Ελλάδα

Νοσοκομείο Δράμας: Ομαδική παραίτηση 12 γιατρών – Εξαναγκάζονται σε αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας

Χωρίς νοσοκομείο κινδυνεύει να μείνει η Δράμα μετά την ομαδική παραίτηση 12 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που κλήθηκαν να εκτελούν και… χρέη παθολόγου, για να καλύψουν τα κενά στην Παθολογική Κλινική αφού λίγες μέρες πριν παραιτήθηκε η Διευθύντρια της Κλινικής, η τελευταία παθολόγος που είχε απομείνει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Ενώ μέχρι πρότινος το νοσοκομείο λειτουργούσε με δύο παθολόγους, η πρώτη παραιτήθηκε πριν από μια εβδομάδα ενώ την Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή της και η Διευθύντρια. Μία μέρα αργότερα, η διοίκηση έστειλε «εντέλλεσθε» σε 12 γιατρούς του Παθολογικού τομέα, νεφρολόγους, καρδιολόγους και πνευμονολόγους, σύμφωνα με το οποίο στις εφημερίες τους θα εκτελούν και καθήκοντα παθολόγου στο Τμήμα Επειγόντων για να… μπαλώσουν την έλλειψη παθολόγων. Οι γιατροί του νοσοκομείου εξηγούν στο Thesstoday.gr ότι η εφαρμογή αυτών των εκτακτων συνθηκών πολέμου εν καιρώ ειρήνης αποτελεί αντιποίηση ιατρικής ιδιότητας και τονίζουν πως εφόσον παραιτηθούν, υπάρχει ο κίνδυνος η Δράμα των 130.000 κατοίκων να μείνει χωρίς νοσοκομείο.

Η Παρθένα Κιόρτεβε Νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας είναι μια από τους 12 γιατρούς που αναμένεται σήμερα να καταθέσουν επισήμως την παραίτησή τους. Μιλώντας στο ThessΤoday.gr αναφέρει πως «είναι σαν να καταργούνται οι ειδικότητες και γυρνάμε πίσω 40 χρόνια, όταν υπήρχε ένας γιατρός για όλα τα τμήματα. Το εντέλλεσθαι είναι παράνομο, είναι αντιποίηση ιατρικής ιδιότητας. Δεν μπορεί να σταθεί νομικά γιατί το συγκεκριμένο έγραφε πως πρέπει να βρισκόμαστε στα τμήματά μας και ταυτόχρονα και στην Παθολογική! Ίδια μέρα, μέσα σε δυο διαφορετικά τμήματα. Αυτό απλά, δεν γίνεται, γιαυτό και φτάσαμε στο σημείο να αποφασίσουμε την ομαδική μας παραίτηση οι 12 γιατροί που εμπλεκόμαστε. Υπάρχουν λύσεις, που τις πρότεινε η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και αισθανόμαστε οτι η Υγειονομική Περιφέρεια δεν τις ακούει».

«Συνθήκες πολέμου εν καιρό ειρήνης»

«Ζούμε συνθήκες πολέμου χωρίς να υπάρχει πόλεμος», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος. «Το να αρχίσουν μια μέρα ξαφνικά οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων να εξυπηρετούν καθήκοντα παθολόγου, είναι συνθήκη πολέμου. Πρόκειται για γιατρούς που επί 30 χρόνια και παραπάνω έχουν την ειδικότητά τους, είτε καρδιολογία, είτε πνευμονολογία, είτε νεφρολογία. Τελευταία φορά, έκαναν παθολογία ένα χρόνο στην ειδικότητα, όταν τελείωσαν τη σχολή τους. Η διαφορά είναι τεράστια», δηλώνει στο Thesstoday.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι ελλείψεις στο νοσοκομείο είναι τεράστιες και εάν δεν βρεθεί πραγματική λύση το νοσοκομείο οδεύει προς… ολική εκκένωση. «Επί σειρά ετών έχουμε μείνει με μόνο μια νευρολόγο, έναν ουρολόγο, έναν οφθαλμίατρο, τους τελευταίους μήνες με έναν εντατικολόγο και τώρα θα παραιτηθεί όλος ο Παθολογικός τομέας. Πρέπει το υπουργείο Υγείας να κινηθεί όσο γίνεται γρηγορότερα γιατί υπάρχει κίνδυνος μια ολόκληρη περιοχή με 130.000 άτομα πληθυσμό να μείνει χωρίς νοσοκομείο», σημειώνει.

Back to top button