάλυση μεθόδων και πρακτικών ενσωμάτωσης των ΣΒΑ στα Προγράμματα Σπουδών σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης. Προγράμματα που προωθούν την Αειφορία μέσα από την εκπαίδευση.
- Αξιολόγηση και Παρακολούθηση της Προόδου της Ενσωμάτωσης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση: Μέθοδοι και εργαλεία αξιολόγησης της ενσωμάτωσης των ΣΒΑ στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Καλές πρακτικές για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με την εκπαίδευσή και τους ΣΒΑ. Αντιμετώπιση των προκλήσεων ενσωμάτωσης των ΣΒΑ στην εκπαίδευση.
- Συνεργασία και Δίκτυα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων/δομών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για την υποστήριξη των ΣΒΑ. Δίκτυα υποστήριξης εκπαιδευτικών που ενσωματώνουν τους ΣΒΑ στην καθημερινή σχολική πράξη.
- Πολιτικές και Στρατηγικές για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Εκπαίδευση: Διεθνείς πρακτικές και Δίκτυα. Κύριες προκλήσεις και εμπόδια στην εφαρμογή προγραμμάτων για ενσωμάτωση των 17 ΣΒΑ στην εκπαίδευση.
Η μορφή του Συνεδρίου
Το Συνέδριο είναι υβριδικό, με διά ζώσης και εξ αποστάσεως κύριες ομιλίες, παράλληλες συνεδρίες με προφορικές εισηγήσεις, θεματικά συμπόσια, εργαστήρια και παρουσίαση αναρτημένων ανακοινώσεων. Οι διοργανωτές/τριες θα διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες έκφρασης και αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων/ουσών. Συνοδεύεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδρομές για τους/τις συνοδούς των συνέδρων.
2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
«Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση» Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση
Γλώσσα του Συνεδρίου
Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική. Οι περιλήψεις μπορούν να υποβληθούν σε μία από τις δύο γλώσσες και αντίστοιχα οι παρουσιάσεις, οι αναρτημένες ανακοινώσεις, τα συμπόσια και τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στη γλώσσα υποβολής των περιλήψεων, σε γλωσσικά ομοιογενείς συνεδρίες.
Επικοινωνία
Για κάθε ερώτηση ή πληροφορία σχετική με το Συνέδριο, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Συνεδρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή/και στους αριθμούς τηλεφώνου: α) 2467501902 και β) 6944842897
Ιστοσελίδα Συνεδρίου
Η ιστοσελίδα του Συνεδρίου βρίσκεται στη διεύθυνση:
https://diamorfosis.eu/el/2o-diethnes-epistimoniko-synedrio-oi-17-stochoi-viosimis-anaptyxis-stin ekpaidefsi/
2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
«Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση» Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση Καστοριά, 04 έως 06/10/2024 |
||
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ | ||
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04/10/2024 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ |
||
16:00-17:00 | Προσέλευση – Εγγραφές | |
ΑΙΘΟΥΣΑ Α | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ |
Στέφανος Παρασκευόπουλος, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Θοδωρής Μαρδίρης |
|
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ |
17:00-18:00 |
|
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ (Ι) |
18:00-18:30 |
Στέφανος Παρασκευόπουλος
«Η αειφόρος διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και η Εκπαίδευση για την Αειφορία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» |
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ (ΙΙ) |
18:30-19:00 |
Αραβέλλα Ζαχαρίου
«Πρασινίζω το Σχολείο μου – Πρασινίζω τη Γειτονιά μου» Ένα πρόγραμμα για την κλιματική ανθεκτικότητα, την ενίσχυση των χώρων πρασίνου και της περιβαλλοντικής συνείδησης στα σχολεία της Κύπρου |
19:00-19:30 |
Διάλειμμα – Καφές |
|
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ (ΙΙΙ) |
19:30-20:00 |
Κατερίνα Πλακίτση
«Οι Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και η Υγεία μέσα από την Εκπαίδευση: Μια κοινωνικοπολιτισμική προσέγγιση» |
21:00 |
Κοκτέιλ υποδοχής στην Πλατεία Ομόνοιας της Καστοριάς |
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/10/2024 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ |
