ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Διήμερο εκδηλώσεων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και του Τμήματος Μαθηματικών

 

Η Δ.Ε. του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) στην Καστοριά και το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., θα γίνουν οι βραβεύσεις των μαθητών οι οποίοι, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, διακρίθηκαν στον 18ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό της Ε.Μ.Ε. «Παιχνίδι και Μαθηματικά» (μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού), στον 84ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό της Ε.Μ.Ε. «Ο Θαλής» (μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου), στον 84ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό της Ε.Μ.Ε. «Ο Ευκλείδης» (μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου) και στον τοπικό Μαθηματικό Διαγωνισμό του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. στην Καστοριά (μαθητές της Α΄ Γυμνασίου).
Στην τελετή των παραπάνω βραβεύσεων θα παραστεί ο Βασίλειος Καρασμάνης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος θα χαιρετίσει την εκδήλωση, θα απονείμει βραβεία στους μαθητές και θα μας εισάγει στο θέμα της κεντρικής του ομιλίας την επόμενη ημέρα.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ., σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων της Καστοριάς, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Σωκράτης: Ο σοφός που δεν γνώριζε τίποτα. Οι διάφορες οπτικές της Σωκρατικής σκέψης και η επιρροή τους στο σήμερα», με ομιλητή τον κύριο Καρασμάνη Βασίλειο.

Ο κύριος Καρασμάνης είναι ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Αποφοίτησε από την Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή το 1967. Σπούδασε Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Επόμενος σταθμός των σπουδών του ήταν το Μεταπτυχιακό διετές δίπλωμα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Παβίας στην  Ιταλία. Συνέχισε με Διδακτορικό Φιλοσοφίας στο  Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1987.

Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, την Ιστορία και Φιλοσοφία της Αρχαίας Επιστήμης και Τεχνολογίας καθώς και στην Φιλοσοφία του Περιβάλλοντος. Έχει συγγράψει ο ίδιος και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή σε πάνω από 10 βιβλία μεταξύ των οποίων «Σωκράτης: Ο σοφός που δε γνώριζε τίποτα, Λιβάνης, Αθήνα 2002», «Μαθηματικά και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα. Αθήνα, Λιβάνης, 2019», καθώς και στο σχολικό βιβλίο για την Β’ Λυκείου «Φιλοσοφία, Ο.Ε.Δ.Β. 2007». Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις είναι περισσότερες από 50 σε ελληνικά και διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ πολλών διακρίσεων και δραστηριοτήτων, υπήρξε πρόεδρος της European Society for Ancient Philosophy 2001 – 2011, πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας  2010 – 2012 καθώς και διευθυντής του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού Κέντρου Δελφών 1994- 2004.

Τέλος, υπήρξε παρουσιαστής της φιλοσοφίας του Σωκράτη σε τηλεοπτική ωριαία ταινία για τη σειρά «Μεγάλοι Έλληνες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ-2009  και συγγραφέας των κειμένων για τα σενάρια των ταινιών για τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη. Το 2020 συμμετείχε στην εκπομπή της COSMOTE TV «Φιλοσοφία στην πράξη» για την αξία και τoν ρόλο της φιλοσοφίας στη σύγχρονη κοινωνί

Back to top button