Καστοριά

“Σχολείο και Ψυχική Υγεία” στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς (φωτο)

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία ορίζεται ως «μία κατάσταση ευεξίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητές του, μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της ζωής και να συνεισφέρει στην κοινωνία».
Το σχολείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση, βελτίωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και των εφήβων. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που εμπλέκουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας έχει πολύπλευρα οφέλη, όπως:
 θετική επίδραση στη σχολική επίδοση,
 ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας,
 καλλιέργεια γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων αναγκαίων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος
 μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στο Μουσικό Σχολείο, σε συνεργασία με τον κοινωνικό λειτουργό κ. Γρηγόρη Καμπούρη, μέλος της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης του σχολείου, υλοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις σε όλα τα τμήματα του Γυμνασίου.
Το σχολείο αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ενίσχυση των συναισθηματικών και κοινωνικών ικανοτήτων των παιδιών και την προαγωγή μιας συνολικής αίσθησης ψυχολογικής ευεξίας. Τα παιδιά και οι νέοι περνούν σχεδόν τη μισή τους ημέρα στο σχολείο και οι εμπειρίες και οι σχέσεις που έχουν εκεί μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευεξία τους, επηρεάζοντας τόσο τη συμπεριφορά όσο και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους. Το προσωπικό του σχολείου είναι επίσης σε θέση να παρατηρήσει αλλαγές στους νέους και να παρέμβει εγκαίρως σε θέματα ψυχικής υγείας ή σε προβλήματα συμπεριφοράς.
Επιπλέον στοιχεία στις ιστοσελίδες:
Η Σύμβουλος Σχολικής Ζωής τμημάτων Γυμνασίου
Παναγιώτα Τσιάτσικα, ΠΕ02

Back to top button