||
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ (I) | ||
ΑΙΘΟΥΣΑ Α – 09:00-11:00 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ | Έλενα Ζυγούρη, Βασιλική Μαλέα | |
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 | ||
Κατερίνα Ξανθά, Carlota Blasco Aguirre | Συνδέοντας την Τέχνη και την εκπαίδευση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: Περιπατητική Ζωγραφική και Χαρτογράφηση του χώρου στο Νομό Καστοριάς | |
Πασχαλιά Κυριάκου, Carlota Blasco Aguirre, Αγάπη Μητσάλη | Πλέκοντας κουλτούρα και οικολογική συνείδηση στο χώρο του σχολείου μας – Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας Habitat Project | |
Παναγιώτης Ανδρουτσόπουλος, Βασιλική Κάρμη |
Πώς η επίσκεψη μαθητών/τριών γυμνασίου από σχολεία της Π. Δ. Δυτικής Ελλάδας στις εγκαταστάσεις της Δ.Ο.Α. στην Αρχαία Ολυμπία ενισχύει την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, προάγει τη φυσική άσκηση μέσω υπαίθριων δραστηριοτήτων και καλλιεργεί την πολιτισμική συνείδηση |
Εξ αποστάσεως |
Αγγελική Δαλακιάρη, Αριστοτέλης Μαρτίνης | Αποτίμηση γνώσης, στάσης και συμπεριφοράς εκπαιδευτικής παρέμβασης για τα αστικά στερεά απόβλητα |
Εξ αποστάσεως |
Μαρία Αραμπατζή |
Βιώσιμη παραγωγή… Βιώσιμη Γη, Εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε μαθητικό όμιλο | |
Ιωάννα Κασίμη, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Μαρία Γουρζή |
Η προώθηση στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω ενός μαθήματος Ιστορίας στα Γερμανικά με τη μέθοδο CLIL |
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Ηλέκτρα Βογά | Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης | Εξ αποστάσεως |
Όλγα Γερακοπούλου, Λεμονιά Παπαδοπούλου | «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Διδακτική Πράξη» Πρακτικές για εφαρμογή στην Α΄ τάξη ΕΠΑΛ | |
ΑΙΘΟΥΣΑ Β – 09:00-11:00 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ | Ευγενία Μαρνέρη, Αναστάσιος Ξανθόπουλος | |
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 | ||
Δέσποινα Γούλα |
Code name: Poseidon save the sea |
Μαρία Χατζηλάμπου |
Η Τέχνη στην εκπαίδευση και η ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων Συνεργατική Μάθηση και Διδασκαλία των Εικαστικών |
|
Μαρία Σταθούλη |
Οι 17 στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης στην προσχολική εκπαίδευση |
Εξ αποστάσεως |
Ευγενία Μπαζάνη |
Η αποτελεσματικότητα της διδακτικής μεθόδου της διερεύνησης σε σχέση με την εμπειρική στο μάθημα της Γεωγραφίας | Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Ευφροσύνη Νάκου | Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, με άξονα τον βιοκλιματικό σχεδιασμό | |
Ελπινίκη Σακαρέλη |
Προωθώντας την Ισότητα των Φύλων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Δράσεις και Πρωτοβουλίες του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας «Πέτρος Θέμελης» | Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Ελισσάβετ Σάρδη |
Ικμπάλ, ένα παιδί ενάντια στην παιδική εργασία: Προσεγγίζοντας τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης
μέσα από τη Λογοτεχνία |
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Μαρίνα Σίντου |
Εγώ και τα Συναισθήματα: Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επίτευξη του 3ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης «Καλή Υγεία και Ευημερία» στο Νηπιαγωγείο | |
ΑΙΘΟΥΣΑ Γ – 09:00-11:00 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ | Αλίκη Καζταρίδου, Κωνσταντίνος Παπανικολάου | |
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 | ||
Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου |
Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση – “Virtual Doctor” και “History” Chatbots |
|
Αναστάσιος Μελιόπουλος |
Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση: Οφέλη και προβληματισμοί |
|
Σοφία Πουλημένου, Ευγενία Πανιτσίδου | Οι αναδυόμενες για την εκπαίδευση προκλήσεις από την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης |
Εξ αποστάσεως |
Παύλος Κεφαλάκης |
Μια Εκπαιδευτική Εφαρμογή Επιτραπέζιας Εικονικής Πραγματικότητας Προσομοίωσης Φυσικού Περιβάλλοντος.
