Μελέτη σε 1.500 εγκεφάλους στελεχών, πριν και μετά την πανδημία
Πριν λίγους μήνες δημοσίευσα αυτό το παρακάτω βίντεο από τη συμμετοχή μου στο έγκριτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στο βίντεο ανέφερα το βασικό μας πόρισμα από τη νευρομετρική ενσυναίσθηση, ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται συνήθως βαθμολογούν χαμηλότερα στη συναισθηματική ενσυναίσθηση. Πολλοί με ρώτησαν γιατί;
Να γιατί.
Ο Δρ Amishi Jha είναι Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και Διευθυντής Στοχαστικής Νευροεπιστήμης για την Πρωτοβουλία Έρευνας και Πρακτικής Ενσυνειδητότητας. Αυτό είπε σε podcast, όταν ρωτήθηκε για διαλογισμό και ενσυνειδητότητα:
“… η παρακολούθηση απαιτεί μια απόσταση μεταξύ της εμβάπτισης μου στην εμπειρία, καθιστώντας με ουσιαστικά αντικείμενο της εμπειρίας μου αντί του αντικειμένου της εμπειρίας μου, όπου μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για αξιοπρεπή θέση: όπου παίρνω μια πιο αποστασιοποιημένη προοπτική”.
Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα για τον εγκέφαλο είναι ότι λειτουργεί με συναλλαγές. Για να κερδίσεις κάποια, κάποια χάνεις.
Πράγματι, μπορείς να διασυνδέσεις τον εαυτό σου από τα συναισθήματά σου, γίνεσαι παρατηρητής και όχι έμπειρος, και έτσι να αντιμετωπίσεις ένα συναισθηματικό τραύμα πιο αποτελεσματικά. Αποκεντρώνεσαι για να ελαχιστοποιήσεις τις αρνητικές επιπτώσεις κακών γεγονότων, αναμνήσεων, σχέσεων. Και βοηθάει. Αλλά την ίδια στιγμή, κάνει ακριβώς ό,τι λέει στο κουτί: αποκεντρώνεσαι, που σημαίνει ότι χάνεις την εμβάπτιση. Η συναισθηματική ενσυναίσθηση έχει να κάνει με την εμβύθιση.
Δεν μπορείς να έχεις το κέικ και να το φας επίσης. Και αυτό είναι αμφίδρομο! Και δεν είναι κακό πράγμα.
Δρ. Νικόλαος Δημητριάδης