Ελλάδα

Βρώσιμα λουλούδια: Από την αρχαία Ρώμη μέχρι τη μακρινή Κίνα στην… κουζίνα μας

Ολοένα και μεγαλύτερη στροφή παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, στην καλλιέργεια μικρολαχανικών και βρώσιμων λουλουδιών.



Η κα Βίβιαν Κουίδου, είχε κατάστημα με κόμικς και, μέσα στην κρίση, αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. Επέλεξε τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης για αυτή την ιδιαίτερη καλλιέργεια, αξιοποιώντας την αυλή της, σκαλίζοντας με τα ίδια της τα χέρια το έδαφος για να μην το πληγώσει με μηχανήματα. Όπως μας  συστήνει, τα βρώσιμα λουλούδια και λαχανικά που προέρχονται από όλο τον κόσμο, μπορεί να τα γευτεί κανείς σκέτα ή βρασμένα με λίγο λάδι αλλά μπορεί και να τα αποξηράνει και να τα βάλει στο βάζο του.

Σύμφωνα με την κα Κουίδου, η συνύπαρξη των λουλουδιών με τα τρόφιμα, χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.

Από την αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα, μέχρι τη μακρινή Κίνα και τη Μεσοποταμία, αμέτρητοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα λουλούδια στην κουζίνα τους. Η συνήθεια αυτή άρχισε σιγά-σιγά να εξασθενεί, μέχρι τη στιγμή που -μερικά χρόνια πριν- επανήλθε στο προσκήνιο.  Κάποια από τα… “νόστιμα άνθη” είναι ο πανσές, ο κατιφές και το τριαντάφυλλο, ο ανθός της μπεγκόνιας, το elderflower αλλά και οι… βρώσιμες ορχιδέες , η ακακία, η αμυγδαλιά, η βιολέτα, το γεράνι, το γιασεμί και το γαρίφαλο, ο ιβίσκος και η καλέντουλα, η λεβάντα και οι λεμονανθοί.

ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΔΑΔΙΝΗ

Back to top button