Οι βασικές Λειτουργίες της και Προτάσεις για την Αξιοποίηση και Αξιολόγησή της |
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Βασιλική Καλαμάρη |
Τεχνολογία και Καινοτομία: Χρήση Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών για την Υποστήριξη της Διδασκαλίας των ΣΒΑ | |
Νικολέττα Λαλάκου |
Ανάπτυξη ρομποτικού συστήματος Autofarmer για την καταπολέμηση της απερήμωσης των εδαφών | Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Δημήτριος Βαμβακίδης, Ελένη Μαγκάτη, Ιωάννης
Χριστοφορίδης |
Μερομήνια: Πόσο Αξιόπιστα Είναι; |
Χριστίνα Ζαβλανού, Αικατερίνη Ρήγα |
Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις για την Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης |
|
11:00-11:30 | Διάλειμμα – Καφές | |
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ (II) | ||
ΑΙΘΟΥΣΑ A – 11:30-13:30 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ | Δέσποινα Παπαδοπούλου, Κανέλλα Εξαρχάκου | |
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 6 & 7 | ||
Ελένη Σβορώνου, Μαρίνα Συμβουλίδου,
Νάνσυ Κουταβά, Σοφία Αξωνίδη |
Κινητοποιώντας νέους/νέες για μια βιώσιμη διατροφή μέσα από διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις |
Εξ αποστάσεως |
Κρεούζα Ανδρέου |
Μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας ένας θεσμός που προάγει την ευκαιρία διά βίου μάθησης και τη δυνατότητα αξιοπρεπούς απασχόλησης |
|
Σοφία Συρμακέση |
Εισαγωγή Καινοτομιών στη Δια Βίου Εκπαίδευση |
Εξ αποστάσεως |
Κανέλλα Ι. Εξαρχάκου |
Η 1η αποτίμηση των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που έχουν υλοποιηθεί από τις μονάδες διαχείρισης
προστατευόμενων περιοχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α και πώς η 1η επιμόρφωση και κατάρτιση στελεχών αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη |
|
Δέσποινα Παπαδοπούλου | «Τα δέντρα που πληγώνουμε…»: Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας στην υποστήριξη του στόχου της ποιοτικής εκπαίδευσης | |
Γεώργιος Τσιπάς, Σπυριδούλα
Καρέτσου, Νικόλαος Τσιπάς, Νικόλαος Σταμάτης |
Η γενετική ποικιλότητα ως ερευνητικό – εκπαιδευτικό εργαλείο αξιολόγησης της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της διαχείρισης των φυσικών πληθυσμών |
|
Μάνος Κόνσολας, Έμιλυ Δαλάρη |
Πράσινη μετάβαση: Βιώσιμη Ανάπτυξη στην εκπαίδευση |
Εξ αποστάσεως |
Μαρίνα Ρούμπα |
Η Διαγενεακή Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η σχέση της με τους γονείς της πόλης των Ιωαννίνων κατά τα έτη 2019-20 | Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
ΑΙΘΟΥΣΑ B – 11:30-13:30 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ | Μαγδαληνή Γρηγορίου, Θεόδωρος Μαρδίρης | |
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1 & 10 | ||
Μαγδαληνή Γρηγορίου, Αναστασία Ατζέμη, Αναστάσιος
Βασιλείου, Κωνσταντίνα Λιόλιου, Αθανάσιος Ευαγγέλου |
«Εξερευνώ το Ενυδρείο της Καστοριάς»: Βιωματική προσέγγιση της ιχθυοπανίδας των γλυκών νερών με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας |
|
Γεώργιος Μαυροειδής |
Στοχεύουμε ψηλά: Ζούμε με στόχους! |
Εξ αποστάσεως |
Λεωνίδας Μαλισόβας, Ελένη Κολοκούρη |
Το Νερό στην Ήπειρο και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. |
|
Ζαχαρίας Παπαδουλάκης,, Δημήτριος Κοτσιφάκος |
Η εστίαση στα τοπικά οικολογικά προβλήματα ως κλειδί για μια αποτελεσματική διαχείριση της συμμετοχικότητας της εκπαιδευτικής κοινότητας στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Μελέτη περίπτωσης: το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Αγίου Δημητρίου για τα ρέματα Πικροδάφνης, Τραχώνων, και Λαγκαδίων των περιοχών Αγίου Δημητρίου και Αλίμου την σχολική περίοδο 2023-2024, και οι σχεδιαζόμενες μελλοντικές περιβαλλοντικές δράσεις | |
