Στον γαστρονομικό πλούτο της Καστοριάς, δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι παραδοσιακές πίτες με την αρμιόπιτα να ξεχωρίζει, λόγω της έντονης γεύση τουρσιού λάχανου μέσα σε τραγανό φύλλο πίτας.
Ρεπορτάζ Μ. Κωνσταντινίδης
Το «τελετουργικό» θέλει φύλλα από λάχανο «ποτισμένα» για όλο τον χειμώνα στην αρμύρα, μέσα σε ποσότητα νερού με μπόλικο αλάτι. Πρόκειται για το φημισμένο καστοριανό «τουρσί», το οποίο όμως προέρχεται από την αλμύρα, εξού και «αρμιά», και όχι από το ξίδι.
Στο χωριό Βασιλειάδα της Καστοριάς οι γυναίκες του «Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγίων Αναργύρων» από το 1999 παράγουν χειροποίητες παραδοσιακές πίτες -νωπές ή καταψυγμένες- τις οποίες προμηθεύει στην αγορά της περιοχής και όχι μόνο.
«Η αρμιόπιτα μας είναι από τις πλέον αγαπημένες πίτες μας και έχει μεγάλη ζήτηση στην Καστοριά. Λάχανο σε άλμη ουσιαστικά τσιγαρισμένο στο τηγάνι με χωριάτικα αυγά, συνθέτοντας μια συμφωνία απόλαυσης μέσα στο τραγανό χωριάτικο φύλλο με παρθένο ελαιόλαδο. Πάντοτε βέβαια όσο απαιτείται, ώστε η πίτα να παραμείνει τραγανή και ελαφριά» δήλωσε στην ΕΡΤ3 η κα Διονυσιάδου, συμπληρώνοντας πως εκτός από τα γνωστά μας «γιαπράκια» (λαχανοντολμάδες) η αρμιά τρώγεται και ως σαλάτα. .