Καστοριά

Επιτροπή των 120 γουνοποιών: Ανακούφιση για όλους μας η υπογραφή του ΦΕΚ – Επικοινωνήστε με λογιστές ή ειδικούς ή με την ομοσπονδία

Μετά από μήνες επίμονων προσπαθειών και διαρκούς κινητοποίησης, φτάσαμε στην υπογραφή του ΦΕΚ και την έναρξη των αιτήσεων για το συμπληρωματικό πρόγραμμα στήριξης Β2 του κλάδου της γούνας. Αναμφίβολα, αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόοδο και μια ανακούφιση για όλους εμάς που δουλέψαμε σκληρά για την αναγνώριση του προβλήματος και την αναζήτηση λύσεων.

Ευχαριστούμε την κυβέρνηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στη Βουλευτή Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου, η οποία ανέλαβε συντονιστικό ρόλο και προκάλεσε τις κρίσιμες διυπουργικές συσκέψεις. Ευχαριστούμε επίσης τους βουλευτές του Νομού Κοζάνης, τους προέδρους των επιμελητηρίων και τον κ. Περιφερειάρχη.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε καλύπτει μέρος των αιτημάτων μας και πιστεύουμε ότι δεν απορροφά όλο το ποσό που είναι διαθέσιμο από τα υπόλοιπα του Β, όπως επιθυμούσαμε.

Η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου δεν είναι το αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών ή μειωμένης ζήτησης, αλλά ανθρωπίνων αποφάσεων. Η απαγόρευση των εξαγωγών στις κύριες αγορές μας οδήγησε τον κλάδο μας σε αυτή τη δεινή θέση, και το κράτος έχει υποχρέωση να διορθωσει τις συνέπειες που προκλήθηκαν με μια πιο ολοκληρωμένη και δίκαιη παρέμβαση.

Για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον, είναι κρίσιμο το επόμενο πρόγραμμα να διαμορφωθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες όλων των γουνοποιών συνολικά. Θα πρέπει να αφορά όλους τους πληγέντες ΚΑΔ της γουνοποιίας, ξεκινώντας αυτή τη φορά από τους πιο ευάλωτους. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξαιρέσεις που παραμένουν και μετά το Β2 (όπως οι σχεδιαστές γούνας και τα καταστήματα υλικών, καθώς και οι συνάδελφοι με ελάχιστη αύξηση τζίρου και χαμηλό κύκλο εργασιών).

Είναι εξίσου σημαντικό η διαμόρφωση του νέου προγράμματος να γίνει από όλα τα πρωτοβάθμια θεσμικά όργανα, τους συνδέσμους γουνοποιών και την ομοσπονδία, με μια ενιαία δράση και όχι με τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι λύσεις θα είναι δίκαιες και ισορροπημένες για όλο τον κλάδο. Το ιδανικό θα ήταν να είχε βρεθεί από την αρχή μια κοινή λύση για όλους από τα θεσμικά όργανα του κλάδου, χωρίς να απαιτηθούν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε.

Οι ελάχιστες ανάγκες των γουνοποιών δεν καλύφθηκαν πλήρως, ιδιαίτερα για όσους εντάχθηκαν με το κατώτερο ποσό στήριξης. Αυτό πρέπει να διορθωθεί στο μέλλον. Το οποιοδήποτε επόμενο πρόγραμμα πρέπει να είναι οριζόντιο, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Πρέπει να είναι αντισταθμισμένο, εξισορροπημένο και να διορθώσει τις αδικίες, καλύπτοντας τις ελάχιστες ανάγκες όλων των γουνοποιών, ώστε ο κλάδος να επιβιώσει και να προχωρήσει.

Επιπλέον, θεωρούμε σημαντικό να ζητηθεί η συμβολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήματος Καστοριάς, για τη διεξαγωγή μιας λεπτομερούς έρευνας για την κατάσταση του κλάδου τους τελευταίους 31 μήνες, σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους. Μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά δεδομένα και αναλύσεις που θα βοηθήσουν στην κατανόηση των αναγκών του κλάδου, καθώς και στην ανάπτυξη πιο στοχευμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων.

Επίσης, είναι κρίσιμο τα συνδικαλιστικά όργανα να επιδιώξουν να παγώσουν και να μετατεθούν οι οφειλές του κλάδου από την έναρξη των κυρώσεων, σε χρονικό διάστημα μετά την άρση τους.

Παρά τις ελλείψεις του τρέχοντος προγράμματος, η πορεία μας έως εδώ είναι μια σημαντική επιτυχία. Καταφέραμε να αναδείξουμε το πρόβλημα στους αρμόδιους και να ακουστούμε, έστω και αν δεν καλυφθήκαμε πλήρως. Χωρίς την πρωτοβουλία μας, το Β2 δεν θα υπήρχε.

Η Επιτροπή των 120 θα παραμείνει ενεργή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα παρεμβαίνει όποτε κρίνει απαραίτητο και θα επανέλθει με ακριβή στατιστικά στοιχεία για την αποτίμηση του αποτελέσματος με την ολοκλήρωση της δράσης.

Η συνέχιση της ομάδας θα αποφασιστεί από τη θέληση των συναδέλφων.

Επικοινωνήστε  με τους λογιστές ή τους ειδικούς που ασχολούνται με τα προγράμματα, ή με την ομοσπονδία, για να ενημερώθηκε σχετικά με την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. 

 

Επιτροπή των 120

Back to top button