Δαμιανός Καλπακίδης, Κωνσταντίνα Σκαναβή, Ιωάννης Παπαδάς, Γεώργιος Ευθυμίου |
Προώθηση Λύσεων Βασισμένων στη Φύση στην Εκπαίδευση |
|
Αικατερίνη Περδικούρη | Καλές πρακτικές για την προώθηση των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης στο 3ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας | |
Αικατερίνη Δοκοπούλου, Ευγενία Λουμπαρδιά, Ιωάννης Μπαλαμούτης, Αικατερίνη Μαρία Ρόζη, Μαριέττα Στρουμπή, Παυλίνα Φυσάκη |
Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και Ποιοτική Εκπαίδευση: Μια Διαθεματική Προσέγγιση στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας |
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Αικατερίνη Σπίτσα, Κωνσταντίνα Στεφάνου, Θεόδωρος Τσίρκου, Αικατερίνη Καρακούτα |
“SDGs Defenders – Eco-Books co-writers”: Ένα συνεργατικό έργο για τους 17 Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης |
Εξ αποστάσεως |
ΑΙΘΟΥΣΑ Γ – 11:30-13:30 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ |
Ελένη Μπενιάτα, Μαρίνα Μπέση |
|
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 2 & 5 | ||
Χαράλαμπος Ζαραφίδης, Πολυξένη Βασιλειάδου |
Αποτίμηση των Δράσεων του Πόλου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. Πτολεμαΐδας της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας για το Σχολικό Έτος 2023-24 |
|
Θεοδούλα Λιάμπα, Βασίλειος Μωϋσιάδης |
Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Όραση για Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης |
|
Αγγελική Καραγεωργοπούλου, Ελένη Μπενιάτα, Ευαγγελία Οικονόμου |
Τρισδιάστατο εκπαιδευτικό παιχνίδι και χρήση Εικονικής Πραγματικότητας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή |
|
Γιώργος Κόσυβας |
Ένα διδακτικό πείραμα ποιοτικής εκπαίδευσης κατά την πανδημία |
|
Αθηνά Μαντζούκα, Έλισσάβετ Πεκρίδου, Χρήστος Χυτήρης, Κλεοπάτρα Γκόλα |
Η Δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Διαμόρφωση της Μάθησης: Παρουσίαση, Ανάλυση και Συγκριτική Μελέτη εργαλείων AI στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση |
|
Αναστασία Ειρήνη Σιδηροπούλου |
Μελέτη Περίπτωσης της «Έξυπνης Τάξης»: Συνδυάζοντας Τεχνολογία και Ενεργειακή Αποδοτικότητα στην Εκπαίδευση |
Εξ αποστάσεως |
Ελευθερία Τσολάκη |
Η εκπαίδευση για την Αειφόρο/Βιώσιμη Ανάπτυξη στη σχολική πραγματικότητα: αντιλήψεις και στάσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών |
|
Antonio Cosenza, Giulia Moretti, Valeria Cesaroni, Elisa Delvecchio,
Annalisa Morganti, Claudia Mazzeschi |
The GreenComp School Project: Shaping Children’s Perspectives on Climate Change |
Videotaped presentation |
13:30-16:00 | Γεύμα – Ελεύθερος χρόνος |
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ (IIΙ) | ||
ΑΙΘΟΥΣΑ A – 16:00-18:00 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ | Έλενα Ζυγούρη, Βασιλική Μαλέα | |
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 | ||
Αθηνά Λουλούδη, Αριστοτέλης Μαρτίνης |
Σχεδιασμός Διδακτικής Παρέμβασης στην ΠΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη |
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Κωνσταντίνα – Θεολογία Μαρδίρη |
«Περπατώ – περπατώ εις το δάσος…»- Διδακτική παρέμβαση σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας |
|
Αναστασία Παπατζιάμου, Στυλιανή Λυτσιούση, Αικατερίνη Κωνσταντινίδου, Ζωή Μπαλτζίδου, Χρυσούλα Ζιώγα, Αγγελική Ταβάγειου, Αθανασία Φλόκα, Στεφανία Κωνσταντινίδου, Μάρθα Μερενίδου, Ιωάννα Κώσση |
‘’Η κλιματική αλλαγή τη Δρακοχώρα απειλεί’’: Ένα συνεργατικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας |
