Καστοριά

Ξεκίνησε ο καθαρισμός της βλάστησης της λίμνης στη Λεωφόρο των Κύκνων (φωτογραφίες – βίντεο)

Ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, τα μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καστοριάς επέμβαση καθαρισμού της παρόχθιας βλάστησης και τμημάτων του καλαμώνα κατά μήκος του παρόχθιου μετώπου της Καστοριάς (μήκους 1,2 χλμ), μεταξύ του ΔΗΝΑΚ και του Εμπορικού κέντρου.

Οι ευτροφικές συνθήκες της λίμνης είχαν οδηγήσει σε μεγάλη εξάπλωση του καλαμώνα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που δημιουργούσε συνθήκες ασφυξίας τόσο στους κατοίκους (και τους επισκέπτες) της πόλης, όσο και στο οικοσύστημα της προστατευόμενης περιοχής. Η επέμβαση, που υλοποιείται με την αδειοδότηση και υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εικόνας του παραλιακού μετώπου της πόλης. Ταυτόχρονα όμως, το έργο αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα προς όφελος ενός μεγάλου αριθμού παρυδάτιων ειδών πουλιών, τα ενδιαιτήματα των οποίων (λασποτόπια) υποβαθμίστηκαν ή χάθηκαν με την επέκταση του καλαμώνα.

Το έργο έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να σέβεται την ιδιαιτερότητα της Καστοριάς, μιας πόλης που αναπτύσσεται στην όχθη μιας προστατευόμενης περιοχής μεγάλης φυσικής αξίας. Οι κοπές τμημάτων του καλαμώνα πραγματοποιούνται μετά από κατάλληλο σχεδιασμό, και με τρόπο που εξασφαλίζουν:

  • τη διατήρηση επαρκούς έκτασης καλαμώνα, απαραίτητης για την διασφάλιση θέσεων φωλεοποίησης, καταφυγίου ή/ και τροφοληψίας για είδη ορνιθοπανίδας,
  • τη διατήρηση της μωσαϊκότητας του ενδιαιτήματος, με εναλλαγή τμημάτων αδιατάρακτου καλαμώνα με ανοιχτές επιφάνειες νερού,
  • την αποκατάσταση θέσεων τροφοληψίας (ελεύθερων από βλάστηση) για παρυδάτια πουλιά,
  • την προστασία από όχληση των θέσεων κουρνιάσματος των πελεκάνων και των λαγγόνων,
  • την κατά το δυνατό αποκατάσταση της επαφής των κατοίκων και των επισκεπτών με τη λίμνη.

 

Back to top button