ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ο Καστοριανός που βρήκε το χαμένο βραχιόλι της βασίλισσας Αμαλίας και τελικά βρήκε τον μπελά του!

Είναι ατέλειωτη η σειρά των κοσμημάτων της πρώτης Βασίλισσας Ελλάδος Αμαλίας, τα οποία απασχολούν τα τελευταία χρόνια τους ειδικούς της Ευρώπης. Ένα όμως εξ αυτών έμελε να απασχολήσει ιδιαιτέρως την ελληνική κοινή γνώμη. Πρόκειται για ένα από τα βραχιόλια της.

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Ήταν το 1840 όταν το Ελληνικό βασιλικό ζεύγος επέστρεφε από ταξίδι του στην Πελοπόννησο, μέσω Αγουλινίτσας και πέρασε τον Αλφειό. Πριν φθάσουν στο χωριό Κούκουρα, όπως ονομαζόταν η σημερινή Σαλμώνη, βρέθηκαν μπροστά σε μια αψίδα που είχαν στήσει οι ντόπιοι για να τους υποδεχτούν.
Στον πανζουρλισμό που επικράτησε έπεσε το βραχιόλι της Βασίλισσας Αμαλίας. Ξεκινούσε έτσι μια περιπέτεια και χαμένος βγήκε ο άνθρωπος που το βρήκε! Ο Ευαγγέλης Πέτρου, ένας φουκαράς υλοτόμος που καταγόταν από την Καστοριά. Από τη χαρά του κοινολόγησε το εύρημα σε φίλους και γνωστούς μέχρι που άκουσε τον ντελάλη, λίγες ημέρες αργότερα, να φωνάζει πως η βασίλισσα είχε χάσει το βραχιόλι της. Έτρεξε λοιπόν σε παράγοντα της περιοχής, τον Γιαννάκη Διαμαντόπουλο, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ωλένης. ─ Πρόεδρε φύλαξε το βραχιόλι και θα το πάω ο ίδιος στο Παλάτι.

Βραχιόλι της βασίλισσας Αμαλίας (19ος αιώνας)

Λυκούργος Κρεστενίτης
Καυχιόταν ο δύσμοιρος πως με την ευκαιρία που θα μετέφερε ξυλεία στην Αθήνα θα παρέδιδε το χρυσαφικό αυτοπροσώπως στη βασίλισσα. Ε, όλο και κάτι θα έπαιρνε για εύρετρα. Αυτά έλεγε και με τον καλύτερο φίλο του, τον καταγόμενο από τον Πύργο ράφτη Παναγιώτη Καζαντζάκη. Αλλά κι ο ράφτης σκέφτηκε πως έπρεπε να κερδίσει κάτι. «Δώσε μου πενήντα τάλιρα αλλιώς θα σε προδώσω στον διοικητή»-δηλαδή στον νομάρχη Ηλείας-, είπε ο ράφτης στον έκπληκτο υλοτόμο. Όταν αρνήθηκε να του τα δώσει, έκανε πραγματικότητα την απειλή του. Δεν πήγε στον διοικητή, αλλά στον πανίσχυρο βουλευτή Λυκούργο Κρεστενίτη (1793-1873). Έναν άνθρωπο ιδιόμορφο.
Από τη μια μελετούσε τους αρχαίους φιλόσοφους και από την άλλη εμπλεκόταν διαρκώς σε μικρά και μεγάλα σκάνδαλα και μηχανορραφίες. ─ Καλά έκανες κυρ Παναγιώτη και ήρθες σε μένα. Θα φροντίσω να βγάλεις και το κάτι τι σου, είπε ο Κρεστενίτης στον επισκέπτη του και με κάθε επισημότητα ειδοποίησε τον διοικητή Ηλείας. Φρόντισε βεβαίως να γνωστοποιήσει το γεγονός και στο Παλάτι. Έπρεπε να δείξει ποιος διαφέντευε εκείνον τον τόπο! Ο διοικητής κάλεσε τον Ευαγγέλη να παραδώσει το βραχιόλι. Αμετακίνητος όμως εκείνος επέμενε σώνει και καλά να το παραδώσει ο ίδιος στη βασίλισσα.
Η επιστροφή του βραχιολιού
Τρεις ημέρες έμεινε στη φυλακή ο Ευαγγέλης, μέχρι που μαθεύτηκε η πραγματικότητα. Κλήθηκε ο Πρόεδρος Διαμαντόπουλος, ο οποίος και παρέδωσε το βραχιόλι που ήταν δώρο του Όθωνος προς την Αμαλία. Καταστρώθηκε ολόκληρο σχέδιο ώστε να φτάσει το βραχιόλι στο Παλάτι με σιγουριά. Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι του και παραδιδόταν από σταθμό σε σταθμό και από χωροφύλακα σε χωροφύλακα, χέρι με χέρι μέχρι να φτάσει στην Αθήνα. Όπερ και εγένετο. Έφτασε στο Παλάτι, συνοδευμένο από την απαραίτητη έκθεση και παραδόθηκε στα χέρια του αυλάρχη.
Ευχαριστημένος ο βασιλιάς, και βάσει των στοιχείων της έκθεσης, έδωσε διαταγή να δοθούν εκατό δραχμές στον ράφτη που είχε αποκαλύψει το μυστικό. Όσο για τον ταλαίπωρο Ευαγγέλη έμεινε με τη… γλύκα και την τριήμερη φυλάκιση και έγραψε επιστολή προς τη «Μεγαλειοτάτη Άνασσα» εξηγώντας της πως την… πάτησε!

taathinaika.gr

 

Back to top button