|
Μαρία Μπένα, Μαρία Παρδάλη |
‘’Σποράκια σε μικρά χεράκια’’: Ένα συνεργατικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας |
|
Νικόλαος Κοντομανώλης |
Προχώρα! |
Εξ αποστάσεως |
Αναστασία Καραγιάννη, Ελένη Παπαδοπούλου, Ευμορφία Μανουηλίδου |
Η αναβίωση της σηροτροφίας στο Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων Ν. Καβάλας |
Εξ αποστάσεως |
Μαρία Τσαπάρα, Κατερίνα Ρεντζέπη |
Trees: Our Leafy Friends. Προσεγγίζοντας τον 13ο στόχο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη |
|
Νικόλαος Κοντομανώλης |
Σύγχρονοι δράκοι |
Εξ αποστάσεως |
ΑΙΘΟΥΣΑ Β – 16:00-18:00 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ | Χαράλαμπος Αποστόλου, Δημήτριος Τζήμας | |
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 | ||
Βασιλική Κάρμη, Παναγιώτης Ανδρουτσόπουλος | Εφαρμογή μουσικών και κινητικών προγραμμάτων στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας σε παιδιά δημοτικών σχολείων στον νομό Ηλείας |
Εξ αποστάσεως |
Ευγενία Παπαμικρούλη |
Βιωματικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
«Πέτρος Θέμελης» |
Εξ αποστάσεως |
Γεωργία Σταυριανίδου |
Γλωσσικές γέφυρες προς τη βιωσιμότητα: Ένα διδακτικό σενάριο από το μάθημα των Γερμανικών |
Εξ αποστάσεως |
Νικόλαος Καλλέργης | Καινοτόμες Σχολικές Πρακτικές στις Θετικές Επιστήμες
για την Προώθηση της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης |
|
Κωνσταντίνος Κωστάλης | Παιδαγωγικές πρακτικές και καινοτομίες:
Ο σχολικός, φυσικός και ψηφιακός, κήπος του Γυμνασίου Λιαπάδων |
|
Μαρία Μαστοράκη |
“STEM in a Greenhouse”
μια προσέγγιση στην Εκπαίδευση Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από ένα πρόγραμμα eTwinning |
Εξ αποστάσεως |
Βασιλική Ψαρίδου |
Γνωρίζω για την Κλιματική Αλλαγή και προστατεύω τη Φύση |
Εξ αποστάσεως |
Θεοδότα Λούδα, Χιονία Φραντζέζου | Από τον Ρενέ Ντεκάρτ στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και την Κλάρα του Κ. Ισιγκούρο: σύγχρονες κατευθύνσεις μεταφυσικού προβληματισμού | |
ΑΙΘΟΥΣΑ Γ – 16:00-18:00 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ | Αναστάσιος Ξανθόπουλος, Μαρία – Γεωργία Σπαρτινού | |
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 | ||
Γαρυφαλιά Παπασωτήρη |
Στης σκάλας μου την άκρη.. φιλία βρίσκω και αγάπη! |
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Λάζαρος Ζαμκίνος |
Καστοριά, μία πόλη φιλική προς τον Αυτισμό |
|
Δωροθέα Λαμπρίδη |
Η αξιοποίηση της Φυσικής Αγωγής στην ενίσχυση της Ειδικής
Αγωγής παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες στο σχολικό χώρο |
Εξ αποστάσεως |
Στέλλα Μανωλοπούλου |
Η διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες |
|
Γεώργιος Μαυροειδής |
Μπορώ κι εγώ! |
Εξ αποστάσεως |
Καλλιόπη Στίγκα, Βασίλειος Κάκος | Ο Αγώνας για την Ισότητα και την Δικαιοσύνη μέσα από την χριστιανική παράδοση και την σύγχρονη μουσική δημιουργία | |
Ολυμπία Πατέλη, Steli Siveva | Η συμβολή του Τμήματος Υποδοχής στην ένταξη παιδιών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: Μία μελέτη περίπτωσης |
Εξ αποστάσεως |
Αναστάσιος Ξανθόπουλος | Παιδιά και έφηβοι που βίωσαν την απώλεια γονέων ή φροντιστών τους κατά την πανδημία του Covid 19. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση | |
18:00-18:30 | Διάλειμμα – Καφές | |
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ (IV) | ||
ΑΙΘΟΥΣΑ Α – 18:30-20:30 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ |
Νικόλαος Ποζουκίδης, Ζαφείρα Μπαλαμπανίδου |
|
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 3 & 4 | ||
