Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καστοριάς θα παρουσιάσει μια πολυετή έρευνα, αύριο στην Τεχνόπολη στο Γκάζι

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καστοριάς συμμετέχει στην 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας και θα παρουσιάσει έρευνα πολλών χρόνων για τη δεκαετία του ’40

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 18:00 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι  θα παρουσιάσει μέρος της ερευνάς της για την περίοδο του εμφυλίου που φέρνει στο φως τις εμπειρίες των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας αλλά και τους τρόπους επιβίωσης που ανέπτυξαν είτε ατομικά, είτε μέσω δικτύων υποστήριξης που οι ίδιες δημιούργησαν.

http://oralhistorygroups.gr/wp-content/uploads/2017/11/opikas-200-1.png

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καστοριάς

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καστοριάς συστάθηκε τον Οκτώβρη 2015 μετά την παρακολούθηση του διήμερου σεμιναρίου προφορικής ιστορίας που διοργανώθηκε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο της Καστοριάς. Έχοντας στην διάθεσή της δυο ψηφιακά μαγνητόφωνα και μια βιντεοκάμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 συνεντεύξεις με στόχο την δημιουργία αρχείου προφορικών μαρτυριών. Η ομάδα σε πρώτη φάση έχει επικεντρωθεί στην δεκαετίας του ’40, μια περίοδο που έχει στιγματίσει την περιοχή, ενώ παράλληλα ασχολείται και με την ιστορία των οικισμών της Καστοριάς. Αυτοπαρουσιάστηκε στην 2η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας και προγραμματίζει σύντομα το πρώτο της σεμινάριο.

Τον Οκτώβριο του 2015 στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 26 ατόμων διήμερο σεμινάριο προφορικής ιστορίας με ομιλήτριες την Τασούλα Βερβενιώτη και την Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν. Καρπός του σεμιναρίου είναι η Ο.Π.Ι.ΚΑΣ. η οποία στηρίζεται από δυο φορείς το Εργαστήρι Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία μέσω του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.

Η ομάδα διαθέτει δυο ψηφιακά μαγνητόφωνα και τρεις βιντεοκάμερες, με τα οποία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 συνεντεύξεις που επικεντρώνονται στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της δεκαετία του ’40, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να αντληθούν στοιχεία για την ιστορία των δυο μεγαλύτερων οικισμών της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Επιπρόσθετα η ομάδα προσπαθεί να αλιεύσει μαρτυρίες για τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς της περιοχής.

4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας – Ομάδες Προφορικής Ιστορίας

ΓΥΝΑΙΚΕΣ χωρίς υπότιτλο

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 24-26 Ιανουαρίου 2025

Οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) είναι αυτοφυείς και αυτοδιαχειριζόμενες·αποτελούν ένα δίκτυο με οριζόντια διασύνδεση που απλώνεται σε όλη τη χώρα (http://oralhistorygroups.gr/ ). Τα μέλη τους είναι εθελοντές/τριες και εκπαιδεύονται ώστε να συλλέγουν τη μνήμη του τόπου τους. Κάθε δύο χρόνια οργανώνουν μια Γιορτή Προφορικής Ιστορίας. Η 3η Γιορτή είχε γίνει στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ: http://oralhistorygroups.gr/3h-giorti-proforikis-istorias/ ).

Η 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας με θέμα ΓΥΝΑΙΚΕΣ – χωρίς υπότιτλοθα διαρκέσει τρεις μέρες: Παρασκευή 24 Ιανουαρίου (16.00 – 22.00), Σάββατο (10.00 – 21.00) και  Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 (10.00 – 21.00). Θα γίνει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Αεροφυλάκιο 1, Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»: https://www.athens-technopolis.gr/index.php/el/

Συμμετέχουν δεκαέξι ΟΠΙ από όλη την Ελλάδα. Οι παλιότερες θα  κάνουν ανακοινώσεις με βάση το κεντρικό θέμα Γυναίκες – χωρίς υπότιτλο. Το χρονικό εύρος τουςείναι μεγάλο· αφορά την έμφυλη βία στον εμφύλιο, το ‘επισκεπτήριο’ στο Επταπύργιο, την μετα-εμφυλιακή κοινωνία, το ΄μεροκάματο’, τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις δεκαετίες 1940-1960, τις γυναίκες ναυτικούς, τις σημερινές δασκάλες εικαστικών καθώς και την πολιτικότητα των φοιτητριών σε Τμήματου ΕΚΠΑ. Μια δια-ομαδική ανακοίνωση αφορά τις «Μοδίστρες». Κάποιες ΟΠΙ ‘ξεφεύγουν’ από το θέμα: αναφέρονται στο άνοιγμα ενός καφενείου, μετά από πενήντα χρόνια, στη Σκλαβοπούλα Χανίων, στις «ανοικτές αυλές» στην Μάρπησσα Πάρου, στην ιστορία της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης. Οι ΄νεότερες΄ ΟΠΙ θα αυτό-παρουσιαστούν. Για περισσότερα δείτε: http://oralhistorygroups.gr/4h-giorti-proforikis-istorias/

Στο πλαίσιο της 4ης Γιορτής Προφορικής Ιστορίας θα γίνει παρουσίαση της Πλατφόρμας Προφορικών Μαρτυριών της ΟΠΙΔΗΧ και θα διεξαχθεί σεμινάριο για την απομαγνητοφώνηση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα δύο θεατρικά δρώμενα που έχουν συμβάλλει μέλη ΟΠΙ, καθώς και τρία ντοκιμαντέρ με προφορικές μαρτυρίες: για την Παλαιστίνη (TheWanted 18), για ένα ‘χαμένο’ αρχείο (ΑΖΗΤΗΤΟΙ) καθώς και τις ιστορίες έξι γυναικών (Herstories: Οι ρίζες μου).

Όλα ανοικτά στο κοινό.

Σε μια εποχή μεγάλων αναδιαρθρώσεων και αναταράξεων το να συλλέγουμε και να διατηρούμε τη μνήμη μέσω της βιωμένης εμπειρίαςτων ‘απλών’ ανθρώπων είναι κοινωνικά αναγκαίο. Χωρίς τη μνήμη δεν υπάρχουμε.  Ο πόλεμος ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.

Το Συντονιστικό των ΟΠΙ

Back to top button