ΓούναΚαστοριά

Μπλόκο σε περιβαλλοντική μελέτη από τους φαρμαδόρους της Καστοριάς

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και της 6 Οκτωβρίου 2024 εν μέσω αντιρρήσεων των φορέων της περιοχής που διαφωνούν με τη μη λειτουργία εκτροφείων γουνοφόρων ζώων

  Ειδική περιβαλλοντική μελέτη διαχείρισης στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 της Καστοριάς, παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς, το απόγευμα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου, αποτυπώνοντας τους λόγους βάσει των οποίων, η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων τόσο από την Καστοριά όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κρίνεται επιτακτικής ανάγκης.

Παρά τις γνωστές έως τώρα επιπτώσεις των αποβλήτων των γουναράδικων, των συνθηκών εκτροφής ζώων και την καταπάτηση κάθε δικαιωματικού πλαισίου, σε συνδυασμό με βιώσιμες λύσεις που θα εστίαζαν στην αποκατάσταση των εργαζομένων σε τέτοιες βιομηχανίες, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος όσο και ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ζήτησαν να απαλειφθεί η συγκεκριμένη πρόταση από την ειδική περιβαλλοντική μελέτη, εκφράζοντας διαφωνίες στο κλείσιμο των εν λόγω επιχειρήσεων. Ο δε αρμόδιος περιβαλλοντολόγος, έδειξε ανεκτικός σε τέτοιου είδους αναδιατυπώσεις, ώστε να μην προκαλείται δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία.

Κεντρικός σκοπός του έργου είναι η διατήρηση μέσω της πρότασης – υλοποίησης μιας σειράς θεσμικών και διαχειριστικών δράσεων των φυσικών και πολιτιστικών αξιών των προστατευόμενων περιοχών της Καστοριάς, γεγονός που δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί παράλληλα με την διατήρηση των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, ακόμα κι αν επικαλούνται οι δημοτικές αρχές τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.
«Εμείς, ως Δήμος Καστοριάς θα συγκαλέσουμε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας και στην συνέχεια, θα καταθέσουμε εγγράφως τις απόψεις μας επί αυτού του σχεδίου. Διαφωνούμε στο κομμάτι που αφορά στην γούνα με την πρόταση να καταργηθούν ή να σταματήσουν την λειτουργία τους τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων», υποστηρίζεται μεταξύ άλλων.

 rosa.gr

Back to top button