Ζαφείρα Μπαλαμπανίδου, Βασιλική Χρυσικού, Χαρούλα Σταθοπούλου |
“Γιατί τα κορίτσια επιλέγουν τις ανθρωπιστικές σπουδές;”: Ο λόγος (discourse) των εκπαιδευτικών που διδάσκουν μαθηματικά |
|
Δέσποινα Γκασιαβέλη, Χριστίνα Σ. Λάππα | Η Τέχνη ως μέσο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης Μαθητών/τριών με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες | |
Αμαλία Μαρία Φύκα |
Στόχος 5 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ισότητα των φύλων |
Εξ αποστάσεως |
Πασχαλίνα Χατζημπέη |
Αφηγήσεις ζωής επιστημονισσών της μειονότητας της Θράκης: Η εκπαιδευτική, η επαγγελματική κι η κοινωνική τους δράση |
Εξ αποστάσεως |
Ευστρατία Χρυσού, Αικατερίνη Τζανέλλου, Αικατερίνη Ασημακοπούλου, Σωτήριος Ρημπάπης |
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Τέχνης στο πλαίσιο της συμπερίληψης |
|
Athanasios Vasilopoulos, Athina Fatsea, Stefania Zourka | Towards a more sustainable and inclusive active citizenship through empowering youth engagement in youth-led organisations: The role of youth organisations |
Εξ αποστάσεως |
Αντιγόνη Λαζαρίδου |
Περιβαλλοντικός λόγος στα Μ.Μ.Ε. για την κακοκαιρία Daniel. Κριτική ανάλυση λόγου και οφέλη του κριτικού γραμματισμού στην εκπαίδευση |
Ευμορφία Μανουηλίδου, Ελένη Α. Παπαδοπούλου, Ιωσηφίδης Αλέξανδρος |
Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντικός εγγραμματισμός. Μια περιγραφική μελέτη περίπτωσης στον Νομό Καβάλας |
Εξ αποστάσεως |
ΑΙΘΟΥΣΑ Β – 18:30 -20:30 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ |
Γεωργία Καρούντζου, Βαρβάρα Μπελερή |
|
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 4 & 9 | ||
Χρυσούλα Δρίτσαρη, Ματίνα Ζορμπά, Διαλεχτή Μανώλη, Θεανώ Μιχαηλίδου, Περιστέρα Μίχου, Ζωή Παπαχαραλάμπους, Ζωή Τακαβάκογλου |
Η προώθηση της πολιτειότητας μέσα από τον μαθητικό τύπο: Ο ρόλος του Δικτύου e – τύπος |
|
Γεωργία Καρούντζου, Παναγιώτα Σκλήρη |
Digital Citizenship Education και ο ρόλος του σχολείου |
|
Ιωάννης Φάλλας, Νικόλαος Ντάβος, Βαλεντίνα Πλάκα, Παναγιώτα Καραχρήστου, Ευθυμία Κατσόγιαννου Τριανταφύλλου, Πολυτίμη Μ. Φαρμάκη |
Η τεχνολογία, η καινοτομία και ο πολιτισμός ως εργαλεία εκπαίδευσης και πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των φυσικών πόρων στην εποχή της κλιματικής κρίσης |
|
Βαρβάρα Μπελερή, Μαρία Τσιλεμάνη | Η διοργάνωση του Φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη» ενώνει το Σήμερα με το Χθες και το Αύριο | |
Λευκοθέα Κάτσενου, Λαμπρινή Κατσούλη, Μαρία Μαρινίδου, Μαρίνα Μπέση |
Ημερολόγιο Δράσεων των Συντονιστριών Εκπαίδευσης Προσφύγων Αστικού Ιστού Ιωαννίνων |
|
Λαμπρινή Γρηγόρη, Άννα Καραμπαχτσή, Φωτεινή Μπουκουβάλα |
Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) και νησιωτικά σχολεία. Το παράδειγμα του Ημερησίου Γυμνασίου-Λ.Τ. Αστυπάλαιας. |
|
Αικατερίνη Σπίτσα |
Ενεργοί Πολίτες για μια Βιώσιμη Γειτονιά: Συνεπιβατισμός στο Νηπιαγωγείο |
Εξ αποστάσεως |
Λαμπρινή Σερεμέτη, Μαρία Παντερμαλή, Χριστόφορος Καραχρήστος, Μάριος Διαμαντόπουλος, Γεώργιος Κωνσταντίνου, Αθανάσιος Πατρόπουλος |
Η Ενεργός Πολιτειότητα στην Ειδική Αγωγή: Το παράδειγμα της “Ecolution” μαθητικής επιχείρησης |
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
ΑΙΘΟΥΣΑ Γ – 18:30 -20:30 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ |
Ιωάννα Παπαϊωάννου, Στέλλα Πέτρου |
|
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 7 & 10 | ||
Κωνσταντίνα Τογκαρίδου |
Πράσινες και Ψηφιακές Δεξιότητες στις υπό μετάβαση περιοχές |
|
Massimiliano Lepratti |
“A Global history of humanity”
The first geo-history textbook on global history for students across Europe |
Livestreaming |
