ΕλλάδαΚαστοριά

Δηλώσεις Κεφαλογιάννη για ΕΠΟΠ: “Σκεφτόμαστε να κρατήσουμε μετά τα 50 πολύ χρήσιμα στελέχη”

Κυριολεκτικά σε ΣΟΚ βρίσκονται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τη σημερινή συνέντευξη του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος άφησε ανοιχτή την πόρτα της εξόδου από το στράτευμα Επαγγελματιών Οπλιτών.

Του Ηλία Προύφα

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υπάρχουν σκέψεις στο ΥΠΕΘΑ για το πως μπορούν να παραμείνουν στο στράτευμα μετά τα 50 πολύ χρήσιμα στελέχη Επαγγελματίες Οπλίτες, δημιουργώντας ανησυχία στα χαμηλόβαθμα στελέχη. Και αυτό γιατί ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα της παραμονής στο στράτευμα πέρα της ηλικίας των 50 ετών κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΦΕΘΑ, δεν φαίνεται να ισχύσει για όλους.

Δηλαδή θα υπάρχουν στελέχη δύο ταχυτήτων, οι πολύ χρήσιμοι που θα παραμείνουν και κάποιοι όχι; Χρειάζεται άμεση διευκρίνηση του ΥΦΕΘΑ.

Επαγγελματίες Οπλίτες επικοινωνούν με το kranosgr.com, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους από τα λεγόμενα του ΥΦΕΘΑ, θέτοντας το εξής ερώτημα, ”Ποιοι από τους ΕΠΟΠ δεν είναι χρήσιμοι κ Υφυπουργέ;”

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παρεχώρησε σήμερα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, στο «Κανάλι Ένα 90.4 FM» και τους δημοσιογράφους Βελίκα Καραβάλτσιου και Γιώργο Σαραντάκο ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την αναβάθμιση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και την «Ατζέντα 2030»

Η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητη για την εθνική επιβίωση, ιδίως όσον αφορά στα μεγάλα ζητήματα, την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η «Ατζέντα 2030», όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός κ. Δένδιας, αποτελεί ένα πλέγμα ολικής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφ’ ενός στο επίπεδο των οπλικών συστημάτων, πάντα σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες γιατί καλούμαστε να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη πολιτική, να δούμε πώς θα ξοδέψουμε με έξυπνο τρόπο και με βάση τις ανάγκες των Επιτελείων.

Αφ’ ετέρου υλοποιούμε ένα πλέγμα δράσεων που αφορά στη μέριμνα του προσωπικού, όπως το οικιστικό πρόγραμμα, αναβαθμίζοντας, παράλληλα, τις Στρατιωτικές Σχολές. Πριν από έξι μήνες θεσμοθετήσαμε την εξίσωση των στρατιωτικών σχολών Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων με Πανεπιστήμια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν διδακτορικά προγράμματα και να προσελκύουν το καλύτερο δυναμικό όσον αφορά στην εκπαίδευση. Θα υπάρξει μέριμνα για τα υγειονομικά του Στρατού, για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Για τον θεσμό των ΕΠ.ΟΠ.

Ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς καλύπτουν κρίσιμες ειδικότητες μέσα στο Στράτευμα. Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία μόλις συμπληρώσουν το πεντηκοστό έτος παύει η εργασιακή τους σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν σκέψεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε μια σειρά από πολύ χρήσιμα στελέχη, παρατείνοντας αυτό το χρονικό όριο. Απαιτείται μια νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα.

Για το οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Το λειτούργημα που επιτελούν οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολο, καθώς καλούνται να μετακινηθούν ανά τρία περίπου χρόνια, πολλές φορές μάλιστα σε περιοχές που λόγω της τουριστικής ανάπτυξης δεν βρίσκουν κατοικία ή που τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά. Για το λόγο αυτό, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν 700 κατοικίες στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε περιοχές όπου, με βάση τα στοιχεία των Επιτελείων, οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις υπάρχουσες θέσεις και με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη.

Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν άλλες 800 κατοικίες, που θα περιλαμβάνουν περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη. Το 15% περίπου των κατοικιών, δηλαδή σε πρώτη φάση πάνω από εκατό κατοικίες, θα διατεθούν και για άλλους δημόσιους λειτουργούς, όπως γιατροί και δάσκαλοι που διορίζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

Για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας

Από την έναρξη της θητείας μου, περίπου 200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν διατεθεί ως οδηγοί ΕΚΑΒ και στελεχώνουν πληρώματα ασθενοφόρων σε όλη την Επικράτεια. Περίπου 180 στρατιωτικοί γιατροί στελεχώνουν δημόσια νοσοκομεία, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, σε πόλεις όπως Ξάνθη, Κομοτηνή, Σέρρες, σε κρίσιμες ειδικότητες που αν έλειπαν, ενδεχομένως ολόκληρες κλινικές δεν θα λειτουργούσαν.

Ταυτόχρονα, διαθέτουμε μια σειρά από γιατρούς – Οπλίτες θητείας που καλύπτουν κάποιες ανάγκες, κυρίως υπαίθρου, σε αγροτικά ιατρεία και παραμεθόριες περιοχές. Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλα αυτά τα στελέχη γιατί πραγματικά το κάνουν με αυταπάρνηση και διάθεση προσφοράς, γνωρίζοντας και οι ίδιοι ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Για την πορεία του Μεταναστευτικού

Πράγματι, φέτος έχουμε αυξημένες ροές σε σχέση με το 2023, και μάλιστα από διαδρομές που μέχρι πρότινος δεν μας έδιναν περιστατικά, όπως νότια της Κρήτης ξεκινώντας από περιοχές της Λιβύης ή της Αιγύπτου. Το πρόβλημα είναι ότι όσο συνεχίζεται η αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής οι ροές θα είναι αυξημένες και επιβάλλεται συνολικά να δώσει λύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες εισόδου, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το οικοδόμημα Σένγκεν και προφανώς προβληματίζει τις χώρες πρώτες υποδοχής. Είναι εκτός του πνεύματος της συνεργασίας που διέπει τη συμφωνία αυτή και γενικότερα των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για σπασμωδική κίνηση της Κυβέρνησης Σολτς να περάσει μήνυμα κυρίως στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό, σε μια συγκυρία ανόδου της Ακροδεξιάς σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας.

Είναι θετικό ότι υπήρξε συνασπισμός κρατών που αντέδρασε, με τη συμμετοχή της χώρας μας. Θεωρώ ότι με βάση και αυτή την αντίδραση, η Γερμανία, στο τέλος της ημέρας, θα κοιτάξει το γενικότερο συμφέρον της ηπείρου και όχι αποκλειστικά το δικό της πρόβλημα.

Για τη συνεργασία με την Τουρκία

Το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (τουλάχιστον σε επίπεδο συνομιλιών-γιατί η προκλητική ρητορική από πλευράς Τουρκίας δεν έχει πάψει να υπάρχει) έχει αποδώσει καρπούς σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι και το Μεταναστευτικό.

Οφείλω να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα παρά τις αυξημένες ροές, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως σε επίπεδο Ακτοφυλακών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συνεργασία αυτή αποδίδει πάντα. Η φύση του φαινομένου είναι τέτοια, που πολλές φορές και οι ίδιες οι τουρκικές αρχές δεν το προλαβαίνουν. Υπάρχει μια αναβάθμιση δυστυχώς όσον αφορά το modus operandi των λαθροδιακινητών, παρατηρείται μια αυξημένη ροή κυρίως μέσω ταχυπλόων.

Μπορεί αρχικώς να ακούγεται παράδοξο ότι έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των μεταναστευτικών ροών, τη στιγμή που υπάρχει καλύτερη συνεργασία, αλλά όταν υπάρχει μια αναβάθμιση του τρόπου επιχείρησης εκ μέρους των λαθροδιακινητών, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί.

kranosgr.com

Back to top button