ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Πλούσιο το πρόγραμμα του τριήμερου εορτασμού της «Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα» στην Καστοριά

Σας γνωρίζουμε ότι σε λίγες ημέρες πλησιάζει ο καθιερωμένος κατ’ έτος εορτασμός της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει  ιδιαίτερα  τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν την εθνική μας μοίρα και να αποτίσει φόρο τιμής στους Μακεδονομάχους μας. Ας  αποτελέσει ο ηρωισμός  τους αφορμή διδαχής  για τις επόμενες γενιές!

Φέτος, όπου συμπληρώνονται 120 χρόνια από το θάνατο του Π. Μελά, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς, τον Δήμο Άργους Ορεστικού, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς, τον Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς», τον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο «ο Παύλος Μελάς», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» και τον Λαογραφικό Όμιλο «Αργέσται» Άργους Ορεστικού, προγραμματίζουν τριήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην Π.Ε. Καστοριάς και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στην Δημοτική Κοινότητα Μελά (χωριό Μελάς, πρώην Στάτιστα).

Στο πλαίσιο εορτασμού προβλέπονται:

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών και Ιδιωτικών Οργανισμών από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της  δύσης του ηλίου της 13ης Οκτωβρίου.

-Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, Τραπεζών και Καταστημάτων Κοινής Ωφελείας, κατά τις βραδινές ώρες της 13ης Οκτωβρίου.

Εορταστικές εκδηλώσεις με ομιλίες σε όλα τα Σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, την Παρασκευή  11 Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου:

 Ώρα 09.30’ π.μ.:

Αγώνας Δρόμου 1000μ.  προς τιμήν του Π. Μελά από μαθητές της Δ’ Ε’  ΣΤ’ τάξης Δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς. (Έναρξη: Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής – Λ. Κύκνων, Λήξη: ύψος Πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς).

  • Ώρα 11.00’ π.μ.:

Ομιλίες στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καστοριάς (ΛΑΦΚ) και Έκθεση Φωτογραφικού Υλικού σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα.

Ειδικότερα, οι ομιλίες που θα αναπτυχθούν θα είναι δεκαπέντε (15) λεπτών και περιλαμβάνουν τις κάτωθι θεματικές:

 «Το Διεθνές  Περιβάλλον και ο Μακεδονικός Αγώνας», Διδακτορικός Φοιτητής του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Συροπλάκης.

 «Ο Μακεδονικός Αγώνας και ο Ρόλος της Εκκλησίας»,  Πρωτοσύγκελος, Αρχιμανδρίτης  π. Νικηφόρος Μανάδης.

 «Ο Μακεδονικός Αγώνας στη Δυτική Μακεδονία», Πρόεδρος της Πανεθνικής Οργανώσεως Μακεδονομάχων «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ», Μιχαήλ Παπανούσης.

«Ο Παύλος Μελάς και η Ανθρωπογεωγραφία των Μακεδονομάχων», Συνταξιούχος καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και Γενική Γραμματέας της Πανεθνικής Οργανώσεως Μακεδονομάχων «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ», Πολυξένη Τσαδήλα.

« Παύλος Μελάς: Η σημασία της Συλλογικής Μνήμης», Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Σταυρούλα Μαυρογένη.

  • Ώρα 07.00’  μ.μ.:

Θεατρική Παράσταση «Ο Ύμνος του Παλικαριού» και Έκθεση Φωτογραφικού Υλικού σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού και τον Λαογραφικό Όμιλο «Αργέσται» Άργους Ορεστικού. Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου:

  • Ώρα 10.00΄ π.μ.:

Εωθινό στους Δρόμους της Καστοριάς με τη συμμετοχή Στρατιωτικής Μουσικής από ΣΜΣ/Γ’ ΣΣ «Μέγας Αλέξανδρος»  Θεσσαλονίκης και της ΣΜΣ/9 Μ/Π ΤΑΞ  «Αδριανούπολη» Κοζάνης.

  • Ώρα 11.00΄ π.μ.:

Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνου από τον Μητροπολίτη στο Μνημείο του Παύλου Μελά στον περίβολο χώρο του Ι.Ν. Ταξιάρχη Μητροπόλεως.

  • Ώρα 11.15΄ π.μ.:

 Επίσκεψη στο Μνημείο του Γερμανού Καραβαγγέλη στον αύλειο χώρο της Μητρόπολης Καστοριάς.

Ώρα 06.00΄ μ.μ.:

Πομπή Μνήμης προς τον ήρωα Παύλο Μελά από το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς μέχρι την πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ (Ντολτσό) – Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με τη συμμετοχή Στρατιωτικής Μουσικής από ΣΜΣ/Γ’ ΣΣ «Μέγας Αλέξανδρος»  Θεσσαλονίκης και της ΣΜΣ/9 Μ/Π ΤΑΞ «Αδριανούπολη» Κοζάνης, τις Φιλαρμονικές Δήμων: Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης και τη συμμετοχή συλλόγων, ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.

Μετά το πέρας της πομπής, όλοι οι σύλλογοι θα καταλήξουν σε έναν ενιαίο κυκλικό χορό, τιμώντας τη μνήμη του Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων.

Η δράση  υλοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος».

  • Ώρα 07.00΄ μ.μ.:

Μουσική Εκδήλωση στην Πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ (πλατεία Ντολτσό) όπου θα πλαισιώσουν το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, η Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς, η Μπάντα Φλώρινας Αδελφών Βαλκάνη και ο ερμηνευτής του δημοτικού τραγουδιού Σάββας Σιάτρας.

Η εκδήλωση τελείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα  Ν. Καστοριάς».

Κυριακή 13 Οκτωβρίου, Δημοτική Κοινότητα Μελά:

  • Ώρα 07.30΄ π.μ.:

Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ευσταθίου της Δημοτικής Κοινότητας Μελά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.

  • Ώρα 10.30΄ π.μ.:

Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά στον Ι.Ν. Αγίου Ευσταθίου της Δημοτικής Κοινότητας Μελά.

  • Ώρα 11.00΄ π.μ.:

Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο του Παύλου Μελά.

Ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη.

Κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και οποιονδήποτε άλλον θελήσει να τιμήσει την εορτή, κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς (2467350216), το αργότερο έως  τις 10 Οκτωβρίου.

 Ποιήματα από μαθητές σχολείων

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς «Βασίλειος Δόικος».

  Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Εθνικός Ύμνος.

 

  • Ώρα 11.45΄ π.μ.:

Περιήγηση στο  Μουσείο του Παύλου Μελά, το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα.

Ακολουθεί Περιήγηση στο Κενοτάφιο του Παύλου Μελά.

Σημείωση:

-Καθ΄ όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα βρίσκεται ανοικτό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό 10.00’ π.μ – 15:00’ μ.μ και  17:00’ μ.μ-21:00’ μ.μ

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην κοινότητα Μελά, θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καστοριάς. Αναχώρηση την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 09:00 π.μ. από το χώρο της λαϊκής αγοράς, περιοχή ΚΤΕΛ.

 

Με την ευγενική τους φροντίδα παρακαλούνται κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων να ρυθμίσουν:

  • Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς το θρησκευτικό τελετουργικό.
  • Το 15ο  ΣΠ/ «XVΜΠ»  για την διάθεση μουσικής και τμήματος απόδοσης τιμών.
  • Η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς την τήρηση των μέτρων, της τάξης και την ρύθμιση κυκλοφορίας.
  • Ο Δήμος Καστοριάς την καθαριότητα και τον σημαιοστολισμό στους χώρους εορτασμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς 

Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος

Back to top button