Ραφαέλλα Μαλλούππα |
Καλλιέργεια της Περιβαλλοντικής Ελπίδας σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου μέσω ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Κλιματική Αλλαγή |
Εξ αποστάσεως |
Ιωάννα Α. Παπαϊωάννου, Μαρία- Γεωργία Δ. Σπαρτινού |
Εμπλουτίζοντας τη φαρέτρα των διδακτικών εργαλείων της Εκπαίδευσης για την Αειφορία: Εικαστικά έργα τέχνης εν δράσει… |
|
Στέλλα Πέτρου, Κωνσταντίνος Κορφιάτης | Μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης – Πρωταγωνιστές για την Αλλαγή του Κλίματος: Οι Σχολικοί Λαχανόκηποι ως Μέσο Μετριασμού της Κλιματικής Αλλαγής | |
Αικατερίνη Ρήγα, Ευαγγελία Δημουλά, Λάζαρος Αβραμίδης, Βασιλική-Μαρία Σκλάβαινα-Ζακαίου |
Ενδυναμώνοντας την Αειφορία στην Εκπαίδευση: Αναβάθμιση Αστικών Χώρων με Πράσινα Δώματα και Pocket Parks |
Εξ αποστάσεως |
Ζήσης Ράπτης, Γεώργιος Ράπτης |
Φυσική Δραστηριότητα, Φυσική Αγωγή και Αειφορία |
|
Βαΐα Σταυρίδου |
Μία αισιόδοξη χελώνα Καρέτα – Καρέτα που συναντά παγίδες |
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
ΚΥΡΙΑΚΗ 06/10/2024
ΚΥΡΙΑΚΗ 06/10/2024
(Ι) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ |
||
ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – 09:00-09:45 | ||
Αλίκη Καζταρίδου, Μαρία Μουστάκα | «Το κλίμα αλλάζει. Εμένα με νοιάζει!»
Μια προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής με τη μεθοδολογία της Ιστοριογραμμής (storyline) |
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/ ουσών: 25 |
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – 09:00-09:45 | ||
Στέλιος Στυλιανίδης, Παναγιώτα Μάρκου | Προγράμματα σχολικής έρευνας και δράσεων με έμφαση στη βιωσιμότητα | Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/ ουσών: 25 |
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – 10:00-10:45 | ||
Κλεοπάτρα Γκόλα, Χρήστος Χυτήρης, Γεώργιος Κορονιάδης, Άννα Κωστογλίδου, Ευάγγελος Νεστορίδης |
Εργαστήριο Ρομποτικής με τη χρήση του LEGO Spike Prime |
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/ ουσών: 25 |
10:45-11:15 |
Διάλειμμα – Καφές |
|
ΚΥΡΙΑΚΗ 06/10/2024 (ΙΙ) ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ |
||
ΑΙΘΟΥΣΑ Α – 11:15-13:30 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ |
Στέφανος Παρασκευόπουλος, Θοδωρής Μαρδίρης |
|
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1, 8 & 10 | ||
Σταματούλα Μακρυπούλια |
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης α λα γαλλικά |
Εξ αποστάσεως |
Giordana Francia |
It’s Global Education Time. From school curricula to Youth actions for sustainable development |
Livestreaming |
Κατερίνα Κοκκινάκη |
Μια ερευνητική προσέγγιση για το δικαίωμα των μικρών παιδιών στον συμμετοχικό και αειφορικό σχεδιασμό του σχολικού χώρου |
Εξ αποστάσεως |
Κωνσταντίνος
Κωσταλίας, Δήμητρα Ρεμούνδου |
Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη – Το παράδειγμα του Εσπερινού Γυμνασίου Ρόδου |
Αντιγόνη Λαζαρίδου, Άρης Ψιλοβίκος |
Πλημμυρικοί Κίνδυνοι – Πρόληψη & Εκπαίδευση |
|
Κωνσταντίνα Παναγιώτου | Η ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας στη σχολική μονάδα: η περίπτωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος | |
Αναστασία Ιορδανίδου |
Διερεύνηση αντιλήψεων των Εκπαιδευτικών αναφορικά με την Κλιματική Αλλαγή |
|
Κωνσταντίνα Κασούμη |
Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και η συμβολή τους στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στο ελληνικό σχολείο (Στόχος 4 – Ποιοτική Εκπαίδευση) | |
ΑΙΘΟΥΣΑ Β – 11:15-13:30 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ |
Ειρήνη Ιωαννίδου, Αθανάσιος Παπαβασιλείου |
