Καστοριά

Ντίνα Αγράμπελη: Τι έμαθα από την ενασχόλησή μου με την ομάδα Platanus


Τι έμαθα από την ενασχόλησή μου με την ομάδα Platanus με σκοπό την σωτηρία του αστικού πράσινου στις πλατείες της πόλης μου.
1. Η εξουσία δεν έχει ενσυναίσθηση ούτε ευαισθησίες. Ουδόλως την απασχολούν οι ανάγκες και οι ανησυχίες των πολιτών της.
2. Η εξουσία έχει σχέδιο•το υποστηρίζει και το συντηρεί με κάθε μέσο. Αποκλείεται κάθε παρέκκλιση από αυτό.
3. Η εξουσία φροντίζει σχολαστικά για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης και χρησιμοποιεί όλες τις δυνάμεις και τους τρόπους που διαθέτει για τον σκοπό αυτό.
4. Κάθε ομάδα που αντιτίθεται στους σχεδιασμούς της, αντί να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της, αντί να μελετήσει τις εμπεριστατωμένες θέσεις της, χαρακτηρίζεται στην καλύτερη περίπτωση πολέμιος της ανάπτυξης που έχει εκείνη οραματιστεί, στην χειρότερη συνονθύλευμα γραφικών ή αντιδραστικών και για τον σκοπό αυτό γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να τεθεί στο περιθώριο με κάθε διαθέσιμη πρακτική.
5. Η ευτυχία (ευημερία καλύτερα) των πολιτών, εξαρτάται από το τι είναι διατεθειμένη να μας παραχωρήσει η εξουσία. Γιατί εκείνη αποφασίζει, διατάζει και υλοποιεί χωρίς ενδοιασμούς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισε την εξαφάνιση (“απομάκρυνση” όπως λένε )από τις πλατείες υγιών πανέμορφων δέντρων που χάριζαν δροσιά, σκιά, οξυγόνο και καταφύγιο στα πουλιά. Το οικοσύστημα πια δεν θα είναι αυτό που ήταν. Τα ερχόμενα καλοκαίρια, θα βιώσουμε όλοι τις συνέπειες. Λεπτομέρειες βέβαια για όσους έχουν ξεκινήσει ήδη να εκθειάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την καρατόμηση του πράσινου στοιχείου. Στην δε περάτωση του έργου, θα θριαμβολογούν ασυγκράτητοι που η δημοτική αρχή κατάφερε να νικήσει επιβάλλοντας την ανάπλαση.
6. Η εξουσία ξέρει πολύ καλά πως το κέρδος και το συμφέρον κινητοποιούν και αποκοιμίζουν τις συνειδήσεις. Ξεχνάει βέβαια πως ο κόσμος θυμάται. Κάπως έτσι δεν γκρεμίστηκε το υπέροχο νεοκλασικό κτίσμα του Γυμνασίου Καστοριάς;
Αλλά προφανώς η εξουσία έχει έργο να επιτελέσει και καθόλου δεν την απασχολούν οι δικές μας ευαισθησίες.

Back to top button