|
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 4, 8 & 9 | ||
Αιμιλία Κατραντζή, Ειρήνη Ιωαννίδου |
Το πρόγραμμα Eco-Schools ως εργαλείο εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη |
|
Αθανάσιος Παπαβασιλείου, Γεώργιος Κοντέος, Νικόλαος Χαρισίου, Κωνσταντίνος
Τσανακτσίδης |
Αποτύπωση του βαθμού εφαρμογής των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Μακεδονίας |
|
Κρυστάλλω Βλάχου |
Σχολείο, κατάρριψη στερεοτύπων και έμφυλης βίας: είναι εφικτό; |
|
Αντώνης Γρηγορόπουλος, Ευγενία Καραπάτσιου | Η συνεισφορά του Εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικού Προγράμματος της ΔΙΑΔΥΜΑ
«Ανακύκλωση: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό» στην Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ένας 10ετής απολογισμός εφαρμογής |
|
Μαρία Μυλωνά |
Εκπαίδευση και απόθεμα βιόσφαιρας. Η πρόταση του Πάρνωνα και το παράδειγμα των Αστερουσίων ορέων | |
Αικατερίνη Γεωργοπούλου- Θεοδοσίου | ‘Euphoria’, ο ρόλος της ευφορίας (well-being) στην αειφορική ανάπτυξη |
Εξ αποστάσεως |
Αικατερίνη Τραγούδα |
2024 Better Global Citizens – An eTwinning project for Citizenship |
Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση |
Αργυρώ Γκιλίρη,
Χριστίνα Παούνη, Παναγιώτα Τσιάτσικα |
International Students Climate Collaboration |
ΑΙΘΟΥΣΑ Γ – 11:15-13:30 | ||
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ |
Ευγενία Μαρνέρη, Θεμιστοκλής Γκόγκας |
|
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 & 7 | ||
Ευγενία Μαρνέρη, Βασιλική Καραμέρου, Δημήτριος Ι. Βέργαδος, Άννα Βαρδιάμπαση |
Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην ποιότητα της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας: Χρήσιμες εφαρμογές και εργαλεία για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης |
|
Ανδρονίκη Ταμβάκη, Μαρία Τζουρά, Αιμιλιανός Ευαγγελινός | Αξιοποίηση εφαρμογών ΤΠΕ στα διδακτικά σενάρια των Μαθηματικών στο πλαίσιο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών |
Εξ αποστάσεως |
Νεκτάριος Κοντολαιμάκης, Νικόλαος Σγούρος | Πραγματοποίηση εξ αποστάσεως εργαστηριακών ασκήσεων, μέσω μετρήσεων φυσικών παραμέτρων, με χρήση αισθητήρων |
Εξ αποστάσεως |
Αναστασία Ειρήνη Σιδηροπούλου | Ο Μέγας Αλέξανδρος ως Ψηφιακός Ξεναγός στην Αρχαία Αμφίπολη: Μελέτη Περίπτωσης Δημιουργίας Εφαρμογής με Τεχνητή Νοημοσύνη |
Εξ αποστάσεως |
Ελένη Πετρά, Φίλιππος Μπόνταρε, Ευφροσύνη Ζαφειρακοπούλου, Ελένη Αλευρίτου, Χαράλαμπος Φωκάς, Άννα Μιχαλοπούλου, Αστέριος Καραγιάννης, Βασίλειος Καράπας |
PSLifestyle – Ένα εργαλείο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα στα σχολεία |
|
Αικατερίνη Ρήγα, Χριστίνα Ζαβλανού | Διδακτική Προσέγγιση για την Κατασκευή Μουσικών Έργων με το BandLab For Education για Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες, Υποστηριζόμενη από Τεχνητή Νοημοσύνη | |
Ιωάννης Αρβανιτάκης, Σωτήρης Γεωργίου, Ιωάννης Κασκαμανίδης, Ελένη Οικονομίδου | Κινητή Μάθηση και Διερευνητική Προσέγγιση στην Τοπική Ιστορία: Εφαρμογή Τεχνολογικά Υποστηριζόμενης Περιήγησης για την Ανάδειξη της Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Φλώρινας | |
Θεμιστοκλής Γκόγκας, Μαριλένα Γκόνη | Από την «Οικοκριτική» του Raymond Williams στη «Σύγχρονη Δυναμική της Φύσης», του Albert Parr – Δημιουργώντας εικαστική κουλτούρα στο σχολείο | |
Σουλτάνα Τόζιου | Ενσωμάτωση του 4ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Προσχολική Εκπαίδευση: Η συμπεριληπτική εκπαίδευση στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου | |
13:45-14:00 |
ΛΗΞΗ του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ στην ΑΙΘΟΥΣΑ Α |